Skocz do zawartości

Brzany 2016

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Coś wątek spadł niebezpiecznie blisko dołu strony...

Ubiegły weekend był całkiem udany. Trochę więcej wolnego czasu na te "cholerne ryby" pozwoliło mi obskoczyć kilka ulubionych miejsc. Dzięki Asia!!!
Patrząc na zapowiedzi pogodowe oraz zbliżające się wyjazdy potraktowałem go jako uroczyste zakończenie sezonu brzanowego.
Nie twierdze, że już koniec, nie cieszcie się tak szybko :D ale kto wie. Zwłaszcza, że moje spodniobuty przeciekają coraz mocniej i tracę cierpliwość do klejenia.
Chyba na przyszły rok zakupie jakieś bardziej renomowanej firmy niż decathlonowe.
A może po prostu mój sposób łowienia jest tak destrukcyjny (rafy, rynny, nurt, kamienie) i żadna konstrukcja nie przetrwa dłużej niż rok?

Wracając do weekendu, złowiłem sporo ryb różnych gatunków.
Między innymi drugiego wymiarowego sandacza w tym sezonie!!! Kolejny już na spirita. Coś im zasmakowały.
Oczywiście były też brzany, a to najokazalsze trzy z nich.

Może nie będę tutaj opisywał każdego brania z osobna. Właściwie są one podobne. Również emocje targające wędkarzem podczas odjazdu, nieudanej próby podebrania, czy wreszcie wypuszczania zdobyczy są powtarzalne. Sprzęt także ten sam.

post-57267-0-77712800-1475476581_thumb.jpgpost-57267-0-65586700-1475476583_thumb.jpg

post-57267-0-38059200-1475476585_thumb.jpgpost-57267-0-34592600-1475476587_thumb.jpg

Taka dość delikatna, założę się, że samica. Nie wiem, jak to jest, ale to się widzi..
post-57267-0-28931300-1475476543_thumb.jpgpost-57267-0-75884600-1475476544_thumb.jpgpost-57267-0-09773300-1475476546_thumb.jpg

Ta poniżej dała mi wyjątkowo mocno popalić. Niezwykle silna bestia.

post-57267-0-72865100-1475476747_thumb.jpg

post-57267-0-34181200-1475476749_thumb.jpgpost-57267-0-00586000-1475476751_thumb.jpg

Pobiłem też swój rekord w najmniejszej brzanie złowionej na spinning. Do tej pory miałem bużańskiego rodzynka 55cm.
Tym razem trafiłem troszkę mniejszą z przedziału 50-55.

Ostatnie połowy jeszcze mocniej utwierdziły mnie w przekonaniu, że kolor woblera nie ma tak wielkiego znaczenia. Wszelkie wierne imitacje rybek z zaznaczonymi nawet pojedynczymi łuskami itd. cieszą jedynie oko wędkarza (a jeszcze bardziej sprzedawce). Za każdym razem jak zrywam fajniejsze kolorystycznie woblery i z musu zastępuje je wydawałoby się mniej atrakcyjnymi odpowiednikami ryby tak jakby tego nie dostrzegają i dalej biorą w najlepsze :)
Dowodem jest Baska z ostatnich zdjęć.

Jako ciekawostkę mogę dodać, że ostatnia ryba wzięła kilka sekund po odstrzeleniu woblera z zaczepu.
Siłowałem się z nim kilka dobrych chwil. Trochę się nad tym zastanawiałem i wygląda, że ma to sens.

Mała rybka resztki-em sił próbuje się utrzymać w silnym nurcie za kamieniem, po czym zostaje porwana przez prąd i trafia niemal bezwładnie w paszczę...  :)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 36

Jako ciekawostkę mogę dodać, że ostatnia ryba wzięła kilka sekund po odstrzeleniu woblera z zaczepu.

Siłowałem się z nim kilka dobrych chwil. Trochę się nad tym zastanawiałem i wygląda, że ma to sens.

Mała rybka resztki-em sił próbuje się utrzymać w silnym nurcie za kamieniem, po czym zostaje porwana przez prąd i trafia niemal bezwładnie w paszczę...  :)

Coś w tym jest. Po pierwszym braniu "z zaczepu" byłem zaskoczony, myślałem nawet że to po prostu było takie mocne murowanie przed odjazdem.

Ale przy następnych wjechaniach sterem wobka w kamienie nie odczepiałem od razu tylko lekko luzowałem i napinałem, tak żeby jakby rył i dwa razy podziałało. Brzany były zapięte pod dolną wargę, tak jakby przyduszały przed połknięciem.

U mnie po deszczach niestety wielka woda, brzanowanie odpada, ale mam nadzieje jeszcze powalczyć w tym roku.

• Like 2