salmon1977 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Prawdopodobnie było tu nie raz.Prosze o link lub podpowiedz o patenty na koła do przetransportowania pontonu z lądu do wody stacjonarne lub zwyczajnie podkładane? Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 apioo Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 I kółka będą musiały być naprawdę mocne. Ponton 330, ze szpejem dla dwóch osób, zapas jedzenia, picia, dwa aku po 100ah, silnik elektryczny to jest już prz*****ne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Mam pytanie o kółka ale zacznę od pytania innego. Czy ktoś z Kolegów zna drogę zjazdową (100 m) z Rynku w Opatowcu na przystań promową na Wiśle? Bo pytanie zasadnicze mam, czy dam radę wyciągnąć na takich kółkach ponton 420 + silnik z przystani na Rynek? Nie znam w praktyce sił, jakie działają na ponton na kółkach... Przepraszam z góry za to pytanie, ale badam, czy w razie nabycia pontonu będę musiał RÓWNIEŻ nabyć przyczepę? Może zamiast kółek pomyśl nad wózkiem slipowym? Takie coś można samemu wymodzić, potrafi być składane no i wtedy nie mają za bardzo znaczenia obciążenia pontonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Mam pytanie o kółka ale zacznę od pytania innego. Czy ktoś z Kolegów zna drogę zjazdową (100 m) z Rynku w Opatowcu na przystań promową na Wiśle? Bo pytanie zasadnicze mam, czy dam radę wyciągnąć na takich kółkach ponton 420 + silnik z przystani na Rynek? Nie znam w praktyce sił, jakie działają na ponton na kółkach... Przepraszam z góry za to pytanie, ale badam, czy w razie nabycia pontonu będę musiał RÓWNIEŻ nabyć przyczepę?Wg mnie bez przyczepki nie dasz rady z takim zestawem i do tego pod górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 @Bartek_C, dzisiaj mi to przysłał.Dziękuję kolego. https://www.youtube.com/watch?v=HS4D5U-fAbg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grzesiek_SR Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witaj, dziękuję za odpowiedź i proszę o zdjęcia. Pozdrawiam Roger https://drive.google.com/file/d/16Lrli57jRcWJYf8QFSw4rlvmEgBWj1Wc/viewhttps://drive.google.com/file/d/1c731oNfdgprV1Ve93NJ5jnLOtmOXvslC/view Kółka zamontowane szeroko, szerokość podłogi 132. Ramiona stalowe, ścianka 2mm, śróby 8 kwas, kółka pompowane. obciążenie na jedno około 135kg x 2 tak przynajmniej jest napisane Ramiona pomalowane epoksydem i na to czarny na mokro do zderzaków (wychodzi ładny półmat, przetrwały już dwa sezony i nie pordzewiały) Do wyjścia w ślizg przeszkadzają, do wolnego przemieszczania jest ok (jak nie chce mi się podnosić). Miałem wcześniej zawleczkę na łańcuszku ale zdjąłem bo dzwoniła jak pływałem, dorwałem teraz miękką linkę z nierdzewki i przez zimę coś wymyślę.Nie wiem jaki koszt bo kółka miałem, a ramiona zrobiłem z odpadów. Także kombinuj a będzie lżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grzesiek_SR Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 @Bartek_C, dzisiaj mi to przysłał.Dziękuję kolego. https://www.youtube.com/watch?v=HS4D5U-fAbg Świetny patent z tymi uchwytami pod kije, wykorzystam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 https://drive.google.com/file/d/16Lrli57jRcWJYf8QFSw4rlvmEgBWj1Wc/viewhttps://drive.google.com/file/d/1c731oNfdgprV1Ve93NJ5jnLOtmOXvslC/view Kółka zamontowane szeroko, szerokość podłogi 132. Ramiona stalowe, ścianka 2mm, śróby 8 kwas, kółka pompowane. obciążenie na jedno około 135kg x 2 tak przynajmniej jest napisane Ramiona pomalowane epoksydem i na to czarny na mokro do zderzaków (wychodzi ładny półmat, przetrwały już dwa sezony i nie pordzewiały) Do wyjścia w ślizg przeszkadzają, do wolnego przemieszczania jest ok (jak nie chce mi się podnosić). Miałem wcześniej zawleczkę na łańcuszku ale zdjąłem bo dzwoniła jak pływałem, dorwałem teraz miękką linkę z nierdzewki i przez zimę coś wymyślę.Nie wiem jaki koszt bo kółka miałem, a ramiona zrobiłem z odpadów. Także kombinuj a będzie lżej Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SkiDivPL Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Przeciągnięcie pontonu z silnikiem na kółkach po prostej i równej drodze nie stanowi najmniejszego problemu.Problemy zaczynają się gdy mamy pod górkę na trawie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Panowie może ktoś pomoże-szukam autora tych kółek.temat jest prosty-chciałbym zaadaptować jeden uchwyt zamontowany na pawezy pod uchwyt do przetwornika-poszukuję automatu, który jest użyty w tych kółkach i kawałek profila do przetwornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 może to? https://tehnoparus.com.ua/product/trantsevye-kolesa-dlya-lodki/trantsevye-kolesa-avtomat-nerzhavejka-kt3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czoper Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Tak to będzie to! Dzięki! Stawiam dobra butelkę i pudło przynęt dla chętnego który pomoże w zamowiniu jednegoProfila z automatem.ZaprasZam na priv Edytowane 24 Stycznia 2018 przez Czoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skilos Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Podobny profil masz w Tokarex , napisz może Ci wyślą 1 sztukę : http://allegro.pl/kola-transportowe-do-pontonu-lodki-kolka-slipowe-i6775464857.html http://allegro.pl/kola-transportowe-do-pontonu-lodki-kolka-slipowe-i6775474828.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Mam Kolibri z podłogą książkową/sztywną 300cm z kółkami Kolibri. Chciałem zapytać czy ktoś użytkuje łódź 3,1-3,5m z kołami do zwodowania? Chcę się przesiąść na łódź aluminiową 3,3m z kółkami do wodowania + przyczepa Suski. Czy ktoś ma podobny zestaw? Edytowane 2 Lutego 2018 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Panowie , ktokolwiek widzial , ktolowiek wie. Gdzie mozna kupic kolka z takim mocowaniem , badz samo mocowanie? . i najlepiej aby nogi byly zakrzywione pod detke Widzialem to na targach i teraz zaluje, ze nie kupilem. Tylko w ramach normalnych cen... nie typu promarine za 600zl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 A czy to nie te : http://allegro.pl/kola-transportowe-do-pontonu-lodki-kolka-slipowe-i6775474828.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 System ten Panie Rysku:) ale chciał bym takie bardziej wchodzące pod dętke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 No dobrze to morze te : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 O właśnie ten deseń. Jeśli masz to priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Btw jak ktos chce mam do sprzedania kolka ze stali nierdzewnej proscana, takie wkladane. Niestety same kolka bo zamontowane uchwyty uzywam do innych rzeczy na pawezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prime Opublikowano 22 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Chcialbym zrobić kolka mocowane do pawęży pontonu .Jesli ktos posiada takowe i mógłby zapodać szkic ew zdjęcia ciekawych rozwiązań to będę wdzięczny .Zalezy mi na kolkach które będę mógł po zwodowaniu odczepić . JAk poprawnie zamocować -zainstalować mocowanie, by bylo , po pierwsze solidnie a po drugie szczelnie jesli taki watek juz istnieje to proszę o usuniecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 (edytowane) Powiem po.ostatnij przygodzie, ze wszyscy producenci kółek bez różnicy czy za 200 czy za 600zl , robią wąskie mocowanie nogi do pawezy. Zazwyczaj jest to profil C o szerokości +-4/5 cm. I skręcane srubami 6mm. Myślałem że zerwanie takiej śruby jest niemożliwe...A jednak. Dętka wpadła w dziure przy RECZNYM wyciąganiu,przekrzywila się i śruby nie wytrzymały...dla tego przy kolejnym podejściu do tematu kółek,ziomek dospawal mi talerze okrągłe o średnicy 15cm. Do profila C. Chodzi o to ,że jest dużo większy punkt podparcia z paweza,mocowanie na 4 śruby a nie 2. Czegoś takiego nie ma szans nic wyrwac. I przedewszystkim koła mocwac najszerzej,Jak to jest możliwe + oski po zewnetrznej Edytowane 22 Czerwca 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 24 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Przy takim rozwiązaniu jak stosuje się w pontonach trzeba mieć świadomość sił jakie działają na pawęż, koła i ich mocowanie. Są sytuacje że i mocowanie na 6 śrub okaże się nie wystarczające. Ja przy swoich kołach staram się ciągać ponton na pusto. Wiadomo że można załadować graty i wjechać do wody ale może zdarzyć się przykra niespodzianka. Zazwyczaj nie ma gładkich slipów i taka opcja u mnie nie działa. Na pusto 320 wjeżdżam na większość jezior po łąkach czy dzikich plażach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spinnerman Opublikowano 24 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Przy takim rozwiązaniu jak stosuje się w pontonach trzeba mieć świadomość sił jakie działają na pawęż, koła i ich mocowanie. Są sytuacje że i mocowanie na 6 śrub okaże się nie wystarczające. Ja przy swoich kołach staram się ciągać ponton na pusto. Wiadomo że można załadować graty i wjechać do wody ale może zdarzyć się przykra niespodzianka. Zazwyczaj nie ma gładkich slipów i taka opcja u mnie nie działa. Na pusto 320 wjeżdżam na większość jezior po łąkach czy dzikich plażach. To po co ci te koła ??? Na pusto 320, to pod pachą zaniesiesz... Po to są koła żeby nie dźwigać silnika i ew. gratów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tost Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 320 + pełna podłoga pod pachą. Szacuneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GregorS Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 To po co ci te koła ??? Na pusto 320, to pod pachą zaniesiesz... Po to są koła żeby nie dźwigać silnika i ew. gratów. Chyba nigdy nie widziałeś na żywo takiego pontonu, po złożeniu 55 kg i wież mi albo będziesz go wlókł po ziemi, albo przetaczał. Poręczny dla jednej osoby to on nie jest. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
salmon1977
Prawdopodobnie było tu nie raz.Prosze o link lub podpowiedz o patenty na koła do przetransportowania pontonu z lądu do wody
stacjonarne lub zwyczajnie podkładane? Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedz.
Top użytkownicy dla tego pytania
15
14
12
9
Popularne dni
26 Wrz
12
28 Paź
11
20 Sie
10
23 Lis
9
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 15 odpowiedzi
darek63 14 odpowiedzi
godski 12 odpowiedzi
thibar 9 odpowiedzi
Popularne dni
26 Wrz 2024
12 odpowiedzi
28 Paź 2019
11 odpowiedzi
20 Sie 2018
10 odpowiedzi
23 Lis 2017
9 odpowiedzi
Popularne posty
wgn@22
Patenty są dwa,albo kupić gotowe,albo zrobić samemu.Ja niedawno zrobiłem takie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
urasenty
Dużo lepszym rozwiązaniem jest jak kółka wchodzą pod ponton.Zakładasz silnik,aku,zbiornik paliwa i robi się przeciwwaga. Ponton ok 90 kg + silnik slipujesz jedną ręką.
darek63
Ja wychodziłem z założenia, że i tak nie będę pływał z kołami więc mam na trzech bolcach przykręcane. W transporcie nic się nie telepie, w pływaniu tym bardziej, a po zdjęciu zakładam od razu z jednej
Opublikowane grafiki
200 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi