kal800 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Witam wszystkich forumowiczów i pozdrawiam serdecznie. Jestem Krzysiek, mieszkam nad morzem. Z wędkarstwem jestem związany od małego, natomiast do tej pory głównie okonki nad jeziorkiem były ciągane, złapałem w życiu może 3 szczupaki, chyba fartem... W tym sezonie wybieram się na poważniejszą wyprawę, na grubszą rybę i chciałbym się wyposażyć w sprzęt do baitcastingu - do tej pory łowiłem tylko metodą spinningową. Będę łowił Sliderem 10 albo 12 z łodzi. Wędzisko już właściwie wybrałem, będzie to najprawdopodobniej Dragon Big Bait Jerk 90 - bardzo ładnie leży w dłoni i wydaje się bardzo solidne. Mam z kolei zagwozdkę z multiplikatorem. Od początku skłaniałem się ku Abu - jakoś mi leży ta marka i mam dobre doświadczenia z ich produktami. Mam natomiast dwie zagwozdki: - Okrąglak czy low-profile - zgłupiałem trochę czytając fora i strony - jest tyleż samo zwolenników co przeciwników - ja osobiście skłaniam się ku okrągłemu - wydają mi się solidniej zbudowane, mniej skomplikowane, no i gabaryt - mam raczej spore łapska i te płaskie są jakieś takie mikre... no, ale może błądze?- Jeżeli nie błądzę, to biorę pod uwagę dwa modele - 5601C4, albo 5601JB HS, ewentualnie 5601 Jerk - czy mógłby mi ktoś wskazać jakie są różnice pomiędzy tymi modelami, które powinienem wziąć pod uwagę podejmując decyzję. dziękuję za wszelkie sugestie i jeszcze raz pozdrawiam Kal800 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Każdym z nich obsłużysz to, co chcesz. Pozostają kwestie dostępności, ceny i wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 ... i co komu pasuje do łapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 no właśnie w tym rzecz - seria Classic jest tańsza od Jerkbait o jakieś 200 zł, pytanie czy warto dopłacać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Odpowiedź co do zastosowania praktycznego już dostałeś. Chcesz kupić droższy bo ci się bardziej podoba i kolorem pasuje do omotek to kup. Decyzja Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Zajrzyj do CWM w Gdańsku Jest tam parę fajnych gotowych zestawów w dobrej cenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Szukałbym recorda zarówno 41 jak i 51 leży podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Do jerków i trollingu miałem tani 5501S. Wybrałem go bo ma terkotke hamulca Mi do jerkowania bardziej leży okrąglak a nie mam dłoni jak bochen chleba. Z resztą okraglaki ABU mają w sobie to coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 no to chyba jednak okrąglak - te serii JB nie mają łożysk tylko coś innego, chyba stąd różnica w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 A jaki budżet przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 trafiłem na takihttp://olx.pl/oferta/abu-garcia-ambassadeur-4601-classic-CID767-IDfxM2F.html#0f7d0443bb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 wiesz co... to zależy, przewidywałem około 1200-1500 za cały zestaw - wędzisko, multik, plecionka. Wędzisko wyjdzie około 400, plecionka to 150-200? zatem na multik zostaje 600-800 mniej więcej. Natomiast, jeżeli za 200-300 zł więcej uzyskam zauważalną i istotną wartość dodaną, to myślę, że sobie z tym także poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 To bierz Tatulę przy takim budżecie i nie kombinuj z okrąglakami.Nie słyszałem aby ktoś narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 też brałem bardzo poważnie pod uwagę. każę sobie przyczepić abu 5601 JB oraz Tatulę. Wezmę tego, który mi będzie normalnie lepiej leżał - organoleptycznie w łapsku, optycznie i pod względem jakości wykonania. przy okazji - gdzie Daiwy są produkowane? Bo do Abu mnie dodatkowo przekonuje "Made in Sweden"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Tatula jest z Tajlandii ale bez obaw,mam customa HD 150 i jestem zadowolony,nawet bardzo.W tej kasie jeszcze Alphas 150 wchodzi w grę ze stajni Daiwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Te obecne okrąglaki już nie wszystkie w Szwecji. Płaskie poza Szwecją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Alphas prawie nie osiągalny. Mam Tatule 200HD (buda właściwie ta sama co 150 tylko większa pojemność szpuli) Warto wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 C4 Classic w Szwecji - nabite na obudowie "Made in Sweden" - raczej by nie robili takich jaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Alphas prawie nie osiągalny. Mam Tatule 200HD (buda właściwie ta sama co 150 tylko większa pojemność szpuli) Warto wziąć pod uwagę. Nie dawno kupiłem nówkę i warto sobie zadać trud,bo moim zdaniem za tą kasę świetny multik z Alphasa.Wiem że kilka sztuk forumowicze mają pochowane po szufladach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Decyzja podjęta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Nie dawno kupiłem nówkę i warto sobie zadać trud,bo moim zdaniem za tą kasę świetny multik z Alphasa.Wiem że kilka sztuk forumowicze mają pochowane po szufladach. Ja jestem jednym z nich tylko , że nie trzymam w szafie. Ale to inny temat . Tutaj chodzi o okrąglaka Edytowane 10 Maja 2016 przez BOB1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja jestem jednym z nich tylko , że nie trzymam w szafie. Ale to inny temat . Tutaj chodzi o okrąglaka A ja mam dwa .I pewnie przez moje ręce przeszło jeszcze kilka Alphasków uzytkowanych na naszym forum.Jedyny minus to słaby hamulec i brak możliwości ułożyskowania knobów (tego drugiego nie jestem pewien). Może jeszcze luźne pokrętło magnetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 ...i pomimo tych pozornych mankamentów pozostanie klasyką w swojej klasie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Plecionke polecam Varivas Casting PE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 A ja mam dwa .I pewnie przez moje ręce przeszło jeszcze kilka Alphasków uzytkowanych na naszym forum.Jedyny minus to słaby hamulec i brak możliwości ułożyskowania knobów (tego drugiego nie jestem pewien). Może jeszcze luźne pokrętło magnetyka.z jednym i drugim mozna sobie poradzic,jesli mlynek wart zachodua doradzajac koledze,jesli ma juz kij to z mlynkow wybral bym tatule100hl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi