steryd Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 zbyt duzo wolnego czsu kiedys bylem w posiadaniu wedki zbrojonej na blanku batsona isb 782wedke kupilem uzywana i byla poskladana w dosc specyficzn sposobdosc dlugi dolnik ,przeloki hardroywedka nawet fajna ale jak dla mnie ,(troche mankamentowza sztywna szczytowka )potrzebuje wedke do lowienia kogutami z opadu i w tradycyjny sposob za szczupakiem z lodkipoczytalemi doszdlem do wnioskow ze hs9001 bylby lepszyjednak jego dlugosc mnie troche przerasta i jest trocha zbyt mocny66' jest optymalnec w 18g jest optymalnekumpel ma avida o tych paramatrach skladanegozbrojony seryjnie jest innymozecie cos poradzicoptymalne dane 6'6 do 18g z dosc lekka szczytowka i mocnym dolnikeiempozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Legend Tournament, 6`6 do 5/8 i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 To chyba nie to samo, co proponuje Patryk Tytułowa alternatywa: LTBC68MXF Top Water Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 To samo Waldku, tylko z tym dziwnym uchwytem i ringami na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Legend Tournament, 6`6 do 5/8 i po sprawie pewnie jednak finanse ograniczone tu raczej pytanko do skladaczyczy mozna skrocic hs te 20-30 cm od dolu <_< jak sie przelozy to na parametrywolalbym 5/8 ale 3/4 moglo by byc jak szczytowka jest delikatnapozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 To samo Waldku, tylko z tym dziwnym uchwytem i ringami na dachu Patryk, długość mnie zmyliła, tym bardziej warte przemyslenia. @steryd, masz już dwa głosy, za jednym blankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 To samo Waldku, tylko z tym dziwnym uchwytem i ringami na dachu Patryk, długość mnie zmyliła, tym bardziej warte przemyslenia. @steryd, masz już dwa głosy, za jednym blankiem niestety duze potrzeby malo kasypraktycznie ograniczamy sie do batsonachyba ze st. jest w tej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Steryd - a mógłbyś trochę rozwinąć te 18 gram - czy to jest masa całkowita przynęty? Tzn w przypadku koguta to rozumiem że kogut o masie 18 gram a w przypadku gumka + główka? Zakładając że 7,5 cm guma waży ok 9gram zostawia to główkę 9 gram. Jeśli mówimi o przynętach nie przekraczających masą całkowitą 18 gram to moim zdaniem HS9001 Batsona może być zbyt potężny, raczej szedłbym w kierunku HS9000. Skrócić od dołu moim zdaniem można. Jeżeli istotne są dla Ciebie koszty, to również poważnie radziłbym Ci się zainteresować Spin-Basami Batsona w tym również z materiału RX6 - zanajdziesz tam kapitalne modele o charakterystyce którą podałeś (delikatna szczytówka / mocny dolnik) - np. (I)SB 781 znaczenie bedzie się różnił w tym względzie od (I)SB 782 którego posiadasz [ Twój blank ma dużo mniejszą zbieżność przez co szczytówka nie jest tak finezyjna jak w innym spin-basach ]. Jeżeli chcesz coś wybrać z oferty Batsona to najlepiej będzie jak skontaktujesz się z Irkiem Matuszewskim z Fishing Center - Irek jest zapalonym sandaczowcem i pod kątem łowienia sandaczy na koguty / jigi ofertę Batsona ma rozkminioną jak mało kto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 to moze dorzuce jeszcze jeden glos. swoja przygode z tytulowym top waterem zaczynalem niemal na poczatku mojego casting czyli jakies 4 lata temu. wedka na prawde bardzo zacna. ale i bardzo dziwna ja chodzilem z nia na pstrągi nad bobrem i bylem z niej bardzo zadowolony, pozniej jak trzeba bylo towarzyszyla mi przy lowieniu boleni i sandaczy. jak trzeba to 25g+ patyk tez pociagnie... dol przy dobrze dobranym zestawie (castingowym) pokreslilbym gdzies na poziomie 4-5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Steryd - a mógłbyś trochę rozwinąć te 18 gram - czy to jest masa całkowita przynęty? Tzn w przypadku koguta to rozumiem że kogut o masie 18 gram a w przypadku gumka + główka? Zakładając że 7,5 cm guma waży ok 9gram zostawia to główkę 9 gram. Jeśli mówimi o przynętach nie przekraczających masą całkowitą 18 gram to moim zdaniem HS9001 Batsona może być zbyt potężny, raczej szedłbym w kierunku HS9000. Skrócić od dołu moim zdaniem można. Jeżeli istotne są dla Ciebie koszty, to również poważnie radziłbym Ci się zainteresować Spin-Basami Batsona w tym również z materiału RX6 - zanajdziesz tam kapitalne modele o charakterystyce którą podałeś (delikatna szczytówka / mocny dolnik) - np. (I)SB 781 znaczenie bedzie się różnił w tym względzie od (I)SB 782 którego posiadasz [ Twój blank ma dużo mniejszą zbieżność przez co szczytówka nie jest tak finezyjna jak w innym spin-basach ]. Jeżeli chcesz coś wybrać z oferty Batsona to najlepiej będzie jak skontaktujesz się z Irkiem Matuszewskim z Fishing Center - Irek jest zapalonym sandaczowcem i pod kątem łowienia sandaczy na koguty / jigi ofertę Batsona ma rozkminioną jak mało kto 18 g to maksymalna waga przynetypozniej mam juz inna wedke ktora obsluguje ciezsze przynetyjeszcze ISB802.75 parametrami wyglada obiecujaco4 cm w dlugosci jest do przelkniecia w takim razie odezwe sie do p. irkapozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgadza się, ISB 802.75 może być również bardzo dobry dla Twoich potrzeb. Kontakt z Irkiem szczerze polecam, raz z jako bardzo dobrym wędkarzem jeśli chodzi o metody jigowe, dwa z jako doświadczonym konstruktorem wędkek na blankach Batsona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Tak, jak napisał @Friko HS9001 od 15g w górę (optymalnie 20-25g), sam używam 3ci sezon, więc wiem.Jak już, to HS9000 Btsona albo Legend Inshore (do 14lb), ale to nadal wszystko 7'6 w jednym kawałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Tak, jak napisał @Friko HS9001 od 15g w górę (optymalnie 20-25g), sam używam 3ci sezon, więc wiem.Jak już, to HS9000 Btsona albo Legend Inshore (do 14lb), ale to nadal wszystko 7'6 w jednym kawałku no to hs 9001 odpadahs 9000 jezeli jest blizniaczym blankiem bedzie za slabyno i te 7,6 st.odpada nie ta cenapozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 witam.Panowie;)rozglądam się za blankiem pod okoń-sandacz do ławienia na zaporówce w bezwietrzne dni lekkimi jigami w granicach 10gram+guma na głębokości 5-9m (Mietków).w jednym kawałku najlepiej batsona,mam dwa i są super.znalazłem coś takiego: HS9000 RX7 dł-230 ,7-14c.w,akcja XFast.Prosze o opinie ewentualnie inne podpowiedzi.dziękuje.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jak dla mnie za sztywny pod okonia, super do sandacza. Główki 7-15g + guma to odpowiednu zakres pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 akcja szczytowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Szczytowa. Szczytówka czuła, dolnik ze sporym powerem. Z łódki już 14 funtami dobrze sie zacina sandacza a ten HS ma 17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 wielkie dzięki za pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 9001 ma cieniutką i spolegliwą szczytówkę?! jak wklejanka?!? To chyba mam jakiś inny kij Bo nie zauważyłem żeby to tak wyglądało. Oczywiście hot shoty (HS) zawsze będą miały cieńsze szczytówki (to wynika z ich charakterystyki), ale żeby tego 9001 tak ocenić- nie, nie zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Gdyby jeszcze były produkowane, to poleciłbym któryś blank z serii Legend Inshore St. Croix (też były 230cm w jednym kawałku). Niestety, w ub.r. ta f-ma zaprzestała ich produkcji. Wielka szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Wow, @garowy, musisz łowić w jakiś bardzo specyficzny sposób jak nie wyobrażasz sobie łowienia szczupaków na HS9001 powiem szczerze... ten kij to raczej kombajn i oprócz sandaczy z pewnoscią poradzi sobie nie tylko ze szczupakami (mario wyją przy mnie parę właśnie na ten model więc wie o czym pisze) ale również i ze sredniej wielkosci sumkiem (również sprawdzone w praktyce) Ten Ishor rzeczywiscie fajny był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 dzięki za zainteresowanie, dzisiaj po rozmowie z przedstawicielem art-rod który potwierdził że jest to blank sandaczoczowy, delikatna szczytówka- mocarny dolna część.zdecydowałem sie na batsona ISB841 RX7 213 cw 4-10troche krótszy ale 95% łowie z łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 ale również i ze sredniej wielkosci sumkiem (również sprawdzone w praktyce) Ten Ishor rzeczywiscie fajny był. Na większym kij też się sprawdził Tylko plecionka na końcu nie dała rady...To przecież 20lb i nie tylko w samym dolniku. Łowiłem nim, bez problemu, główką 35g + 12g przynętą. A co do Inshore'a- fajny jest, u mnie w szafie Sprawdził się ostatniej jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Widzisz @mario - fascynujący przypadek w sumie jak rozbieżne opinie ludzie mogą mieć o jednym blanku. Niby każdy miał w łapie to samo, a potem człowiek czyta i oczom nie wierzy. To dosyć dobrze pokazuje jak bardzo subiektywne są jednak nasze odczucia i oczekiwania wobec tak prostego przedmiotu jak wędka - i weź tu człowieku komuś coś poradź ! Myślę, że jest to dosyć dobra lekcja poglądowa a propos dyskusji o wędkach w ogóle - trzeba za wszelką cenę dążyć do organoleptycznego kontaktu z wyrobem żeby dobrać coś naprawdę dla siebie. Z drugiej strony, to też pokazuje potęgę rozwiązań typu custom bo jak ktos wie czego chce i potrafi zdefiniować swoje potrzeby, trudno o lepsze rozwiązania od kija skrojonego pod indywidualną miarę w pracowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Witam ponownie.właśnie skończyłem wspomniany pierwszy kij, na blanku batsona rx7 ISB841,4-10g 213cm, w jednym kawałku.Wyszedł bardzo dobrze, jutro postaram sie wrzucić jakąś fotke,fajny szybki blank, przedłużyłem go na dolniku do 240cm.i o to mi chodziło. DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA POMOC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi