Skocz do zawartości

Batson HS9000 / HS9001

steryd

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Panowie, odświeżę temat... tyle, że moją głowę zaprząta HS ale 9001.

Czy da się to pokroić na dwuskład - no i jak wygląda sprawa późniejszych walorów użytkowych. Straci czy nie straci?

Nie ukrywam, że przy jigowaniu, ta długość 2.30, to chyba było by to, ale nosić to w jednym kawałku :unsure:

Miałby wyjść z tego dosyć uniwersalny kombajn gumowy - czyli gumy 7-12 cm na główkach 5-15 g. Użytkownicy - wyjdzie?

Miałem już kij do 15 lb, fasta, mocy mu brakowało i to bardzo. Dlatego moją uwagę zwrócił HS9001 i te jego 20 lb.

Choć po przeczytaniu dyskusji Garowego z Mario - stwierdzam, że Hot-Shota chyba w ciemno nie można zamówić, a najlepiej byłoby pomachać już gotowym.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

pozdrawiam

@woijjciechu

jak główki 5-15 gram to raczej nie HS 9001 - to jest naprawdę mocny kij, komfort przy tym kiju będzie się zaczynał gdzieś od głowek 12-15 gram + guma według mojego odczucia.

Nie eksperymentowałbym tez z cięciem - skutkuje automatyczną utratą gwarancji producenta na blank.

Jeżeli szukasz czegoś mocnego, pod nie za wielkie przynęty, uniwersalnego - dobrym wyborem będzie dwuczęściowy Hot-Shot Talon 7'4MXF-2 z materiału VI+ , jest od razu w dwóch kawałkach, w długosci o którą Ci chodzi i jest to uczciwe 17lb.

Friko, na Twoją odpowiedź zawsze można liczyć, dzięki :D

Hmmm, może trochę źle to określiłem. Przy gumach 7/8 cm główki od 10 do 18 g, przy moich ulubionych 10 cm kopytach - główki 7-15 g, a przy 12/15 cm gumach - główki 5 i 10 g.

Chodzi mi o taki uniwersalny casting(wiem, że uniwersalne = niemożliwe) do gum, ze sporym zapasem mocy. A niech wiesza się na nim wszystko co weźmie :mellow:

Z tym cięciem racja, to nie był dobry pomysł.

Talon wygląda świetnie, tylko ta cena :wacko:

Jak jest z tym z serii Explorer? Bardzo różni się od VI+? Istotny spadek jakości?

Nie będę obiektywny - dla mnie Talon wart jest każdych pieniędzy :lol:

Explorer to solidny materiał - gdyby kij miał np. służyc w sporej mierze do trollingu, nie zawahałbym się polecić tego modelu właśnie w Explorerze. Ale do łowienia z ręki moim zdaniem lepszy będzie VI+ - trochę lżejszy, trochę czulszy - moze to niuanse ale przy metodach kontaktowych mają znaczenie. Więc wolałbym poczekać, doskładać i brać VI+.

To może i ja trzy grosze dołożę :mellow: . Od zeszłego sezonu intensywnie użytkuję wspomnianego w tytule HS 9000 i w pełni się zgadzam z opinią @Friko. Te blanki to takie multi kombajny, ja z powodzeniem używam go do łowienia okoni, szczupaków, sandaczy i nawet na kleniki da radę, może i na pstrąga by się nadał (nie miałem okazji jeszcze więc to tylko dywagacje B) ). Sprawia wrażenie delikatnego za sprawą czułej szczytówki , ale bez przesady. Przynęty to gumy 5-8cm na główkach 5-15g,obrotówki 2-3, woblerki 4-5cm SDR jak dla mnie wzorowo. Aczkolwiek 20g też się zdarzyło z gumą 8 przy spokojniejszym podbijaniu na 10-15m głębokości daje też radę, ale komfort mniejszy, z zacięciem nie ma problemu bo 17lb w dolniku, więc jest z czego dać w dziąsło, więc spadów mało, a szczytówka ładnie amortyzuje. Czułość kija dobra, jak ktoś patrzy na szczytówkę to ta też dużo pokaże. Na szczupaczki takie 50-80 (większych nie było :angry: )jak dla mnie rewelacja, guma do 10cm z główką 10g . Na okonie takie od 20 cm też jest dobrze oczywiście nie do paproszenia. W trolu z ręki woblerki SDR 4-5 cm, większych nie próbowałem, jak się nie mylę to do takiego łowienia chyba zostały opracowane.

Mi bardzo odpowiada praca HS'ów, ale jak to mówią dla każdego coś innego.

Panowie, dzięki za wszystkie opinie!

To co piszecie sprawa, że chcę być posiadaczem HS9000 bądź 9001 :mellow:

Tylko dlaczego to musi być jeden kawałek? Niestety, to 230 cm wyklucza jakiekolwiek planowanie...

Choć mogę zacząć kierować myśli w stronę HS'a 1023F. Bo w końcu charakter blanku chyba ciągle ten sam.

Choć mogę zacząć kierować myśli w stronę HS'a 1023F. Bo w końcu charakter blanku chyba ciągle ten sam.

Nie chcę Cię rozczarować, ale uważam, że to nie do końca to samo. Mam już 4 kije, o których charakterystyce można powiedzieć HS (1x Batson, 2x St. Croix - Legend Inshore i 1x Talon) i tych w jednym kawałku (trzy pierwsze) bym na nic nie zamienił. Dwa z nich mają 2,3m i, jeżeli nie jeździsz miejskimi autobusami, to nie ma problemu w ich transporcie. Trzeba się tylko przełamać B)

@mario,

ale np. do Szwecji ich nie zabierzesz, a dwuczęsciowego Talona - tak B) o tych HS-ach było kiedyś w artykule chyba przy okazji wędek sandaczowych - jednoczęściówka 230cm to sprzęt klasy 'ultimate' - bezkompromisowe rozwiązanie dla fanatyka gatunku albo kogoś kto ma pod bokiem wodę na której łowi, przy koniecznośći przemieszczania się na dalsze odległości możliwośc bezpiecznego przewiezenia kija może okazać się ważniejsza od jego wyzyłowanych parametrów

• 9 lat później...

Witam ponownie.

właśnie skończyłem wspomniany pierwszy kij, na blanku batsona rx7 ISB841,4-10g 213cm, w jednym kawałku.

Wyszedł bardzo dobrze, jutro postaram sie wrzucić jakąś fotke,

fajny szybki blank, przedłużyłem go na dolniku do 240cm.

i o to mi chodziło.

DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC.