Skocz do zawartości
  • 0

Kółka do transportu pontonu

salmon1977

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam takie przy pontonie 370 i silniku 15 KM. Polecam.

a czy można zdjąć koła po "wodowaniu" ?   i jeszcze jedno, one mają dłuższy stelaż od standardowego... jak to wygląda w praktyce i użytkowaniu? pytam, bo może te z krótszym stelażem do mojego pontonu byłby lepsze?

Edytowane przez tibhar

• 0

Im głębiej wchodzą tym większa przeciwaga się robi- lepiej się dętke ciągnie. Ale i gorzej postawić ponton na kołach z ziemi. Polecam przy montażu mocowanie kółek do pawezy dac kawałek blachy taki z 15x15cm i to mocowac. Te mocowania oryginalne są wąskie, i może to wyrwac/skrzywic ma dziurach

• 0

https://allegro.pl/kolka-transportowe-ponton-lodz-i6837716314.html#thumb/2 znalazłem jeszcze takie koła slipowe ,mocowanie na 4 śruby, ma to jakieś znaczenie czy nie zawracać sobie gitary i brać np.  te które wskazałem wcześniej,pytam bardziej doświadczonych w temacie. Chciałbym kupić raz a dobrze i nie wracać do tematu.

Edytowane przez tibhar

• 0
które to ?[/q

Miałem podobny problem z tachaniem pontonu (KM 280).Któregoś razu powiedziałem sobie dosyć,nie napompuję gumiaka dopóki nie będę miał kół.Zrzucanie wszystkiego z wiślanejskarpy mnie zabijało. Pojechałem więc do kumpla,który ma spawarkę, pokazałem mu zdjęcie kół z alle... za jakby nie było kupę kasy za dwa kółka i kilo stali. Znajomy wysłał mnie na skład z metalami. Kupiłem profile dwójki i ceownik 2,5. Koła zdjąłem ze starej hulajnogi.Dodatkowo śruby 8 + podkładki i 4 zawleczki.Pospawane,pomalowane,przymocowane.Koła po zwodowaniu wracają do bagażnika.Koszt materiałów około trzech dych + flaszka dla kumpla,w sumie to dwie ,bo co to jedna na dwóch .

Proponuję takie rozwiązanie,będziesz miał to czego potrzebujesz.

• Like 1

• 0

Chce zrobić podobnie samemu bo ceny chore jak ktoś ma w domu miga i dostęp do tokarki/frezarki... :)

Ale mnie zainspirował ten wózek https://m.cafago.com/pl/p-y5282-m.html?currency=PLN&Warehouse=CN&aid=cagplapl3782&gclid=CjwKCAjwzenbBRB3EiwAItS-uwVmnscRpl1e9Q8Uz71iDAN6nv4O_9lEijFUDGicJcJ8Rrs6PyhfZhoCIJEQAvD_BwE

Nie chce wiercic znowu w pawęży wiec kombinuje wózek wkładany pod dno. Szybki zaczep za pawęż. Wjeżdżam do wody wózek do bagażnika. Koła nie mogą sterczeć do tylu bo łapie na siedząco w nurcie. Wszystko z tyłu przeszkadza.

• 0

Koła kupione i zamontowane, posłuchałem kolegi @siarq i mam teraz koła od mawerica- tylko nie te ze zdjęcia z postu wyżej. Sprzęt solidny,polecam .

Edyta

Kupiłem o prostych nóżkach ze względu na możliwość zdjęcia kół po wodowaniu.

Edytowane przez tibhar

• 0

Witam wszystkich.

Czytam o tych kołach i czytam i chyba zostanę przy swoim samorobnym mercedesie ????. Koszt to koła od taczki i pręt gwintowany 12mm  (może być kazdy inny) dobrany średnicą do kół. Koła 40 cm pompowane i montowane na zawleczki, rozstaw 1 m. Może i trochę waży, może zajmuje trochę miejsca w kombiaku ale wjeżdża wszędzie. Wada takiego rozwiązanie - trzeba podnieść ponton żeby podłożyć i wyciągnąć. Dźwiga wszystko i bardzo łatwo można sobie ponton wyważyć.

post-64576-0-01416600-1537029811_thumb.jpg

post-64576-0-07879900-1537029829_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Po bokach są oczka na montaż gum lub pasów. Do tej pory nie korzystałem z tego. Grawitacja robi swoje. Pianka na podporach skutecznie zabezpiecza ponton przed przesuwaniem.

Te dwie wyjmowane rurki zapobiegają przewracaniu się wózka.

Zdjęcie wrzucę przy najbliższej okazji.

Edytowane przez Marcipas