salmon1977 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Prawdopodobnie było tu nie raz.Prosze o link lub podpowiedz o patenty na koła do przetransportowania pontonu z lądu do wody stacjonarne lub zwyczajnie podkładane? Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 https://allegro.pl/kola-do-pontonu-kwasowka-stelaze-wydluzony-i7476002225.html#thumb/6 używa ktoś tych kół? chciałby je kupić bo mam dość noszenia pontonu i silnika (bush 3,30 i silnik 9,8) a może jakieś inne ,sprawdzone których używacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzesso Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Mam takie przy pontonie 370 i silniku 15 KM. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Mam takie przy pontonie 370 i silniku 15 KM. Polecam.a czy można zdjąć koła po "wodowaniu" ? i jeszcze jedno, one mają dłuższy stelaż od standardowego... jak to wygląda w praktyce i użytkowaniu? pytam, bo może te z krótszym stelażem do mojego pontonu byłby lepsze? Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ramzesso Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Można zdjąć, ale ja tego nie robię bo odwracam je do góry (nie zajmują cennego miejsca na pokładzie). Dłuższe są lepsze , głębiej "wchodzą" pod ponton i lepiej rozkładają siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Im głębiej wchodzą tym większa przeciwaga się robi- lepiej się dętke ciągnie. Ale i gorzej postawić ponton na kołach z ziemi. Polecam przy montażu mocowanie kółek do pawezy dac kawałek blachy taki z 15x15cm i to mocowac. Te mocowania oryginalne są wąskie, i może to wyrwac/skrzywic ma dziurach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Do 3,30 i silnika 10 KM wystarczą plastiki Kolibri za 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Do 3,30 i silnika 10 KM wystarczą plastiki Kolibri za 150 zł.Na utwardzonym brzegu/slipie- ok. Mają niestety szerokie podstawy mocowania i ciężko zamocować na pawęży większe przetworniki obok silnika elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Na utwardzonym brzegu/slipie- ok. Mają niestety szerokie podstawy mocowania i ciężko zamocować na pawęży większe przetworniki obok silnika elektrycznego.Duży przetwornik GT-40 wchodzi bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Mam na myśli stałe mocowanie na tej podstawce, ducer Totalscan, Wtedy jest ciasno. Na sztycy i bez podstawki powinien się zmieścić- wczoraj rozkminiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Duży przetwornik GT-40 wchodzi bez problemu.ale do jakiego pontonu ? bo do busha 3,30 to będzie ciężko, oczywiście te kola kolibri, sztyca i przetwornik gt 40 bo silnik to wiadomo. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zapomniałem dodać, mam KM330PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) https://allegro.pl/kolka-transportowe-ponton-lodz-i6837716314.html#thumb/2 znalazłem jeszcze takie koła slipowe ,mocowanie na 4 śruby, ma to jakieś znaczenie czy nie zawracać sobie gitary i brać np. te które wskazałem wcześniej,pytam bardziej doświadczonych w temacie. Chciałbym kupić raz a dobrze i nie wracać do tematu. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zobacz na kolka od mawerica.tam masz szersza.podstawe mocująca. Naprawdę na wybojach to.ma.ogromne znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 które to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 ale do jakiego pontonu ? bo do busha 3,30 to będzie ciężko, oczywiście te kola kolibri, sztyca i przetwornik gt 40 bo silnik to wiadomo.Kolibri z kilem 330D. Można jeszcze dać dodatkowy punkt podparcia sztycy jak na ostatnim zdjęciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tost Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 które to ?[/q Miałem podobny problem z tachaniem pontonu (KM 280).Któregoś razu powiedziałem sobie dosyć,nie napompuję gumiaka dopóki nie będę miał kół.Zrzucanie wszystkiego z wiślanejskarpy mnie zabijało. Pojechałem więc do kumpla,który ma spawarkę, pokazałem mu zdjęcie kół z alle... za jakby nie było kupę kasy za dwa kółka i kilo stali. Znajomy wysłał mnie na skład z metalami. Kupiłem profile dwójki i ceownik 2,5. Koła zdjąłem ze starej hulajnogi.Dodatkowo śruby 8 + podkładki i 4 zawleczki.Pospawane,pomalowane,przymocowane.Koła po zwodowaniu wracają do bagażnika.Koszt materiałów około trzech dych + flaszka dla kumpla,w sumie to dwie ,bo co to jedna na dwóch .Proponuję takie rozwiązanie,będziesz miał to czego potrzebujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Chce zrobić podobnie samemu bo ceny chore jak ktoś ma w domu miga i dostęp do tokarki/frezarki... Ale mnie zainspirował ten wózek https://m.cafago.com/pl/p-y5282-m.html?currency=PLN&Warehouse=CN&aid=cagplapl3782&gclid=CjwKCAjwzenbBRB3EiwAItS-uwVmnscRpl1e9Q8Uz71iDAN6nv4O_9lEijFUDGicJcJ8Rrs6PyhfZhoCIJEQAvD_BwENie chce wiercic znowu w pawęży wiec kombinuje wózek wkładany pod dno. Szybki zaczep za pawęż. Wjeżdżam do wody wózek do bagażnika. Koła nie mogą sterczeć do tylu bo łapie na siedząco w nurcie. Wszystko z tyłu przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Kombinuj kombinuj, a jak juz wykminisz jakis dobry patent pochwal się - chodzi za mną już jakiś czas zeby zrobić koła transportowe nie ingerując w pawęż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bob61 Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Jeden hydraulik z Rosji już wykombinował : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thibar Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Koła kupione i zamontowane, posłuchałem kolegi @siarq i mam teraz koła od mawerica- tylko nie te ze zdjęcia z postu wyżej. Sprzęt solidny,polecam .Edyta Kupiłem o prostych nóżkach ze względu na możliwość zdjęcia kół po wodowaniu. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 15 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Witam wszystkich.Czytam o tych kołach i czytam i chyba zostanę przy swoim samorobnym mercedesie ????. Koszt to koła od taczki i pręt gwintowany 12mm (może być kazdy inny) dobrany średnicą do kół. Koła 40 cm pompowane i montowane na zawleczki, rozstaw 1 m. Może i trochę waży, może zajmuje trochę miejsca w kombiaku ale wjeżdża wszędzie. Wada takiego rozwiązanie - trzeba podnieść ponton żeby podłożyć i wyciągnąć. Dźwiga wszystko i bardzo łatwo można sobie ponton wyważyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Wrzucisz foto jak montujesz pod pontonem? Ponton na nich leży ale jest jakos "zaczepiany" chyba? Te dwa pręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Po bokach są oczka na montaż gum lub pasów. Do tej pory nie korzystałem z tego. Grawitacja robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Po bokach są oczka na montaż gum lub pasów. Do tej pory nie korzystałem z tego. Grawitacja robi swoje. Pianka na podporach skutecznie zabezpiecza ponton przed przesuwaniem. Te dwie wyjmowane rurki zapobiegają przewracaniu się wózka. Zdjęcie wrzucę przy najbliższej okazji. Edytowane 17 Września 2018 przez Marcipas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
salmon1977
Prawdopodobnie było tu nie raz.Prosze o link lub podpowiedz o patenty na koła do przetransportowania pontonu z lądu do wody
stacjonarne lub zwyczajnie podkładane? Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedz.
Top użytkownicy dla tego pytania
15
14
12
9
Popularne dni
26 Wrz
12
28 Paź
11
20 Sie
10
23 Lis
9
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 15 odpowiedzi
darek63 14 odpowiedzi
godski 12 odpowiedzi
thibar 9 odpowiedzi
Popularne dni
26 Wrz 2024
12 odpowiedzi
28 Paź 2019
11 odpowiedzi
20 Sie 2018
10 odpowiedzi
23 Lis 2017
9 odpowiedzi
Popularne posty
wgn@22
Patenty są dwa,albo kupić gotowe,albo zrobić samemu.Ja niedawno zrobiłem takie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
urasenty
Dużo lepszym rozwiązaniem jest jak kółka wchodzą pod ponton.Zakładasz silnik,aku,zbiornik paliwa i robi się przeciwwaga. Ponton ok 90 kg + silnik slipujesz jedną ręką.
darek63
Ja wychodziłem z założenia, że i tak nie będę pływał z kołami więc mam na trzech bolcach przykręcane. W transporcie nic się nie telepie, w pływaniu tym bardziej, a po zdjęciu zakładam od razu z jednej
Opublikowane grafiki
200 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi