Skocz do zawartości

Sumy 2016

smasher

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajszy boleniowy przyłów z Odry nieco ponad 130cm,ryba żerowała intensywnie a brania agresywne.Generalnie było 9 Boleni i jeszcze jeden wąsal ,ale nie ten kaliber do mojego sprzętu.Nawet z tym była mała przeprawa, co ciekawe jest 3ostrogi ,na który kilka razy w roku siadają lokomotywy.

Czas pomyśleć nad odpowiednim kijem , trochę mam dość głupich min po kilku godzinnym holu.

post-58483-0-30794800-1473061453_thumb.jpg

• Like 15

• 2 tygodnie później...

Tak, wrócił do wody ! i oczywiście nagrałem to, a właściwie to Pani, która była na spacerze i zrobiła mi, z pełnym szacunkiem za pomoc - fotki.

Jednakże każdy "sumiarz" wie, że po tak długiej walce, ponad 45 min., przeżycie suma nie ma szans. Wypuszczając go liczyłem, że może się uda, jednak nie ! Męczył się pływając po powierzchni wody, nie mogąc się zanurzyć !!! 

Tylko wyłącznie względy etyczne zmusiły mnie do podjęcia suma, no i niestety... :mellow:

No cóż, Jerzy, czasem warto powstrzymać się od pochwalenia rybą. 

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj wybrałem się z kolegą Tomkiem (donkicha) na Wisłę, liczyliśmy na sandacze lub choćby na sandacza, tychże nie złowiliśmy, ani nie widzielismy, za to uderzył mi na stosunkowo płytkiej opasce listopadowy sumek! (...)

Listopadowy, więc złowiony w okresie ochronnym. Pomimo emocjonującego opisu, musimy pamiętać, że ryba złowiona została w okresie ochronnym. Gratulować będę, po złowieniu ryby zgodnie z obowiązującymi na łowisku przepisami. 

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 15

Dzisiaj wybrałem się z kolegą Tomkiem (donkicha) na Wisłę, liczyliśmy na sandacze lub choćby na sandacza, tychże nie złowiliśmy, ani nie widzielismy, za to uderzył mi na stosunkowo płytkiej opasce listopadowy sumek! (...)

Listopadowy, więc złowiony w okresie ochronnym. Pomimo emocjonującego opisu, musimy pamiętać, że ryba złowiona została w okresie ochronnym. Gratulować będę, po złowieniu ryby zgodnie z obowiązującymi na łowisku przepisami. 

Przepraszam! Biję się w pierś, ze zapomniałem, i tak wszystkie ryby puszczam, ale faktycznie takie są zasady publikacji zdjęć, a ja po prostu zapomniałem,ze od 1 listopada...Ale oczywiście to przyłów...i za pysk! zdjęcia puściłem, bo zapomniałem...

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Niestety zdjęcia spaskudzilismy. Chciałem by rybka jak najszybciej wróciła do siebie. No i nie sprawdziłem. Aparat był na manualu. Zdjęcia przepalone tak że ratowanie nie daje satysfakcjonującego rezultatu. Generalnie to standard przy moich sumach. Jak nie aparat źle nastawię to utopię kartę pamięci. Wrzucam ratowaną fotkę. Przynajmniej widać długość choć zdjęcie i tak robione pod kątem.

post-46744-0-51361900-1489432182_thumb.jpeg

• Like 10

• 2 tygodnie później...

Przepraszam! Biję się w pierś, ze zapomniałem, i tak wszystkie ryby puszczam, ale faktycznie takie są zasady publikacji zdjęć, a ja po prostu zapomniałem,ze od 1 listopada...Ale oczywiście to przyłów...i za pysk! zdjęcia puściłem, bo zapomniałem...

Ja także biłem się w pierś za mój błąd,  aż dzwoniło !

W październiku ubr. zamieściłem fotkę suma bez maty podkładowej na ziemi i co ?

Otrzymałem gratulacje i 1 punkt ostrzeżenia - na całe życie ! :o