Skocz do zawartości
  • 0

Kółka do transportu pontonu

salmon1977

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie o kółka ale zacznę od pytania innego. Czy ktoś z Kolegów zna drogę zjazdową (100 m) z Rynku w Opatowcu na przystań promową na Wiśle? Bo pytanie zasadnicze mam, czy dam radę wyciągnąć na takich kółkach ponton 420 + silnik z przystani na Rynek?  :)  Nie znam w praktyce sił, jakie działają na ponton na kółkach... Przepraszam z góry za to pytanie, ale badam, czy w razie nabycia pontonu będę musiał RÓWNIEŻ nabyć przyczepę? 

Może zamiast kółek pomyśl nad wózkiem slipowym? Takie coś można samemu wymodzić, potrafi być składane no i wtedy nie mają za bardzo znaczenia obciążenia pontonu.

• Like 1

• 0

Mam pytanie o kółka ale zacznę od pytania innego. Czy ktoś z Kolegów zna drogę zjazdową (100 m) z Rynku w Opatowcu na przystań promową na Wiśle? Bo pytanie zasadnicze mam, czy dam radę wyciągnąć na takich kółkach ponton 420 + silnik z przystani na Rynek? :) Nie znam w praktyce sił, jakie działają na ponton na kółkach... Przepraszam z góry za to pytanie, ale badam, czy w razie nabycia pontonu będę musiał RÓWNIEŻ nabyć przyczepę?

Wg mnie bez przyczepki nie dasz rady z takim zestawem i do tego pod górkę.

• 0

Witaj, dziękuję za odpowiedź i proszę o zdjęcia. :D

Pozdrawiam Roger

https://drive.google.com/file/d/16Lrli57jRcWJYf8QFSw4rlvmEgBWj1Wc/view

https://drive.google.com/file/d/1c731oNfdgprV1Ve93NJ5jnLOtmOXvslC/view

Kółka zamontowane szeroko, szerokość podłogi 132. 

Ramiona stalowe, ścianka 2mm, śróby 8 kwas, kółka pompowane. obciążenie na jedno około 135kg x 2 tak przynajmniej jest napisane  ;)

Ramiona pomalowane epoksydem i na to czarny na mokro do zderzaków (wychodzi ładny półmat, przetrwały już dwa sezony i nie pordzewiały)

Do wyjścia w ślizg przeszkadzają, do wolnego przemieszczania jest ok (jak nie chce mi się podnosić). 

Miałem wcześniej zawleczkę na łańcuszku ale zdjąłem bo dzwoniła jak pływałem, dorwałem teraz miękką linkę z nierdzewki i przez zimę coś wymyślę.

Nie wiem jaki koszt bo kółka miałem, a ramiona zrobiłem z odpadów.

Także kombinuj a będzie lżej  ;)

• Like 1

• 0

https://drive.google.com/file/d/16Lrli57jRcWJYf8QFSw4rlvmEgBWj1Wc/view

https://drive.google.com/file/d/1c731oNfdgprV1Ve93NJ5jnLOtmOXvslC/view

Kółka zamontowane szeroko, szerokość podłogi 132. 

Ramiona stalowe, ścianka 2mm, śróby 8 kwas, kółka pompowane. obciążenie na jedno około 135kg x 2 tak przynajmniej jest napisane  ;)

Ramiona pomalowane epoksydem i na to czarny na mokro do zderzaków (wychodzi ładny półmat, przetrwały już dwa sezony i nie pordzewiały)

Do wyjścia w ślizg przeszkadzają, do wolnego przemieszczania jest ok (jak nie chce mi się podnosić). 

Miałem wcześniej zawleczkę na łańcuszku ale zdjąłem bo dzwoniła jak pływałem, dorwałem teraz miękką linkę z nierdzewki i przez zimę coś wymyślę.

Nie wiem jaki koszt bo kółka miałem, a ramiona zrobiłem z odpadów.

Także kombinuj a będzie lżej  ;)

Dziękuję :clappinghands:  :good:

• 0

Mam Kolibri z podłogą książkową/sztywną 300cm z kółkami Kolibri. Chciałem zapytać czy ktoś użytkuje łódź 3,1-3,5m z kołami do zwodowania? Chcę się przesiąść na łódź aluminiową 3,3m z kółkami do wodowania + przyczepa Suski. Czy ktoś ma podobny zestaw? 

Edytowane przez wobler129

• 0

Panowie , ktokolwiek widzial , ktolowiek wie. Gdzie mozna kupic kolka z takim mocowaniem , badz samo mocowanie? . i najlepiej aby nogi byly zakrzywione pod detke :)

Widzialem to na targach i teraz zaluje, ze nie kupilem. Tylko w ramach normalnych cen... nie typu promarine za 600zl...

post-55026-0-58002600-1523095630_thumb.jpg

• 0

Chcialbym zrobić  kolka mocowane do pawęży pontonu .

Jesli ktos posiada takowe i mógłby zapodać szkic ew zdjęcia ciekawych rozwiązań to będę wdzięczny .

Zalezy mi na kolkach które będę mógł po zwodowaniu odczepić  .

JAk poprawnie zamocować -zainstalować mocowanie, by bylo , po pierwsze solidnie  a po drugie szczelnie 

jesli taki watek juz istnieje to proszę o usuniecie .

• 0

Powiem po.ostatnij przygodzie, ze wszyscy producenci kółek bez różnicy czy za 200 czy za 600zl , robią wąskie mocowanie nogi do pawezy. Zazwyczaj jest to profil C o szerokości +-4/5 cm.  I skręcane srubami 6mm. Myślałem że zerwanie takiej śruby jest niemożliwe...A jednak. Dętka wpadła w dziure przy RECZNYM wyciąganiu,przekrzywila się i śruby  nie wytrzymały...dla tego przy kolejnym podejściu do tematu kółek,ziomek dospawal mi talerze okrągłe o średnicy 15cm. Do profila C. Chodzi o to ,że jest dużo większy punkt podparcia z paweza,mocowanie na 4 śruby a nie 2. Czegoś takiego nie ma szans nic wyrwac. I przedewszystkim koła mocwac najszerzej,Jak to jest możliwe + oski po zewnetrznej

Edytowane przez siarq

• 0

Przy takim rozwiązaniu jak stosuje się w pontonach trzeba mieć świadomość sił jakie działają na pawęż, koła i ich mocowanie. Są sytuacje że i mocowanie na 6 śrub okaże się nie wystarczające. Ja przy swoich kołach staram się ciągać ponton na pusto. Wiadomo że można załadować graty i wjechać do wody ale może zdarzyć się przykra niespodzianka. Zazwyczaj nie ma gładkich slipów i taka opcja  u mnie nie działa. Na pusto 320 wjeżdżam na większość jezior po łąkach czy dzikich plażach.

• 0

Przy takim rozwiązaniu jak stosuje się w pontonach trzeba mieć świadomość sił jakie działają na pawęż, koła i ich mocowanie. Są sytuacje że i mocowanie na 6 śrub okaże się nie wystarczające. Ja przy swoich kołach staram się ciągać ponton na pusto. Wiadomo że można załadować graty i wjechać do wody ale może zdarzyć się przykra niespodzianka. Zazwyczaj nie ma gładkich slipów i taka opcja  u mnie nie działa. Na pusto 320 wjeżdżam na większość jezior po łąkach czy dzikich plażach.

To po co ci te koła ??? Na pusto 320, to pod pachą zaniesiesz... Po to są koła żeby nie dźwigać silnika i ew. gratów.

• Like 1

• 0

To po co ci te koła ??? Na pusto 320, to pod pachą zaniesiesz... Po to są koła żeby nie dźwigać silnika i ew. gratów.

Chyba nigdy nie widziałeś na żywo takiego pontonu, po złożeniu 55 kg i wież mi albo będziesz go wlókł po ziemi, albo przetaczał. Poręczny dla jednej osoby to on nie jest.

• Like 2