Skocz do zawartości

Brzany 2016

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Tadek, to łowiłeś na Dunajcu , czy Wiśle? :),

I tu i tu.

Od rana do 16.00 machałem muchówką, a z wieczorka byłem chwilę u siebie.

Nawet w temacie brzan są wiślane muchowe plany. Jest tylko mały minus. Jakoś za cholerę nie może mi się spodobać łowienie na nimfę. Skuteczne napewno, ale jakieś to takie nie teges. Trochę jak z łowieniem na troczka zboczka. Też skuteczne, a nie łowię. Sucha, mokra, strimer to rozumiem - linka lata i jest fajnie :)  Ale ja laik jestem i się nie znam. Ale jak się woda uspokoi to do muchowych brzan napewno wrócę. Są fajne miejsca, gdzie się da.

• Like 1

Krótki spacerek parę minut od domu.

attachicon.gif

Po całym dniu wśród dunajeckiej pstrągowej młodzieży, trzeba było  coś normalnego złowić ;)

Choć zabawa z muchą też fajna :)

Brzanowe otwarcie nie wypaliło - trafiła się falka na Wiśle i na wodzie było martwo. Poniedziałkowa powtórka coś tam dała koło 60, ale bez szału. Wczoraj ostatni dzwonek na brzanę, bo deszcz idzie, wodą wachnie i będą spinningowo niedostępne.

SG Titanium 2,7 do 32g, Ryobi arctica 4000, P-line 0,15 +przypon 0,25 z żyłki i mocno dociążony na brzuszku, w sumie spory wobler przy dnie.

fajna,  wygląda na 80-tkę

a po co przypon z żyłki w nocy?

• Like 1

fajna,  wygląda na 80-tkę

a po co przypon z żyłki w nocy?

Do 80 to trochę brakowało.

Jak chodzi o przecieranie to ja z tym nie mam problemów, ani przy brzanach, ani innych rybach. Ta żyłka albo FC to tak trochę z przyzwyczajenia, a trochę jako amortyzator. Zestaw na samej plecionce jest strachnie sztywny. Ja brzany najczęściej łowię na bardzo małe woblery (3-4cm). Takie woblerki siłą reczy mają bardzo małe kotwiczki, które czasem nie wytrzymują starcia z brzanowym pyskiem. Trochę amortyzacji pomaga. 

• Like 1

Cześć chce zacząć łowić brzany na muchę lub spining czy wtajemniczycie mnie w to i jak je łowić i na jakie przynęty

proste... znajdź miejsce gdzie są... dobierz woblerka ok. 5-6cm tak, żeby pracował przy dnie... rzut w poprzek lub lekko w dół i zacznij orkę... powodzenia:)

ważne ściągaj poooowooooli...

Edytowane przez czarny1

Panowie, dyskusję na temat szczegółów technik połowu pięknych barbarek proszę przenieść do innego wątku, na przykład do tego : http://jerkbait.pl/topic/2191-brzana-dla-wytrwa%C5%82ych-spinningist%C3%B3w-nowy-artyku%C5%82/ 

Tutaj proszę pokazywać efekty dyskusji.  :D 

Gratuluje Łowcom Basieniek...!!!

Od początku sezonu spotykałem już 3 razy te piękne Panienki...

Dziś jednak wkońcu wziąłem ze sobą telefon do kieszeni i tak oto jest pamiątka!

post-50961-0-71775900-1469049254_thumb.jpg

Fotka licha, robiona na szybkiego.

Wypięcie, antyseptyk po wąsikach, przytrzymanie w bystrzu i do siebie!

Basiula w malina kondycji.

Z utęsknieniem wyczekuje kolejnej z Nią randki;-)

Pełnia, trącona woda po przyborze, pogoda w kratke- wiatr, chmury, słońce...

Od dawna sobie powtarzam, że spotykane przezemnie Rybki pod względem okoliczności połowu to wyjątki od reguły.;-)

Ważne by być nad wodą...

Siadła we wlewie na prowadzonego wolnym wachlarzem Dorado 5cm- tu klasycznie.

Sprzęt- kijek, kołowrotek, żyłka, agrafka z krętlikiem, wobek...;-)

Edytowane przez Arek X
  • Like 8

Grauluję rybek Panowie i mi w końcu dane było rozpocząć sezon brzanowy, ciągle woda brudna i duża ale wczoraj już nadawała się do łowienia więc szybko dwcyzja i pojechałem, opłacało się bo połowiłem sporo kleni i moje piękne królowe Sanu za którym tam jeżdzę.

post-51050-0-64554400-1469641794_thumb.jpg

post-51050-0-33224400-1469641804_thumb.jpg

post-51050-0-44602300-1469641815_thumb.jpg

• Like 45

Kolejne spotkanie z Basieńką...

,,Ściągnięta" z napływu wlewu.

Pięć długich wycieczek na Nią czekałem...

post-50961-0-30055700-1469789304_thumb.jpg

Szybkie wypięcie, antyseptyk po wąsikach fotka...

Sprzęt, technika taka sama co poprzednio.

Dłuższą chwile spoczywała na dłoni przy powrocie do swojego domu.

Chyba pasowała Jej ta pozycja i towarzystwo...;-)

Do następnego!!!

• Like 14

• 2 tygodnie później...

Ja do tej pory only spin. Ten rok miałem stawiać pierwsze kroki z muchią.

No i powiem że spin w tym roku to jedno wielkie rozczarowanie (tylko 1 sztukę wyjąłem) za to nimfa mimo, że dużo mniej jej czasu poświęciłem miło mnie zaskoczyła. 

Trzeba się jeszcze mocniej w to wgryźć bo jest potencjał. 

Na weekendzie rybki fajnie współpracowały ;)

Napisz coś więcej, pokazujesz super foty, a warto by było poczytać o okolicznościach Twojego łowienia. 

Nagroda czeka, szkoda marnować okazję.

http://jerkbait.pl/topic/77650-konkurs-w-wie%C5%9Bciach-znad-wody-opis-miesi%C4%85ca/

Napisz coś więcej, pokazujesz super foty, a warto by było poczytać o okolicznościach Twojego łowienia. 

Nagroda czeka, szkoda marnować okazję.

http://jerkbait.pl/topic/77650-konkurs-w-wie%C5%9Bciach-znad-wody-opis-miesi%C4%85ca/

Nie jestem za bardzo wylewny ale coś tam uskrobię :)  

Mam nadzieję, że nie obrazisz się, połączyłem Twój tekst ze zdjęciami. Teraz to kompletna historia, pięknie zilustrowana.

@bartsiedlce

• Like 13