Skocz do zawartości

multik na szczupaka

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

No i obejrzałem Tatulkę. Bardzo zacny kawałek młynka. Poręczny, lekki, precyzyjny. Z kolei Ambassadeur Jerbait HS też piękny i również fajnie chodzi... no sam nie wiem, chyba kostką rzucę. 

Z kolei zagwozdka z kijem... bardzo mi polecano jednoczęściowe... jak to jest z tym tematem? Czy rzeczywiście są lepsze od tych dwuczęściowych?

Monolit to monolit. Nie martwisz się o jakieś łączenia i przesztywnienie. Pracuje całą długością, co nie oznacza, iż składaki nie. Jedyna wada to wygospodarowania miejsca w transporcie. Powiem tak. Są dobre monolity i dwuskłady. Ale tych pierwszych jest znacznie więcej.

Złącze na swoje wady: przesztywnienie kija w tej okolicy, tłumienie/pochłanianie drgań sygnalizujących branie, dotknięcie dna/roślinności i osłabienie ich przeniesienia do dłoni wędkarza ... ale dotyczy to średnich i słabych konstrukcji. Przy dobrym i bardzo dobrym sprzęcie pewnie tego nie zarejestrujesz (przynajmniej na początku przygody z wędkarstwem)

A ja mam taką propozycję. Dla przyjemności prowadzenia i nie męczenia nadgarstka - Tatula 100 + np.Daiwa Crazy Crancker 672 2.01/40gr. Kijek to monoblank, ale z odłaczaną rekojeścią (+neoprenowy pokrowiec). Zestaw pięknie ogarnia Slidery 10 i Buster Jerki 15. Zmieściłem się w 900 złotych. Do cięższej orki chyba round (lub Lexa) i kijek do 120/150 gr. W Raven Fishing widziałem Rozemeijery za małe pieniądze. Z jerkowaniem i tak nie skończy się na jednym zestawie, więc lepiej przyszłościowo pomyśleć o dublu niż męczyć się ciężkim zestawem z małymi wabikami, lub zajeździć Tatulę Sliderami 12. Zazdroszczę przebierania w ofertach. Ja już od dawna mam to za sobą. Tylko dokupuję.

Ja zrezygnowałem z wędek składanych....tuż po złamaniu wędki kilka cm nad łączeniem...czyli dokładnie w miejscu gdzie kończył się spigot.

Każda wędka może się złamać.

Próbowałem z mono blankiem  przez rok i  nie widzę   zasadniczej  różnicy.

• 2 tygodnie później...

hej, no i kupiłem. stanęło na dragonie big bait 90 i okrąglaku 5601 C4 - do końca nie mogłem się zdecydować czy Ambassadeur czy Tatula, ale w końcu postawiłem na szwedzką jakość.

ale cóż, zakup sprzętu to jedno, a teraz trzeba zacząć łowić. trochę mnie to przeraża, bo to pierwsze kroki z takim sprzętem. jutro jadę na wyprawę, zobaczymy jakie to potwory wyciągnę z wody...

dzięki wielkie za wszelkie sugestie i pomoc w wyborze sprzętu.