godski Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 W mojej jerkówce do najcięższych jerków (ATC MU 638), od pazura do końca , jest 31cm i jest dla mnie bardzo OK. Nie kupiłem fajnej Xzogi8 bo było blisko 40cm i mi nie pasowało. Jednak indywidualne upodobania mają znaczenie A rzucałeś BOB przez kilka dni taką z dolnikiem 35-40 cm? Tylko wtedy można poczuć różnicę. Zaznaczam że chodzi o przynęty 40+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) Aby było jasne. Nie chodzi mi o rzucanie bo to jest faktycznie wygodne (i pena zgoda) ale w moim przypadku i ocenie o prowadzenie przynęt. Usiłowałem się przekonać do takiego długiego dolnika przez dwa dni i odpuściłem (przynęty 60-120g) Edytowane 11 Maja 2016 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 A jeśli doświadczalnie to rozumiem. Bo czasem piszą ludzie którzy nie operowali dłuższym dolnikiem w jerkówce kilka dni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Generalnie, staram się nie teoretyzować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Ale co ? Podstawowe informacje o kiju znajdziesz w necie, ja kupiłem by nauczyć sie i przede wszystkim zobaczyć czy chce casta ? Czy bedą mi sie robiły brody? Chociaz to multik i praca z nim decyduje o brodach, czy odstrzelę przy wyrzucie wszystkie swoje nabyte Jerki na majowce ??? Mi pasuje dlugosc, waga, dzielona rękojeść, rzuty bardzo przyzwoite, pod szczupakiem 77 cm nawet nie jeknoł, szczupły wyjechał moment szybka akcja foty, i do wody -) Idź do sklepu, zamów jak nie maja na miejscu, pomacaj będziesz wiedział czy jest Ok.Idealna odpowiedź na namolne "coś więcej". Tak mnie ten zwrot wku...a. Oby tak częściej to może chociaż część pytaczy się wyleczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Idealna odpowiedź na namolne "coś więcej". Tak mnie ten zwrot wku...a. Oby tak częściej to może chociaż część pytaczy się wyleczy A Twój komentarz co wniósł do dyskusji? Mnie takie komentarze może nie wku..iają, ale śmieszą i mam nadzieję, że chociaż cześć takich komentatorów jak Ty się z nich wyleczy Faktycznie zadałem ogólnikowe pytanie, doprecyzowałem, ale czy to od razu powód by się unosić? Zamówiłem sobie swój 1wszy multik, Abu Revo SX. Na start chcę do niego kupić coś taniego, by wyrobić sobie preferencję na przyszłość czego naprawdę potrzebuję i wtedy kupić/zrobić sobie lepszy kij. Na start mam już sporo jerków w przedziale 25-85g, całkiem możliwe, że mój wybór co do 1wszej wędki padnie na to Mikado, tylko chciałbym wiedziećnie czy wędka to ogarnie..... do przyszłego tyg. muszę coś kupić, bo multik już w drodze Edytowane 12 Maja 2016 przez Apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Dlatego warto pytać szczegółowo. Leniwe pytanie to i z dupy odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 To jeszcze do rozważań nad kijem w takim zakresie rzutowym, dodam Dragon Ultima do 80g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiernikTorunski Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Apioo, spoko trzeba było sprecyzować pytanie, juz ci mowię 75 gr strike pro to na razie najcięższa przynęta ktora rzucałem i bez problemu dał radę, po woli będę uzupełniał pudełko o rożnej wielkości i masie przynęty, wiec nie powiem ci ze pociągnie 90 i lepiej, każdy ktory oglądałem sklepowy czy nawet robiony Talon HM 64 ma zapas mocy ciut wiecej niż opis, oczywiscie w jednym jest to +- 10-20 w gore w innym tylko 10 a w jeszcze innym +30 Natomiast jesli nie ma kija ktory cię interesuje na miejscu w sklepie lub chcesz porównać oba kije które bierzesz pod uwagę to sprzedawca zamawia pod ciebie macasz i wybierasz spośród tych dwóch, ja tak mam u siebie w sklepie stacjonarnym i centrum wedkarstwa tez nie ma obrazy jak badyl mi nie podejdzie lub cos jest nie tak.Nie wyobrażam sobie ze zamawiasz i musisz go brać,bez przesady, zamów z netu, zawsze masz prawo oddać w terminie.Pzdr I sie nie denerwować koledzy Kamil i Apioo, jestesmy tu po to by sobie pomagać nawzajem, sam czasami moge zadać dziwne, ,albo zrozumiałe pytanie bo nie na wszystkim sie znam -)) pozdrawiam was obu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Ja do przynęt o masie do max 100 gram zakupiłem Dragona X-Force 140C , niby kijek opisany do 140 gram ale moim zdaniem ciut za dużo... fakt jest to jednoczęściowy patykOd końca do pazura 33 cm i w zasadzie jest równo z łokciem , moim zdaniem w tym budżecie to bardzo przyjemna konstrukcjaBardzo płynne ugięcie , przyzwoicie uzbrojony , no i widać że nie jest to papierowa konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Fajnie ale trochę odbiegamy od tematu..W sumie to nie ma za wiele wspólnego z tytułową wędka.. Ani to budżetowe, zakres obsługiwanych przynęt nie ten,długość...Zaraz z kolejnego wątku o konkretnej wędce zrobi się 15 stron propozycji innej. Edytowane 12 Maja 2016 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Cześć!Jestem posiadaczem tego kija. Mozna rzucać bezpiecznie przynętami powyżej 75g ale z rozsądkiem oczywiście ☺ jesli miałbyś jakieś pytania dotyczące kija chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 To proszę odpowiedz jaką masę minimalną komfortowo się obsługuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Używam jerków od 30 do 80g. Komfortowo rzuca się od 45g np. Salmo Slider 10. Lecz dużo zależy od multiplikatora z jakim współpracuje wędka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) To 75g to tak spokojnie czy na granicy komfortu, z wyczuciem? Dokładniej mówiąc chodzi o bustery 15. Edytowane 14 Maja 2016 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Na spokojne. Kij jest można powiedzieć sztywną pałą ☺ szczytówka nie ugina sie nawet przy jerkach 80g. Jest jedno ale. Nie wiem z której strony lezy problem, mam problem z odlegloscia rzutowa. Nie wiem czy wina jest po stronie kija (przy rzucie nie oddaje mocy) czy źle dobrany multiplikator (moze za mała waga przynęt, za mocny) żeby uzyskać zadowalająca mnie odległość. Nie wiem czym to jest spowodowane, ze sliderem 10 rzucę dalej(ujdzie) jak innym jerkiem o wadze 80g?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Tutaj lotność wabia odgrywa główną rolę. Mam podobnie przy innej wędce. Np jerki od Tomka Miernika latają pięknie a jak założę cokolwiek innego to już nie jest tak różowo.Tak czy siak odległości są ok. Mam Tatatulę HD150HLZ jakiego multiplikatora korzystasz? Edytowane 14 Maja 2016 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) To mój pierwszy zestaw. Pierwszy multik niskoprofilowy Okumy nie dawał sobie rady z wiekszymi przynetami, nieprzyjemne dźwięki i brody. Teraz mam Abu Ambassadeur STX Edytowane 14 Maja 2016 przez Rudy7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Panowie proszę użytkowników Savageara MPP 183cm do 75g o krótkie sprawozdanie czy warto na początek zainwestować w ten kij!?Z góry dziękujęWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi