Skocz do zawartości

Zatruta Wisła w Toruniu?

Abu1978

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,spinningując dzisiaj na Wiśle w Toruniu zaobserwowałem martwe ryby,praktycznie w każdej zatoce były martwe leszcze,płocie,jazie, krąpie,widziałem też kilka płynących nurtem Wisly,czasami po tarle obserwowałem takie rzeczy,z tym ze ryby tym razem były różnych gatunków oraz wielkości, zrobiłem tez kilka zdjęć i poinformowałem policję.Mam pytanie ,czy ktoś łowiący na Wiśle powyżej Torunia tez zaobserwował martwe ryby,być może zatrucie nastąpilo powyżej mojego miasta.

post-56183-0-60800500-1463256129_thumb.png

post-56183-0-98075000-1463256240_thumb.png

Edytowane przez Abu1978
  • Like 1

Co się mogło stać?... dużo tych ryb było? A woda? Zaobserwowałeś jakieś zmiany (kolor, zapach)? ...U nas na Warcie jak było zatrucie, to gdyby nie  dziesiątki (nawet setki) martwych i zdychających ryb, to wygląd, czy zapach wody nie dawał powodów do niepokoju - wszystko wyglądało jak dawniej. Nawet jak już było wiadomo, że to zatrucie, to bardzo długo nie można było ustalić co zatruło Wartę... Wykluczano po kolei wszystkie możliwe substancje, aż w końcu doszli co było przyczyną...

Szkoda rybek... ;(

My dzisiaj byliśmy na Nieszawce za Olenderem i pózniej w Silnie - nie zauważyłem nic podejrzanego. Kolega kilka główek niżej mnie widział tylko wyrzuconego na brzeg karpia. Ja złowiłem zdrowiutkiego okonia, kilka ataków boleni tez było...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Też wczoraj po południu  biegałem z kumplem ze spinem na wysokości Rudaka, potem Panoramy. I owszem widzieliśmy martwe ryby  lecz jedynie parę sztuk. Jednak trochę mnie zdziwił martwy leszcz ok 40cm. Ryba bardzo świeża a po wyglądzie zdrowa. Za to żywego narybku dużo a i też mały zębacz mi się trafił. Zatem albo elektrycy gdzieś pojechali z prądem albo naturalna sprawa. Tym bardziej że z Wisłą jestem związany od ponad ćwierczwiecza i zawsze wiosną obserwowałem martwe ryby. No chyba że jakieś punktowe małe zatrucie. W każdym razie woda normalna, nieśmierdząca, bez jakichkolwiek plam na powierzchni. Choć tych i tak chyba by nie było widać, takie wietrzycho.

• Like 1

To wszystko wina pogody, gwałtowne skoki temperatur nie wpływają pozytywnie na zdrowie ryb wyczerpanych po zimie i tarle.Widać to po kiepskim początku sezonu na szczupaka.Ryby które odbyły tarło ciężko tego roku dochodzą do formy, bolenie też nie są jeszcze w formie, zaś klenie dają radę bo tarła jeszcze nie odbyły.

• Like 1

...Ale sądzicie, że z tego właśnie powodu i tak masowo różne gatunki pływałyby martwe między klatkami? Faktycznie dominowały chyba jazie, bolenie, płocie i leszcze...

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "masowo"? Jak dla mnie normalna rzecz o tej porze roku.

Witam, spinningując dzisiaj na Wiśle w Toruniu zaobserwowałem martwe ryby,praktycznie w każdej zatoce były martwe leszcze,płocie,jazie, krąpie,widziałem też kilka płynących nurtem...

Od AZS pływając aż do Solca pojawiały sie śnięte ryby (spływające z nurtem) nawet spore leszcze ponad 1kg

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "masowo"? Jak dla mnie normalna rzecz o tej porze roku.

Skoro były w KAŻDEJ zatoce i SPŁYWAŁY Z NURTEM, to dla mnie oznacza, że dużo a nawet masowo. W ciągu minuty przepływają tysiące litrów wody w rzece.., Jeśli koledzy w różnym czasie (w ciągu doby) i różnych miejscach zaobserwowali spływające z nurtem martwe ryby (również nie te same, tylko kolejne), to musiało ich być tyle, że "masowo" jest właściwym określeniem.