neor Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Od jakiegoś czasu amatorsko kręcę na swoje potrzeby .Trochę to trwało i nie było łatwo ale powoli do celu . Najpierw powstawał warsztat . Jak już powstał warsztat , nie pozostało czekać tylko zacząć kręcić . Mój pierwszy kijek to Lamiglas GFW 84 2M 2,13m 7-21 gr 6-12 lb na minimach i uchwycie SKSS Wyplatanka niestety nie wyszła , miała być rybia łuska a jest coś innego - niepowtarzalnego . Spacing. Zakończenie . Następnym kijkiem był MHX P904 . Moja kosa na sandacze . Kijek wyszedł idealnie do moich potrzeb . Insert w uchwycie był dopiłowywany do kształtu dłoni , tak aby dłoń idealnie obejmowała uchwyt a kciuk leży dokładnie na blanku . Spasowany z Red Arc.Kijek sprawdzony w boju na na koncie takiego jesiennego nocnika . Jako trzeci na warsztat tej wiosny wskoczył szklak . Opisany był już na forum . http://jerkbait.pl/topic/69733-szklak/ Jak na razie to wszystko . Ale na pewno będą następne kije . Przy okazji chciałbym podziękować forumowiczom za udzieloną pomoc . Bez wiedzy z forum nie udało by mi się tego . Wielkie dzięki . 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Warsztat u Kolegi jak w niejednej profesjonalnej pracowni Widać, że jak Kolega się za coś zabiera, to na 100%Przy ostatnim zdjęciu aż ciarki przeszły mi po plecach - jeszcze 10dkg i byłoby trach !!!Na pewno będę obserwował co jeszcze Kolega zmajstruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Warsztat miod malina :-). Podkradne pomysl z "giętarką" do sprawdzania ugiecia :-). Genialne w swojej prostocie. Obecnie taka funkcje spelnia rura podczepiona pod sufitem, a Twoja maszyna jest znacznie lepsza. Edytowane 14 Maja 2016 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (...) a Twoja maszyna jest znacznie lepsza. Bo ułożyskowana i zapewne w pierwszej kolejności służy do wyznaczania kręgosłupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Kręgosłup to ja sobie na stole wyznacze :-) Sprawdzanie ugiecia stanowilo dla mnie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Dokładnie jest tak jak pisze Alek_Art miało to służyć do wyznaczania kręgosłupa ale końcowe zastosowanie jak na zdjęciu bo kręgosłup wolę też na stole wyznaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Rozpoczołem prace nad nowa wędęczką . Traf padł na St Croix 5S76MLXF 2 B Xtreme. Założenia to całkowity minimalizm i prostota . Więc oprócz blanku dokupiłem jeszcze przelotki Torzite i uchwyt Alps Rapid , trzy pierścionki i kawałek pianki z korkiem . Uchwyt zamontowany zostały do zamontowania przelotki . I tu zaczoł się mały problem . Przelotki w zestawie zostały dobrane następująco 20H - 10H - 5,5H - 4,5M - 4L -4L -4L- 4L -4L - 4L - 4 top 10 + top Spacing ustaliłem tak 23 - 16 - 14 - 13 - 12,5 - 12,5 - 11,5 - 10,5 - 9,5 - 9,5 - top Oddalenie pierwszej przelotki od stopki kołowrotka 61,5 cm . i wyszło mi to Martwi mnie to przesztywnienie w centralnej części . I z tąd mam pytanie . Czy spacing jest poprawny ? Czy ktoś z kolegów zbroił ten blank i wychodziło coś podobego ? Może coś zmienić ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Fajnie ze reaktywowales watek Wstawiaj zdjecia z postepu prac Pierwsza przelotke od szytowej dalbym na jakies 7cm (podobnie jest w oryginalnych STC) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Co da usztywnienie części szczytowej ? Chyba juz znalazłem wyjście z tej sytuacji i powoli rozumiem dlaczego w orginalnym spacingu startowa to 30 H. Czekam na przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Fajnie ze reaktywowales watek Wstawiaj zdjecia z postepu prac Pierwsza przelotke od szytowej dalbym na jakies 7cm (podobnie jest w oryginalnych STC)Ja to bym jeszcze chyba odsuną, a nie przybliżył.Generalnie kieruję się tym że jak przesztywnienie to zmuszam blank do pracy rozsuwając przelotki, jak się mocno gnie to zagęszczam - oczywiście wszystko ma swoje granice. Kombinuj, kombinuj bo przy tym ustawieniu to ugięcie trochę jak wklejki mikado Edytowane 22 Listopada 2017 przez siatkaz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Te blanki tak pracują, porównanie do Mikado trochę nietrafione, moim zdaniem. Do poprawnej oceny ugięcia linka powinna być pod kątem 90 stopni do podłoża. Wiele tu juz nie zmienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Wielkie dzięki wszystkim za rady . Szczególnie te na priv . Prace nad spacingiem zakończone . Więcej nie wyciągnę z tego blanku . Co myślicie o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Ja się specjalnie nie znam, ale jest znacznie lepiej. Może i więcej faktycznie się z tego blanku nie da wydusić ale ja bym jeszcze trochę powalczył i pokombinował coś w odległościach między przelotkami 4-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) Końcowa wersja wyszła tak . St Croix 5S76MLXF 2 B Xtreme Trochę już go potestowałem i przeznaczeniem tego kija jest okoń , sandacz na lekko . Do lekkiego łowienia finezyjnego jest super . Oczywiście doskonała czułośc robi robotę . Jedyne czego brakuje mi w tym blanku to szybkość . Nie jest to typowa wykałaczka . Spacing 7-7,5-8,5-9,5-12-13-16-19-20-25 Edytowane 21 Maja 2020 przez neor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) Następnym blankiem był oczywiście mocniejszy St.Croix . Po konsultacjach wybór padł na 5C71MHXF-B . Xtremki są genialne . Jeden kawałek 2,16 długości - 7-21 gr - 10 20 lb . Blank firmowo opisany jako castingowy u mnie uzbrojony w spinning co nie jest dziwne wiele takich powstaje . Design jak wcześniej tytany , uchwyt alps , kilka pierścionków i kawałek pianki . Spacing 10-10,5-11-11,5-12-13-16-19-24,5. Łowię tym kijem już dwa sezony i wniosek jest taki , że na razie nie szukam kija na sandacza . Ten blank spełnił wszystkie moje wymagania . To ideał . Genialna czułość ,szybkość . Jest strasznie cięty , wcina wszystko a za razem pięknie pracuje pod rybą . Łowiłem nim główkami 3 gramowymi a kończyłem na 30 gramowych ale to już było katowanie kija . 25 gramów to max. Przyłów małego sumka nie jest mu straszny . Super kij polecam . Edytowane 21 Maja 2020 przez neor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) Następne projekty polegały na naprawie kijków fabrycznych . Pierwszy Beast Master SBMCX27XH 2,7 metra 50 - 100 gr . Seryjnie kij jest kiepsko uzbrojony . Ja zdecydowałem się na wymianę przelotek . Kij po usunięciu przelotek został oskrobany do maty . Następnie zrobiłem wcierkę i ustaliłem spacing po swojemu . Spacing wyszedł mi 11-12-13-14-15-18-21-26-31 . Przelotki ATC Titanum . Fajne są te przelotki ale trzeba uważać bo tabela z opisem się nie zgadza z faktycznym stanem . Założeniem projektu było zmniejszenie ciężaru kija . Udało to się , ale na kolana nie powala . Można nim machać ale i tak ręka boli . Dodatkowo mam zaufanie że podczas holu nic się nie stanie . Seryjne przelotki potrafiły wypaść lub się pokruszyć Lexus Sappire 240 . Okoniówka ze stajni Mikado . Bardzo fajny kijek do lekkiego łowienia . Dodatkową zaletą jest to że jest czuły i fajnie przewodzi brania , ma też całkiem mocny dolnik . Niestety połamałem szczytówkę . Nie chciałem żeby kij stał w kącie więc przerobiłem go na ciut mocniejszy . A że to wklejka to nie stanowiło to większego problemu . Szczyt wprawdzie jest krótszy ale teraz spokojnie można nim łowić sandacza na " lekko " . Szczytówka z pełnego węgla i wyszła fajna sandaczówka do delikatnego łowienia . 70 nie jest temu kijowi straszna . Zdjęcia są do porównania z nie połamanym kijem . Spacing wyszedł 13,5-16-19-22,5-25-35. Po staremu . " JOLKA BEZ KIECKI " tak nazwałem następny projekt . Jolokia Jigging Sportex JO 1830 185 cm , WG 220gr . Ta laga jest przeznaczona na duże sumy . Łowiłem fabrycznym kijem kilka lat i nie powiem ale swoje przeszedł . Przelotki były już do wymiany a i lakier był poobdzierany w kilku miejscach . W zamyśle kij pod multik a ja tak nie lubię . I w pierwszej kolejności zdemontowałem przelotki i zastąpiłem je dwustopkowymi , następnie sprułem kieckę do maty , zrobiłem wcierkę i założyłem przelotki . Ciekawe jest to że kij miał na sobie pięć warstw farby . Podkład na matę , podkład pod kolor , kolor , podkład pod kolor i kolor ostateczny . To się nazywa niemiecka robota . Fabrycznie przelotki były założone na twardym kręgosłupie - pod multik . Ostatecznie są na miękkiej i kijek jest bardziej paraboliczny . Zmieniony spacing 11-12-13-16-17-18 i powstał zupełnie inny kijek . Jestem bardzo zadowolony z wyniku . Zobaczymy jak się sprawdzi na wodzie . Edytowane 21 Maja 2020 przez neor 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 To teraz w razie czego, jak bym coś popsuł w moich kijach, to wiem, gdzie się zgłosić Ewentualny serwis na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Właśnie takie coś zeszło z suszarki . Talon ITM 100MLXF 2 w niebieskiej odsłonie . Zdjęcia tego nie oddają ale fajnie wyszło . 3,05m - 3,5-14 gr - 6-10 lb . Ubrany na lekko Fuji Torzite , uchwyt Alps , trochę farby , akrylu , sznurka i masa lakieru . Edytowane 29 Maja 2020 przez neor 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gończy Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Bardzo orginalny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Looo Panie, bardzo fajny oryginalny projekt Gdzie kupiles ta niebieska nitke, bo juz od roku szukam i nie moge dostac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P487 Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Gdzie kupiles ta niebieska nitke, bo juz od roku szukam i nie moge dostac Kupiłem ja w Art Rod . Jakieś rok temu i z tego co pamiętam to były już jakieś ostatki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 1 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Looo Panie, bardzo fajny oryginalny projekt Gdzie kupiles ta niebieska nitke, bo juz od roku szukam i nie moge dostac A ile potrzebujesz tej nici? Sorki za ot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 7 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Ostatnio trafiły do mnie na warsztat bliźniaczki Lexus Sapphire Spin 240 . Obie miały złamane wklejki . Jako że już je raz robiłem nie chciało mi się powtarzać tematu , który jakoś cyklicznie wraca . Wymyśliłem że w miejsce wklejki zrobię wymienne szczytówki . Kilka konsultacji na forum i tak jest jeden kij z trzema opcjami . Szczytówka tytanowa na paszoki , szczytówka szklana na okonia i węglowa na sandacza . Wyszło całkiem ciekawie . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca Napisz, jak poradziłeś sobie z pasowaniem wklejek - jakiś sprytny patent, czy jednak mozolne pasowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi