salmon1977 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Prawdopodobnie było tu nie raz.Prosze o link lub podpowiedz o patenty na koła do przetransportowania pontonu z lądu do wody stacjonarne lub zwyczajnie podkładane? Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stołczynianin Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Na filmiku widać jak facet pochyla się gdy kółka wjeżdżają w wodę. U mnie ten efekt jest jeszcze większy, bo mam mniejsze kółka.Te kółka na filmie mają dobrą średnicę, ale mogłyby mieć szersze opony.Najbardziej nieudane są te małe plastikowe kółeczka Kolibri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prime Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Może ktoś z kolegów doradzić czy do pontonu 320 włożonego obecnie bez silnika zrobić podgiete pod ponton czy proste,i z jakiej gruości ścianki profila auluminiowego je wykonać Edytowane 8 Października 2022 przez Viking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Kółka zrob tak.aby wchodzily jak najdalej pod ponton, robi się w tedy efekt "wagi" i jest łatwiej targać gumę, profi Nie za cienki , bo na to dzialaja duze siły, a jak ci kolo wpadnie w dziurę i będziesz szarpał, zebys nie powyginal Edytowane 8 Października 2022 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tost Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Zrobiłem z profila stalowego 20 mm. Kumpel jak stawał, to się zastanawiał czy nie jest to przerost formy nad treścią. Po kilku wodowaniach w błocie, kamieniach jestem pewien że to był dobry wybór. Czasami jak zakleszczą się lub zassą w błocku, to trzeba dużo pary żeby ruszyć gumiaka Nie wszędzie są cywilizowane slipy. Jak Kolega wyżej napisał,, łamane" lepsze, niestety moje są proste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wook-wlkp Opublikowano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Cześć, niestety w proscanie nie maja już kółek na ten rok...może będą na wiosne (wersja S).Czy możecie polecić jakieś inne solidne w wersji wchodzącej pod ponton? Mam ponton 350 cm, pawęż wysokość 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 30 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Cześć, niestety w proscanie nie maja już kółek na ten rok...może będą na wiosne (wersja S).Czy możecie polecić jakieś inne solidne w wersji wchodzącej pod ponton? Mam ponton 350 cm, pawęż wysokość 40 cm.Priv ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Witam, odkopię temat. Czy ktoś z kolegów może ma podobne na zasadzie automatycznej blokady i podpowie czy to się sprawdzwa. Chciałbym zrobić coś podobnego samemu, interesuje mnie bardzo czym jest ten przycisk i gdzie go można kupić. Podejrzewam, że to jakis pin na sprężynie ale nie mogę znaleźć w necie nic podobnego. https://youtu.be/UkiYn49WAoc?si=CJXVcevSLdygOMgq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Przycisk jest sworzniem z kołnierzem i sprężyną w środku. Fajne rozwiązanie i przy profilu o dość grubej ściance, zgaduję, że minimum 2 mm. powinno się sprawdzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Dzięki za odpowiedź, widziałeś gdzieś może coś takiego w necie, lub wiesz gdzie mozna dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Niestety nie widziałem w sklepie. Z punktu widzenia mechanicznego proste urządzenie. Jak masz tokarza to niezbyt trudne w realizacji. Można ewentualnie poszukać samych sworzni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 interesuje mnie bardzo czym jest ten przycisk i gdzie go można kupić. To jest indywidualny czyjś projekt i jeśli jesteś techniczny to coś takiego zrobisz. Szybki schemat jak to jest zrobione narysowałem. Jak jesteś techniczny to dasz sobie radę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artech Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Jak już chcesz się tak "mocno" bawić, to rób kółka zagięte pod ponton, nie proste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Właśnie obecnie mam wygięte w odwrotną stronę, kiedyś sam zmontowałem na zasadzie włożenia w szerszy profil zamknięty i zablokowania. Jednak teraz jest masakra, woda zimna i dodatkowo łowiąc w nurcie ciężko jest to ogarnąć zaraz przed slipem. Dlatego myślę o czymś szybkim w rozkładaniu/składaniu. Zastanawiam się czy jest taka różnica jeżeli koła są skierowanie pod ponton, czy rzeczywiście lepiej się go ciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DominikBP Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Dużo lepiej się go ciągnie. Ze względu na to że łatwo go podnieść i jest przesunięty środek ciężkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 W sumie racja środek ciężkości, rzeczywiście jeżeli będę kombinował to wygięte pod ponton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 W sumie racja środek ciężkości, rzeczywiście jeżeli będę kombinował to wygięte pod ponton.Bez dwoch zdan lepiej. Ponton 4 metrowy z silnikiem 20 KM i gratami bez problemu po rownym idzie. Nie trzeba praktycznie używać siły aby dziób unieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 (edytowane) To czy muszą być pod pontonem nie jest jednoznaczne. Zależy jaki długi jest ten ponton oraz czy wisi tam spalina. Ja mam prosto koła i podnoszę całość jedną ręką bez wysiłku z dokręconym silnikiem. Równowaga jest zachowana wzorowo, a sam transport bez wysiłku. @PiotrekF Wracając jeszcze do tego systemu zapinania popatrz na YT takie coś https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%B2%D1%8B%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D1%8B%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D1%8B%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8 Znajdziesz wiele innych prostszych do wykonania rozwiązań szybkiego zapinania kółek. Edytowane 13 Listopada 2023 przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Dzięki darek63, mega pomysły. Szczególnie ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Znam ten system. Jest OK i łatwy do wykonania. Gdybyś chciał robić takie uchwyty nie musisz nawet szukać tiga. Zwykły inwerter i Elektrody E 316L załatwiają temat kompleksowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Zastanawia mnie jeszcze taki pomysł: https://www.youtube.com/shorts/Ge2P7O2IS-A. Super prosty patent z przystawką do dociskania koła w zimnej wodzie, tylko mam obawy do mechanizmu blokującego koło w pozycji do jazdy. Na jakiej zasadzie może działać ten mechanizm, że koło jest zablokowane i nie opada pod wpływem własnego ciężaru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DominikBP Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Ten patent fajny z dociskiem koła tą sztycą. Ale te mocowanie koła do pawęży strasznie osłabia materiał i się wygina w drugą stronę. Miałem takie i nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 W którym miejscu koła dokładnie się wyginały? myślałem nad wycięciem samego rowka na śrubę bez wcięcia na wyciągniecie. Koła do pawęży i tak na stałe bo gumiak rozłożony, materiał to nierdzewny profil 2mm 35x35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Na jakiej zasadzie może działać ten mechanizm, że koło jest zablokowane i nie opada pod wpływem własnego ciężaru? Tu masz to dokładnie pokazane. Blokadą jest wyłącznie grawitacja. W jedną stronę blokuje ciężar koła, w druga ciężar pontonu. Innej blokady nie ma, https://www.youtube.com/shorts/g5V3LInHpxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 DominikBP Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Wyginały się na przeciw wycięcia na sworzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiotrekF Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 U mnie ten problem, że problem wożę na dachu, ściągając go muszę mieć rozłożone i zablokowane koła. Dlatego w pozycji do jazdy chyba jednak wykombinuję jakiś pin blokujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
salmon1977
Prawdopodobnie było tu nie raz.Prosze o link lub podpowiedz o patenty na koła do przetransportowania pontonu z lądu do wody
stacjonarne lub zwyczajnie podkładane? Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedz.
Top użytkownicy dla tego pytania
15
14
12
9
Popularne dni
26 Wrz
12
28 Paź
11
20 Sie
10
23 Lis
9
Top użytkownicy dla tego pytania
siarq 15 odpowiedzi
darek63 14 odpowiedzi
godski 12 odpowiedzi
thibar 9 odpowiedzi
Popularne dni
26 Wrz 2024
12 odpowiedzi
28 Paź 2019
11 odpowiedzi
20 Sie 2018
10 odpowiedzi
23 Lis 2017
9 odpowiedzi
Popularne posty
wgn@22
Patenty są dwa,albo kupić gotowe,albo zrobić samemu.Ja niedawno zrobiłem takie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
urasenty
Dużo lepszym rozwiązaniem jest jak kółka wchodzą pod ponton.Zakładasz silnik,aku,zbiornik paliwa i robi się przeciwwaga. Ponton ok 90 kg + silnik slipujesz jedną ręką.
darek63
Ja wychodziłem z założenia, że i tak nie będę pływał z kołami więc mam na trzech bolcach przykręcane. W transporcie nic się nie telepie, w pływaniu tym bardziej, a po zdjęciu zakładam od razu z jednej
Opublikowane grafiki
200 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi