arrowana Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam Was Wszystkich. Pisze sw?łj pierwszy post na forum bo brak jakichkolwiek informacji w internecie, a związany jest z takim kołowrotkiem jak w temacie, pytam czy poradzi on sobie i wytrzyma cię?źki Wiślany spin za sumem, a wiec cię?źkie gumy, wahadł?łwy, głęboko schodzące woblery itp. Dziękuje za wszyskie rady odnośnie Slammera, mam 460 i łapa wysiada po godzinie. Tak przy okazji podpytam jeszcze o kij pod suma (cw do 100gr) na wy?źej wymienione łowisko i przynęty, będę łowił z brzegu, czasami z ł?łdki. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witaj! Pewnie wielu u?źytkownik?łw portalu rozbawię, ale ja do opisanych przez Ciebie zadań u?źywam Shimano Power Aero 6000 XT i 3 m Beast Master'a do 100 g. Z prostej przyczyny Aero XT mam bo karpiuje, a Beast Master opr?łcz suma daje radę na dorszach.Gł?łwna wada zestawu to masa, zaleta - moc. Pozdrawiam,Drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.kniaziak Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witaj w klubie wiślanych sumiarzy.Dob?łr właściwego kołowrotka i kija do wiślanego spinningu sumowego to rzeczywiście niełatwa sprawa. Gdy ja złapałem powera na wiślanego suma to przetestowałem kilkanaście młynk?łw i z moich doświadczeń wynika, ?źe dobry kołowrotek na sumy powinien mieć:-Szpulę o du?źej średnicy (łowimy na plecionkę min. 0,35 więc powinno się na niej zmieścić ok 150m)-Bardzo dobry chamulec-solidna obudowa (najlepiej metalowa)-du?źa korba-masa nie większa ni?ź 600 gram Wg mnie najlepszy stosunek wielkości (i mocy) do masy mają daiwy 4500. np capricorn 4500J. Młynek wa?źy niespełna 500 gram i spełnia wszystkie podane wy?źej zało?źenia.Dobrą opinię mają r?łwnie?ź okuma eclipz 50 (grafitowy korpus)oraz jego rozwinięcie okuma salina FD 55 (korpus aluminiowy masa ok 500 gr). Marek Szymański swego czasu chwalił sobie Shimano stradic 8000 (570 gram)ja w trudniejszych warunkach u?źywam ryobi applause 8000 (ok 600 gram). Jest to piekielnie mocny kołowrotek, kt?łry w połączeniu z dorszowym Mikado ultraviolet pilk do 180gr przy normalnym cholu powinien wytrzymać ka?źdego wiślanego suma. Masa tego zestawu (600+330gram)to jednak maximum jakie mo?źna u?źyć do spinningu. Jako dobry seryjny i niezbyt cię?źki kij do spinningu sumowego uwa?źam shimano beast master 300cm do 100gram, kt?łry w połączeniu z wy?źej wspomnianą daiwą capricorn 4500 daje bardzo fajny, lekki wręcz finezyjny (o ile przy łowieniu sum?łw mo?źna m?łwić o finezji) a przy tym bardzo mocny zestaw. Co się tyczy kij?łw to Marek Szymański wspominał mi jeszcze o jakimś uggly stiku 270cm do 100 gram ale nie miałem okazji na niego łowić.A kołowrotek o kt?łrym piszesz: schimano technium 5000 to zwykłe 4000 z nieco większą szpulą. Wg mnie do powa?źnego łowienia wiślanych sum?łw jest to kołowrotek za mały. Oczywiście w pewnych warunkach np. na nocnej śr?łdrzecznej bezzaczepowej przykosie gdzie łowimy na cieńszą (0,25-0,30) plecionkę - mo?źna go u?źyć, ale ju?ź na głębokiej dziennej burcie gdzie nurt rwie jak oszalały a na powierzchni widać zatopione drzewa to taki kołowrotek wyglądać będzie jak śmieszna miniaturka.Kołowrotek do spinningu sumowego to bardzo wa?źny (jeśli nie najwa?źniejszy) element zestawu i nie warto na nim oszczędzać. Musi przede wszystkim być mocny, o czym przekonał się ka?źdy, komu na wiślanej burcie wziął ponad 20 kg sum i nic nie robiąc sobie z naszego zestawu i naszych wysiłk?łw, odszedł z prądem do le?źącego 100 metr?łw ni?źej drzewa. W takich sytuacjach suma trzeba po prostu brutalnie zatrzymać a trzeba mieć czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Panowie, A moze zamiast isc w kilogramy sprzetu byscie poszli w kilogramy pontonu ? Lowienie z wody umozliwia dostep do wielu miejsc, a hol sumow ze srodka plywajacego jest skuteczniejszy. Ja kilogramowym zestawem bym sie nie podjal spiningowac. Wolalbym pojsc na silownie Powodzenia z wislanymi sumami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arrowana Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Dzięki za Wasze odpowiedzi. Ta Daiwa całkiem ciekawa, choć mogłaby być nieco l?źejsza (prawie 500gr)co do kija to tez myślałem o Shimano, mam takiego do 50gr całkiem spoko, ale nie chciałbym mieć dw?łch podobnych wędek. Czekam jeszcze na Wasze propozycje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 To ja dodam tylko, ?źe mam Daiwę Capricorn 4500 SA i Slammery 360 i 560. Moc i wytrzymałość stoi po Pennowej stronie. Daiwa jest od nich delikatniejsza. Chyba nawet Slammer 360 jest bardziej pancerny od Capricorna 4500. Ameryki w sumie nie odkryłem, było ju?ź o tym wielokrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.kniaziak Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Na sllammery nie łowiłem ale ta 560 wygląda solidnie (wa?źy wg katalogu 570 gram) i na pewno jest niezłą alternatywą dla cię?źkiego spinningu. 360 natomiast, mimo ?źe budzi zaufanie to ma zbyt małą szpulę. Niestety, sprzęt do spinningu sumowego na Wiśle nie mo?źe być zbyt delikatny i musi swoje wa?źyć. Nie ma to związku z rekordowymi okazami, kt?łre jeszcze w Wisełce pływają, ale przede wszystkim z trudnymi technicznie miejscami, w kt?łrych te ryby się łowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.kniaziak Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Oczywiście, ?źe środek pływający na Wiśle daje o wiele więcej mo?źliwości ni?ź jego brak, ale pytanie dotyczyło zastosowania konkretnego sprzętu wędkarskiego do spinningu sumowego, więc podzieliłem się swoimi doświadczeniami w tym temacie.Nawiasem m?łwiąc, do połowu sum?łw na środkowej Wiśle bardziej pasuje pych?łwka ni?ź ponton. Sam pływałem przez 3 lata na pontonie i wiem, ?źe jest to bardzo bezpieczny środek pływający w porze dziennej, ale absolutnie nie nadaje się do łowienia na Wiśle w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zebysmy sie dobrze zrozumieli.Istnieja pewne nieprzekraczalne limity.Z brzegu te ograniczenia (limity) sa znaczaco wieksze i bardziej sie daja we znaki niz z lodzi. W pewnych sytuacjach nie ma znaczenia czy bedzie to Slammer 360, 560 czy 760. Daiwa 4500J czy Surf Basia czy moze jakis mega kolowrotek karpiowy. Sum to jest sum. Jakkolwiek banalnie to zabrzmi takie sa realia. Nie mam doswiadczenia z sumowania na Wisle, ale jakies tam sumowe doswiadczenie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arrowana Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Drodzy Koledzy. A co sadzicie o kołowrotku Fin-Nor Ahab 16, wygląda całkiem interesująco, mo?źliwa pojemność szpuli, niska masa(293gr) i ładnie wygląda.A moze wersja Ahab 20 (374gr).Co myślicie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Wybralbym Slammera 360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 mo?źe jak ma być nie męczący i mocny z konkret zapasem na szpuli to Van Staal ? za około 1500PLN na ebayu mozna wyrwać,macałem taki sprzęt nad Drwęcą i powiem ?źe konkretnie wygladał, nie wiem jak tam z tym jego docieraniem mechani?źmu ale ,ten co widziałem smigał lekko,nie jak stelka ale lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arrowana Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 A co sądzisie o takim zestawie Ugly Stik Custom Graphite 3,00 50-100cw + Penn Slammer 460+ linka 50 lb PP na mazowiecki odcinek Wisły, da radę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiecki Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Mam takie 2 zestawy Ugly Stik specimen 2.7 20-100cw + Penn Slammer 460 lub 360 + linka 0.36 lub 0.41PP .Na łowienie z pontonu wystarczający zestaw. A pod te największe ,kture mam na oku to ju?ź Daiwa do 600 gr + Slammer 560 i 0.46 pp i kotwice tylko st 66.Polecam slamery , mają moc i są w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arrowana Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Dzieki za odpowiedz niedzwiedzki. A ten Custom Graphite wystarczy, 460 Penna juz mam ale łowienie nim z ręki to tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi