Skocz do zawartości
  • 0

Kółka do transportu pontonu

salmon1977

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na filmiku widać jak facet pochyla się gdy kółka wjeżdżają w wodę. U mnie ten efekt jest jeszcze większy, bo mam mniejsze kółka.

Te kółka na filmie mają dobrą średnicę, ale mogłyby mieć szersze opony.

Najbardziej nieudane są te małe plastikowe kółeczka Kolibri.

• 0

Kółka zrob tak.aby wchodzily jak najdalej pod ponton, robi się w tedy efekt "wagi" i jest łatwiej targać gumę, profi Nie za cienki , bo na to dzialaja duze siły, a jak ci kolo wpadnie w dziurę i będziesz szarpał, zebys nie powyginal

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

Zrobiłem z profila stalowego 20 mm. Kumpel jak stawał, to się zastanawiał czy nie jest to przerost formy nad treścią. Po kilku wodowaniach w błocie, kamieniach jestem pewien że to był dobry wybór. Czasami jak zakleszczą się lub zassą w błocku, to trzeba dużo pary żeby ruszyć gumiaka Nie wszędzie są cywilizowane slipy.

Jak Kolega wyżej napisał,, łamane" lepsze, niestety moje są proste.

• Like 1

• 0

Witam, odkopię temat. Czy ktoś z kolegów może ma podobne na zasadzie automatycznej blokady i podpowie czy to się sprawdzwa. Chciałbym zrobić coś podobnego samemu, interesuje mnie bardzo czym jest ten przycisk i gdzie go można kupić. Podejrzewam, że to jakis pin na sprężynie ale nie mogę znaleźć w necie nic podobnego. https://youtu.be/UkiYn49WAoc?si=CJXVcevSLdygOMgq

• 0

interesuje mnie bardzo czym jest ten przycisk i gdzie go można kupić. 

To jest indywidualny czyjś projekt i jeśli jesteś techniczny to coś takiego zrobisz. Szybki schemat jak to jest zrobione narysowałem. Jak jesteś techniczny to dasz sobie radę

post-72411-0-45190900-1699825556_thumb.png

• Like 2

• 0

Właśnie obecnie mam wygięte w odwrotną stronę, kiedyś sam zmontowałem na zasadzie włożenia w szerszy profil zamknięty i zablokowania. Jednak teraz jest masakra, woda zimna i dodatkowo łowiąc w nurcie ciężko jest to ogarnąć zaraz przed slipem. Dlatego myślę o czymś szybkim w rozkładaniu/składaniu. Zastanawiam się czy jest taka różnica jeżeli koła są skierowanie pod ponton, czy rzeczywiście lepiej się go ciągnie? 

• 0

To czy muszą być pod pontonem nie jest jednoznaczne. Zależy jaki długi jest ten ponton oraz czy wisi tam spalina. Ja mam prosto koła i podnoszę całość jedną ręką bez wysiłku z dokręconym silnikiem. Równowaga jest zachowana wzorowo, a sam transport bez wysiłku. 

@PiotrekF

Wracając jeszcze do tego systemu zapinania popatrz na YT takie coś https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%B2%D1%8B%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D1%8B%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D1%8B%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8

Znajdziesz wiele innych prostszych do wykonania rozwiązań szybkiego zapinania kółek.

Edytowane przez darek63

• 0

Zastanawia mnie jeszcze taki pomysł: https://www.youtube.com/shorts/Ge2P7O2IS-A. Super prosty patent z przystawką do dociskania koła w zimnej wodzie, tylko mam obawy do mechanizmu blokującego koło w pozycji do jazdy. Na jakiej zasadzie może działać ten mechanizm, że koło jest zablokowane i nie opada pod wpływem własnego ciężaru? 

• 0

Na jakiej zasadzie może działać ten mechanizm, że koło jest zablokowane i nie opada pod wpływem własnego ciężaru? 

Tu masz to dokładnie pokazane. Blokadą jest wyłącznie grawitacja. W jedną stronę blokuje ciężar koła, w druga ciężar pontonu. Innej blokady nie ma,

https://www.youtube.com/shorts/g5V3LInHpxw