Skocz do zawartości
  • 0

Kółka do transportu pontonu

salmon1977

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowych kolegów. Planuje wykonać samodzielnie kółka slipowe do Kolibri km330d, i mam dylemat. Planuje wykorzystać profile aluminiowe kwadratowe 40x40x4mm jako stopa kola oraz tej samej grubości ceownik jako element mocujący całość do pawęży. Czy grubość elementów nie dobieram na wyrost? Nie potrzebuje dodatkowych kilogramów do noszenia ale z drugiej strony nie chcę aby po sezonie mi się to rozpadło gdzieś nad wodą

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bartek2301

• 0

Panowie po co wiercić w pontonie dziury ? Koła przykręcane do pawęży to jedno z gorszych rozwiązań . Ja mam koła które podkładam pod ponton . Kosztowały 230 zł .

Zadowolony z nich jestes?

https://www.olx.pl/oferta/kola-transportowe-nowe-kolka-do-pontonu-lodki-CID767-IDqi9cP.html

• Like 1

• 0

Panowie po co wiercić w pontonie dziury ? Koła przykręcane do pawęży to jedno z gorszych rozwiązań . Ja mam koła które podkładam pod ponton . Kosztowały 230 zł . 

To ile wreszcie kosztują? Tu piszesz 230 a na OLX 195.

Produkujesz je ?

• 0

Używam na Wiśle , na Wieprzu i na jeziorach Pojezierza Łęczyńskiego . Z wyciąganiem nie ma problemu . 

A czego tu nie rozumieć? Tu chwali dobrze wydane 230, a na olx wystawia okazję :) w sąsiednim wątku zachwala analfabetom przyczepkę z pontonem:)

Jak byś czytał ze zrozumieniem to byś zobaczył że gość napisał "kulka transportowe" ale zapewne sam tak piszesz jak się dziwisz .

To ile wreszcie kosztują? Tu piszesz 230 a na OLX 195.

Produkujesz je ?

Kupiłem dwie sztuki i jedną sprzedaję ! Takie to dla Ciebie dziwne ?

• 0

Widziałem to na wschód od nas- nazywają to "transformers". Estetyka estetyką, ale dziury i tak wiercisz. Jako koła mogą być o tyle wygodniejsze ,że nie demontujesz ich do składania dętki.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Na allegro znalazłem coś takiego . Tyle kasy na pewno nie zapłacę ale patent niezły . Kupując materiał razem z kołami wyszło mi ok 150 zł (profile aluminiowe) ale ja zrobię z profili stalowych , połowę taniej a waga 5 kg wte czy wewte wsio ryba . Tak jak tu Kolega wspomniał będą wchodziły pod dno a po złożeniu będą prawie równolegle do podłogi więc kombinuje po drugiej stronie koła na ośce zamontować rolkę to od razu będę miał windę do kotwicy . 

• 0

Panowie, czy ktoś stosował taki patent do łodzi?

Mam założone . Łódkę ciągnę jedną ręką z silnikiem yamaha 6.

Fajna sprawa gdy ciężko jest z wodowaniem i podbieraniem np na rzece gdzie głównie pływam i zazwyczaj sam i te kółka naprawdę robią robotę.

Przydają się nie tylko na wodzie, na działce przy przechowywaniu łódki kiedy muszę ja przestawić niema problemu samemu tym bardziej że obracają się kiedy jest do góry dnem.  Zamontowane mam na aluminiowej ale z laminatem nie powinno być problemu, dałbym tylko blachy z jednej i drugiej strony plus tuleje zależy od konstrukcji rufy. 

Ważne aby założyć je podgięte pod łódź jak najgłębiej, im głębiej tym lżej targać cały majdan. 

Jak znajdę chwilę czasu wstawię zdjęcia. 

• Like 1

• 0

Mam pytanie o kółka ale zacznę od pytania innego. Czy ktoś z Kolegów zna drogę zjazdową (100 m) z Rynku w Opatowcu na przystań promową na Wiśle? Bo pytanie zasadnicze mam, czy dam radę wyciągnąć na takich kółkach ponton 420 + silnik z przystani na Rynek?  :)  Nie znam w praktyce sił, jakie działają na ponton na kółkach... Przepraszam z góry za to pytanie, ale badam, czy w razie nabycia pontonu będę musiał RÓWNIEŻ nabyć przyczepę?