Skocz do zawartości
  • 0

Kółka do transportu pontonu

salmon1977

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Też używam obecnie plastikowych kółek i ogólnie jest ok. Silnik 25kg, przy utwardzonym i w miarę gładkim slipie wjeżdża bez problemu. Przy lekkich kamyczkach silnik wiozę w pontonie a nie na pawęży.

Słabo jest jedynie na piachu. Kółeczka ryją piasek, najlepiej jak druga osoba podnosi lekko rufę.

Drugi minus - wewnątrz kółek zbiera się cała masa mokrego piachu, którego nie ma jak oczyścić przed wyschnięciem. Przy kolejnym rozkładaniu ponton i torba są całe w piachu  :)

• 0

Mój tato ma podobne kółka do Hondy Honwave 320. Sprawdzają się jeśli miejsce slipowania nie jest bardzo strome i teren jest w miarę wyrównany. W porównaniu do typowych kółek mocowanych do pawęży zaleta jest taka, że ponton podnosi się małym paluszkiem (przeciwwaga) i po płaskim można ciągnąć spory kawałek bez zmęczenia.

• 0

Grzesiu,mam jeszcze pytanie, opisie alledrogoicza jest napisane, że koła są pneumatyczne. Takie posiadacie?

I jeszcze pytanko. Rozumiem, że trzeba ten wózek paskami spiąć do pływadła?

Dzięki za info

Pozdrawiam

Maciek

Kółka o których pisałem były kupione w sklepie pontonik.pl. Mają podobną konstrukcję ale to nie są te same koła co na allegro. Te ze sklepu pontonik są dmuchane, bez problemu wytrzymują ciężar Hnowave T32 ze szpejem (będzie z 70 kg) i radzą sobie w terenie o ile nie ma specjalnych stromizm  i wybojów. Nie trzeba przypinać paskiem pontonu. Przy zakupie sam myślałem, że to będzie konieczne ale ponton leży na nich jednak zaskakująco stabilnie i nie przesuwa się.

• 0

Fajne kółka - po złożeniu nie wystają ponad ponton, super system składanie / rozkładanie.

Do niewielkich i lekkich pontonów chyba najlepsze jakie widzialem.

Do tych większych jednostek - wydaje mi się, że wygodniejsze będą kółka które wchodzą pod podłogę pontonu, odejmując tym samym parę kg osobie ciągnącej - czyli koniu lżej :)

Edytowane przez Drac
  • Like 1

• 0

Zakupiłem ostatnio w Warszawie dość fajne kółeczka do pontonu.

Dwa weekendy je testowałem przy załadowanym pontonie w silnik spalinowy i klamoty. Mogę polecić, dają radę na piaszczystych brzegach oraz podmokłych leśnych stromych skarpach.

Wcześniej miałem plastikowe, to blokowały się na piasku, a o cięższym bagażu moźna było zapomnieć. Doczyścić je też było kłopotliwe.

post-56640-0-23238100-1566760758_thumb.jpeg

post-56640-0-84481800-1566760815_thumb.jpeg

post-56640-0-77234200-1566760879_thumb.jpeg

post-56640-0-91389800-1566760911_thumb.jpeg

• 0

kolka jak kolka :) grunt ze pompowane. najwazniejsze w kolach jest fakt, jak pokazano na filmie powyzej ,aby wchodzi jak najdalej pod detke, robi sie lepsza przeciwaga i latwiej targac bajzel caly, druga sprawa to lepiej jak mocowanie jest oparte na wiekszym kawalku blachy, a nie tylko na tym ceowniku 4cm... mnie sie to razu swego wylamalo przy wpadnieciu w dziure i probie wyciagniecia

• 0

... druga sprawa to lepiej jak mocowanie jest oparte na wiekszym kawalku blachy, a nie tylko na tym ceowniku 4cm... mnie sie to razu swego wylamalo przy wpadnieciu w dziure i probie wyciagniecia

4,5mm profil ceowy - wiele zniesie.

Gdzie w stolicy te kółka zakupiłeś ? I co to za śrubka pomiedzy kółkami ?

Na Bielanach, jest oferta na OLX. Pomiędzy kółkami jest zawór spustowy odpływowy.

• 0

Gdzie to kupię? Ewentualnie inne mocno wygięte i wchodzące pod ponton.

Zmieniłem jednostkę z KM330D na Kaimana 400 i potrzebuje kólka mocno wchodzące pod ponton.

W 330 miałem plastiki które się sprawdzały ale tutaj waga dużo większa poza tym większy silnik itd. 

• 0

Gdzie to kupię? Ewentualnie inne mocno wygięte i wchodzące pod ponton.

Zmieniłem jednostkę z KM330D na Kaimana 400 i potrzebuje kólka mocno wchodzące pod ponton.

W 330 miałem plastiki które się sprawdzały ale tutaj waga dużo większa poza tym większy silnik itd. 

masz przecież na ich stronie , chyba że to nie  te

https://www.pontonowy-sklep.pl/kola-transportowe

• Like 1

• 0

Chyba najlepiej zlecić robotę jakiejś złotej rączce z odpowiednim warsztatem.

Andrzej będziesz każdorazowo rozkładał  i składał ponton czy przyczepa i wożony w gotowości ? To już kawał klamota :)

Na razie kupiłem na zapas. Pomyślę, 70 kg to bez tragedii, dam rade jeszcze.

Za to jak wygoda i na 10 KM może lepiej pływać od Kolibri.

• Like 1