Skocz do zawartości

Brzany 2016

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma problemu.

Dawno nie byłem na rybkach, to dołożę kilka fotek z dzisiejszego późnego popołudnia  ;)

Nie było wielkiego żarcia, ale kilka wyholowałem, do tego w ostatnim rzucie grubą waleczną mamusię.

Szkoda, że niebyło nikogo, kto by mógł fotkę fajną cyknąć no i słaby aparacik niestety.

post-50932-0-31185400-1472241415_thumb.jpg

post-50932-0-73632000-1472241418_thumb.jpg

post-50932-0-71082000-1472241420_thumb.jpg

post-50932-0-54435700-1472241423_thumb.jpg

post-50932-0-92383400-1472241426_thumb.jpg

Okoliczności podobne, sprzet ten sam. Pozdrawiam

Edytowane przez konio79
  • Like 31

Wczorajszy dzień bez ładnej brzany na Popradzie, za to dzisiaj królowa wreszcie obdażyła mnie brzaną tak na oko z 70+.post-49044-0-69672000-1472413742_thumb.jpgpost-49044-0-19295100-1472413762_thumb.jpg

Bardzo przepraszam,że fotki trochę beznadziejne ale po ciężkim holu i na skarpie w bardzo niewygodnych warunkach męczyłem się z komórką, a też chciałem jak najszybciej puścić rybkę do wody.

Dała popalić!

Łowiłem na fluorocarbon 0,20 Shiro Mistrall i to był strzał w dziesiątkę, niewidoczny,nie ściera się!

Wobler Krakusek nr.4 z 1 kotwiczką, która z resztą została mocno powyginana.

Łowisko opaska wiślana, ale z jakby-przelewem-rafą -miejsce przy opasce z obecnymi głazami pod wodą do 10-15m w poprzek nurtu.

Walczyła niesamowicie, a że miałem starszego Red Arca ,zauważyłem,ze hamulec może nie sprostać ostrym odjazdom, więc odblokowałem bieg wsteczny i to naprawdę momentami mnie sporo ratowało, gdy już wędka sztywniała, a hamulec nie nadążał. :)

Edytowane przez jerzy6
  • Like 14

więc odblokowałem bieg wsteczny i to naprawdę momentami mnie sporo ratowało, gdy już wędka sztywniała, a hamulec nie nadążał. :)

tego jeszcze nie grali. Jak to hamulec nie nadążał? To jest możliwe? 

Edytowane przez SPIDERLING84
  • Like 1

Konio, piękne, a pozują jak dobrze wyszkolone modelki. Gratulacje... ;)

Zazdroszczę, dal mnie "mucha" i brzana, to wyższa szkoła jazdy, a są piękne. :)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

tego jeszcze nie grali. Jak to hamulec nie nadążał? To jest możliwe? 

Tzn. dokładnie nadążał hamować :) , ale nie nadążał wypuszczać linki przy gwałtownych odjazdach i siła hamowania rosła, a wędka była sztywna co groziło zerwaniem linki. A jak z kolei odkręcałem hamulec to siła hamowania była za słaba, jak łowię z kołowrotkiem StradicShimano to działa to inaczej, znacznie lepiej.

Dawno tak nie postąpiłem , ale wierzcie mi to się w pewnym momencie czuje, że tak trzeba zrobić.

Ostatnio tak zrobiłem ze 25 lat temu jak sprzęt był faktycznie dużo gorszy. :)

Ale teraz też czasami trzeba tak awaryjnie postąpić...

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1

Trolling brzanowy to sport niszowy.

Mam okazje praktykowac go raz w roku, podczas wyprawy do zachodniej Hiszpanii i cwiczen na glebokim zbiorniku zaporowym.

Zeszly rok przebiegal pod znakiem Percha 14 SDR, jako najskuteczniejszej przynety, w tym roku Salmo Freediver pokazal, ze jest swietny wabikiem na lowy w toni.

Ponizej ryba 78 cm zlapana na rzeczony wobler podczas trollingu brzanowego na 27 metrowej toni.

Wiecej szczegolow i opis calej wyprawy na blogu :

http://jerkbait.pl/blog/18-blog-guza-o-rybach-przy-muzyce/

post-45573-0-03238800-1472629427_thumb.jpg

• Like 28

Wisła opadła , to i troszkę za brzaną pochodziłem . Na wędce miałem 6 szt , wyholować udało się zaledwie dwie 63 i 66 cm :) .Obie złowione na Dorado Blagier. Jak widać na zdjęciu  dookoła były tylko rozgrzane kamienie , dlatego szybka fotka i rybki do wody.

post-52308-0-19472700-1473507560_thumb.jpg

• Like 17

Koledzy trzeba tylko spróbować. ;)

W tym roku minęło 40 lat od momentu kiedy stałem się posiadaczem Karty Wędkarskiej i 45 lat od złowienia pierwszej w życiu ryby.

W zeszłym roku złowiłem pierwszą brzanę w życiu , a w tym roku wyholowałem już 21 szt.  Gdybym nie spróbował to bym też nie umiał. Czyli Panowie koledzy do roboty :) .

To moja ostatnia :) .Wprawdzie do forumowego minimum zabrakło jej ciut ciut :( , ale zdjęcie fajne i przyznałem się bez bicia :D  , to i Mod może mi wybaczy ;) .

post-52308-0-03558200-1473591287.jpg

• Like 30

Łowie jak mogę, a przede wszystkim  zawsze staram się robić dobre zdjęcia dobrym rybom.

Dobre oczywiście dla ryby, czyli przede wszystkim szybkie.

Na to składa się obycie z rybą, czyli umiejętność chwytu danego gatunku do prezentacji tak żeby nie skakała i sie zabijała + kompozycja ciekawego planu. 

Mój obecny sprzęt foto to statyw 30 cm z Lidla i aparat kieszonkowy Samsung WB 2000, wcześniej przez lata fociłem Canonem A 540, który chyba był lepszy.

Tu mam trochę zdjęć, większość z samowyzwalacza:

https://goo.gl/photos/Ni3boTQiGgniyD5b7

• Like 10

Po letniej przerwie, ciut dluzszej niz planowalem, w koncu mialem okazje odwiedzic moje pstragowe rewiry.

Pstragi calkem dzielnie wspolpracowaly, ale po poludniu nastapila zapasc w aktywnosci kropkow.

Kolejna meta, taka skalna polka i rozlewisko ponizej niej. Staje za krzakiem, wrzutka przy zalanej galezi. 

Wabik wpada do wody...Pierwszy opad w tym glebszym miejscu.

No i stalo sie cos, co wczesniej czy pozniej stac sie musialo.

Podnosi sie ryba niemal do powierzchni i.....

BZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Jedzie. 

Lekko zdziwiony patrze na obracajaca sie szpule w stelli, hamulec ustawiony po pstragowemu. 

Jestem sam nad rzeka (jak niemal zawsze), wiec glosno mowie : QFA, tu nie ma takich ryb :D

Zatrzymalem rybe. Teraz drugi krotszy odjazd, ryba idzie w prawo. Juz widze ze bedzie pierwsza brzana na moje muchy/niemuchy.

Jeszcze kilka fikolkow i podbieramy.

64 cm.

Z3J6unxJk-5V8CuRpq8_QPKA9Rn9BEVHs6F2VaLR

Edytowane przez Guzu
  • Like 29