Skocz do zawartości

Samoróbki - wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Siedzę w robocie i jestem w głębokim szoku... Tylko z dwoma najbliższymi wędkarskimi kolegami podzielę się tą wieścią... Panem Sławkiem Szuszkiewiczem i Robertem Drozdkiem.

Czuję się jakbym śnił... a to na jawie!!! :)  :) :)  

A co tam większośc ludzi przez całe życie czegoś takiego nie przeżyje - mimo, że w robocie - WASZE ZDROWIE! Malinówka!

Jakiś dzwiny mistycyzm ze strugania wobków "coponiektórzy" robią.

• Like 1

Jakiś dzwiny mistycyzm ze strugania wobków "coponiektórzy" robią.

Krzychu dla mnie to nawet więcej niż religia :D ,

z różnych przyczyn z wielu rzeczy w życiu musiałem zrezygnować ale nie daj boże ktoś by mi woblerki zabronił robić był by Dżihad :angry: .

• Like 3

Ale jest teza, że niekiedy błyszczący drut może odstraszać... W pewnych warunkach. Ciężko to potwierdzić, ale warto brać pod uwagę.

Pamietnego Bolenia Odry chodząc z Andrzejem Lipińskim także usłyszałem od niego że główki jigowe odstraszają, Dlatego czasami warto zastanowic sie nad zmiana ubarwienia lub struktury, a moze bedzie lepiej??!!

• Like 1

Ale jest teza, że niekiedy błyszczący drut może odstraszać... W pewnych warunkach. Ciężko to potwierdzić, ale warto brać pod uwagę.

Kilka razy odstraszy, pytanie ile razy bardziej skłoni rybę do ataku

- tego tak na dobra sprawę się nigdy nie dowiemy .

Moim zdaniem najważniejsze to mieć do czegoś pełne przekonanie

a pózniej tylko trzeba liczyć na odrobinę szczęścia . ;)

Zależy od łowiska ale wierzę w takie teorie zwłaszcza jeśli chodzi o błyszczące elementy. Bardziej uniwersalne są według mnie matowe i stonowane powierzchnie metali. Główki jigowe również maluję proszkowo na ciemne kolory (stare srebro, ciemne złoto i miedź) takie kolorki a`la mocno patynowane + jakiś akcent.

glowkae.jpg

Mam też jeziorko gdzie błyszczące świeżo odlane główki czernieją. Także często odwiedzam to jeziorko i przepuszczam sobie takie świeże główki. Swoją drogą ciekawe co ma na to wpływ, być może pH? Co nie znaczy że czasem błyszczące przynęty nie są bardzo pożądane...ale skłaniałbym się tak jak wspomniałem do bardziej matowych i stonowanych. Naturalnie spatynowana miedź czy mosiądz w słońcu też błyszczy, ale nie razi tak po oczach. Przeważnie nie lakieruję listków obrotów ani wahadełek (nie zawsze) właśnie po to żeby "dojrzały" i jeśli unikną zerwania na zaczepach są zawsze perełką w moim pudle.

Przepraszam za off, ale rozbrykałem się w temacie a chodziło o oczka w wobkach :wub:

To jak... jutro pstrągi? Ok... Czuję dziki popęd, a jednocześnie jedną wielką niewiadomą... Jedno jest pewne. Dziś nie witam nowego roku z alkoholem ;)

Z lekka większa partyja:

dsc0999e.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc1002ss.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Like 1