Abu1978 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Witam,spinningując dzisiaj na Wiśle w Toruniu zaobserwowałem martwe ryby,praktycznie w każdej zatoce były martwe leszcze,płocie,jazie, krąpie,widziałem też kilka płynących nurtem Wisly,czasami po tarle obserwowałem takie rzeczy,z tym ze ryby tym razem były różnych gatunków oraz wielkości, zrobiłem tez kilka zdjęć i poinformowałem policję.Mam pytanie ,czy ktoś łowiący na Wiśle powyżej Torunia tez zaobserwował martwe ryby,być może zatrucie nastąpilo powyżej mojego miasta. Edytowane 14 Maja 2016 przez Abu1978 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 No tylko nie mów, że powtórka z Warty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Co się mogło stać?... dużo tych ryb było? A woda? Zaobserwowałeś jakieś zmiany (kolor, zapach)? ...U nas na Warcie jak było zatrucie, to gdyby nie dziesiątki (nawet setki) martwych i zdychających ryb, to wygląd, czy zapach wody nie dawał powodów do niepokoju - wszystko wyglądało jak dawniej. Nawet jak już było wiadomo, że to zatrucie, to bardzo długo nie można było ustalić co zatruło Wartę... Wykluczano po kolei wszystkie możliwe substancje, aż w końcu doszli co było przyczyną... Szkoda rybek... ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abu1978 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Woda niby normalna,nie śmierdzi,natomiast po wyglądzie ryb widać jakby zatrucie nastawiło kilka dni temu, dziwne jest też to że nie widać śniętych drapiezników,tylko białoryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Hmm... Może spłynęły z wyższego odcinka... Może powyżej coś się wydarzyło... A ludzie coś wiedzą? U nas tylko między wędkarzami mówiło się o zatruciu Warty. W mediach dopiero po kilku (kilkunastu) dniach były pierwsze wzmianki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 A może to nie zatrucie ,tylko "pier........ELEKTRYCY" zarzucili wędki???Oni wiedzą doskonale ,że rybka grupuje się do tarła . Podpowiadam na podstawie własnych obserwacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Na jakiej wysokość wędkowałeś? Tak plus minus konkretne miejscówki mnie nie interesują?Jak napiszesz postaram się podzwonić po znajomych którzy teraz nad Wisła bywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abu1978 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Łowiłem na podgórzu,powyżej ulicy Zagrodowej,od 3 główki powyżej,gdzie nurt Wisły jest słabszy ponieważ jest przykosa, między wszystkimi główkami są śnięte ryby. Edytowane 15 Maja 2016 przez Abu1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 My dzisiaj byliśmy na Nieszawce za Olenderem i pózniej w Silnie - nie zauważyłem nic podejrzanego. Kolega kilka główek niżej mnie widział tylko wyrzuconego na brzeg karpia. Ja złowiłem zdrowiutkiego okonia, kilka ataków boleni tez było... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Wojtek a czy grunciarze cokolwiek łapali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Nie gadałem z nikim ale w Silnie widzieliśmy że na zero byli. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Druga sprawa- przy główkach, w klatkach widać było drobnicę. Żywą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abu1978 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Druga sprawa- przy główkach, w klatkach widać było drobnicę. Żywą. Napisałem wyżej, drapiezników śniętych nie widać, drobnica jest,natomiast przez kilka dni wyjazdów na spinning łowiący na grunt lub spławik bez brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Też wczoraj po południu biegałem z kumplem ze spinem na wysokości Rudaka, potem Panoramy. I owszem widzieliśmy martwe ryby lecz jedynie parę sztuk. Jednak trochę mnie zdziwił martwy leszcz ok 40cm. Ryba bardzo świeża a po wyglądzie zdrowa. Za to żywego narybku dużo a i też mały zębacz mi się trafił. Zatem albo elektrycy gdzieś pojechali z prądem albo naturalna sprawa. Tym bardziej że z Wisłą jestem związany od ponad ćwierczwiecza i zawsze wiosną obserwowałem martwe ryby. No chyba że jakieś punktowe małe zatrucie. W każdym razie woda normalna, nieśmierdząca, bez jakichkolwiek plam na powierzchni. Choć tych i tak chyba by nie było widać, takie wietrzycho. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Tomek uspokoiłeś mnie trochę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Od AZS pływając aż do Solca pojawiały sie śnięte ryby (spływające z nurtem) nawet spore leszcze ponad 1kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Od AZS pływając aż do Solca pojawiały sie śnięte ryby (spływające z nurtem) nawet spore leszcze ponad 1kg o rany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abu1978 Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Sami więc widzicie źe zatrucie pewnie było-miejscowe,ponieważ śnięte ryby są tylko od pewnego odcinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Ale drapieżnika nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Od AZS pływając aż do Solca pojawiały sie śnięte ryby (spływające z nurtem) nawet spore leszcze ponad 1kgTomku od AZSu? A co w górę rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jopek1971 Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 To wszystko wina pogody, gwałtowne skoki temperatur nie wpływają pozytywnie na zdrowie ryb wyczerpanych po zimie i tarle.Widać to po kiepskim początku sezonu na szczupaka.Ryby które odbyły tarło ciężko tego roku dochodzą do formy, bolenie też nie są jeszcze w formie, zaś klenie dają radę bo tarła jeszcze nie odbyły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 W tym roku płoć dopiero co skończyła tarło a odbywało się ono wraz z tarłem jazia i bolenia, szczupak tarł się nieco wcześniej ale na początku maja jeszcze pojedyncze osobniki kończyły się trzeć. Zgadzam się z tym co pisze Leszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 ...Ale sądzicie, że z tego właśnie powodu i tak masowo różne gatunki pływałyby martwe między klatkami? Faktycznie dominowały chyba jazie, bolenie, płocie i leszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jopek1971 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 ...Ale sądzicie, że z tego właśnie powodu i tak masowo różne gatunki pływałyby martwe między klatkami? Faktycznie dominowały chyba jazie, bolenie, płocie i leszcze... Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "masowo"? Jak dla mnie normalna rzecz o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Witam, spinningując dzisiaj na Wiśle w Toruniu zaobserwowałem martwe ryby,praktycznie w każdej zatoce były martwe leszcze,płocie,jazie, krąpie,widziałem też kilka płynących nurtem... Od AZS pływając aż do Solca pojawiały sie śnięte ryby (spływające z nurtem) nawet spore leszcze ponad 1kg Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "masowo"? Jak dla mnie normalna rzecz o tej porze roku.Skoro były w KAŻDEJ zatoce i SPŁYWAŁY Z NURTEM, to dla mnie oznacza, że dużo a nawet masowo. W ciągu minuty przepływają tysiące litrów wody w rzece.., Jeśli koledzy w różnym czasie (w ciągu doby) i różnych miejscach zaobserwowali spływające z nurtem martwe ryby (również nie te same, tylko kolejne), to musiało ich być tyle, że "masowo" jest właściwym określeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi