Skocz do zawartości

multik na szczupaka

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów i pozdrawiam serdecznie.

Jestem Krzysiek, mieszkam nad morzem. Z wędkarstwem jestem związany od małego, natomiast do tej pory głównie okonki nad jeziorkiem były ciągane, złapałem w życiu może 3 szczupaki, chyba fartem... :)

W tym sezonie wybieram się na poważniejszą wyprawę, na grubszą rybę i chciałbym się wyposażyć w sprzęt do baitcastingu - do tej pory łowiłem tylko metodą spinningową. Będę łowił Sliderem 10 albo 12 z łodzi. Wędzisko już właściwie wybrałem, będzie to najprawdopodobniej Dragon Big Bait Jerk 90 - bardzo ładnie leży w dłoni i wydaje się bardzo solidne. Mam z kolei zagwozdkę z multiplikatorem. Od początku skłaniałem się ku Abu - jakoś mi leży ta marka i mam dobre doświadczenia z ich produktami. Mam natomiast dwie zagwozdki:

- Okrąglak czy low-profile - zgłupiałem trochę czytając fora i strony - jest tyleż samo zwolenników co przeciwników - ja osobiście skłaniam się ku okrągłemu - wydają mi się solidniej zbudowane, mniej skomplikowane, no i gabaryt - mam raczej spore łapska i te płaskie są jakieś takie mikre... no, ale może błądze?

- Jeżeli nie błądzę, to biorę pod uwagę dwa modele - 5601C4, albo 5601JB HS, ewentualnie 5601 Jerk - czy mógłby mi ktoś wskazać jakie są różnice pomiędzy tymi modelami, które powinienem wziąć pod uwagę podejmując decyzję.

dziękuję za wszelkie sugestie i jeszcze raz pozdrawiam

Kal800

• Like 1

wiesz co... to zależy, przewidywałem około 1200-1500 za cały zestaw - wędzisko, multik, plecionka. Wędzisko wyjdzie około 400, plecionka to 150-200? zatem na multik zostaje 600-800 mniej więcej. Natomiast, jeżeli za 200-300 zł więcej uzyskam zauważalną i istotną wartość dodaną, to myślę, że sobie z tym także poradzę.

też brałem bardzo poważnie pod uwagę. każę sobie przyczepić abu 5601 JB oraz Tatulę. Wezmę tego, który mi będzie normalnie lepiej leżał - organoleptycznie w łapsku, optycznie i pod względem jakości wykonania. przy okazji - gdzie Daiwy są produkowane? Bo do Abu mnie dodatkowo przekonuje "Made in Sweden"...

Alphas prawie nie osiągalny. Mam Tatule 200HD (buda właściwie ta sama co 150 tylko większa pojemność szpuli) Warto wziąć pod uwagę.

Nie dawno kupiłem nówkę i warto sobie zadać trud,bo moim zdaniem za tą kasę świetny multik z Alphasa.

Wiem że kilka sztuk forumowicze mają pochowane po szufladach. :ph34r:

• Like 1

Nie dawno kupiłem nówkę i warto sobie zadać trud,bo moim zdaniem za tą kasę świetny multik z Alphasa.

Wiem że kilka sztuk forumowicze mają pochowane po szufladach. :ph34r:

Ja jestem jednym z nich ;)  tylko , że nie trzymam w szafie. Ale to inny temat . Tutaj chodzi o okrąglaka :P :D

Edytowane przez BOB1
  • Like 3

Ja jestem jednym z nich ;)  tylko , że nie trzymam w szafie. Ale to inny temat . Tutaj chodzi o okrąglaka :P :D

A ja mam dwa  :P .

I pewnie przez moje ręce przeszło jeszcze kilka Alphasków uzytkowanych na naszym forum.

Jedyny minus to słaby hamulec i brak możliwości ułożyskowania knobów (tego drugiego nie jestem pewien). Może jeszcze luźne pokrętło magnetyka.

A ja mam dwa  :P .

I pewnie przez moje ręce przeszło jeszcze kilka Alphasków uzytkowanych na naszym forum.

Jedyny minus to słaby hamulec i brak możliwości ułożyskowania knobów (tego drugiego nie jestem pewien). Może jeszcze luźne pokrętło magnetyka.

z jednym i drugim mozna sobie poradzic,jesli mlynek wart zachodu

a doradzajac koledze,jesli ma juz kij to z mlynkow wybral bym tatule100hl