Skocz do zawartości

Samoróbki - wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie :)  Ja mam swoje doświadczenia. Widziałem niejednokrotnie różnicę między 0,18-0,20 a 0,12-0,14. Łowię na czystej wodzie i uwierz Kamilu, że tam robi to dużą różnicę :) Szczególnie jak te większe niechętnie zagryzają.... Bo jak są w amoku to 30lb pletka wraz z przyponem im nie przeszkadza.

I mogą sobie inni pisać, że plecionka nie robi różnicy okoniowi...... :D

Edytowane przez wobler129

przepraszam,faktycznie po prostu źle zrozumiałem.... :) stosowanie określonych przynęt,żyłek i wędek to sprawa indywidualna każdego wędkarza... ;) najważniejsze,że każdy z nas ma "jakieś" wyniki...myślę,też że stosowanie danego sprzętu determinują również warunki łowiska,presja,przełowienie itd..Peace B) pzdr

Absolutnie sie z tym zgadzam problem w tym ze wielu przesadza ale to juz historia na inny dzien ;) Ja nie wiem czy Maciek ma racje bo moze i ma wiecej bran z ta pajenczyka ale ryb w lodce dalej nie tyle ile moglby miec. Ja lowie na jeziorze o przejrzystosci siegajacej 5m i okonia nawet wolfram nie przeszkadza. Ja osobiscie juz dawno schowalem ta teorie miedzy bajki ;)

Ale nie ma tez chyba sensu przechodzić na sama żyłkę... do pletki wystarczy dowiazac przypon żyłkowy lub fc.

Osobiście używam plecionki 0.06 i przypon fc 0.15

Się zapytam jako laik w cienkich. Dlaczego tak cieniuchna pleciuga, skoro i tak stosujesz FC 0,15mm? 

no obserwuje dyskusje i  wydaje mi sie chociarz okonie na tych lowiskach co Maciek lowie przeszlo 20 LAT ze zylka 0,14-,0,16 jest idealana na okonie ,grubiej mozna ale po co??dobra 0,16 ma wytrzymalosc 3,5 kg jak by nawet to zanizyl to jest  grubo ponad 2 kg ,a grubych okoni u nas coraz mniej ,cienko ale 0,16 naprawde da rade grubemu okoniowi,nie zerwie jej a w rosliny jak bedzie chcial to sie wpakuje nawet na plecce 25lb mowie oczywiscie o garbatym 45 plus

chocierz sam lowie na plecionke teraz to dowiazuje zawsze okolo 2 metry zylki na koncu i nie zauwazylem zaniku bran,za to pare lat temu lowilem sama plecionka i bran bylo jak by troche(duzo) mniej mniej niz na zylke,moim zdaniem 0,16 to idealna zylko na kazdego okonie za to 0,12 moze byc troszeczku za malo ,okon to silna ryba szczegulnie duzy

Edytowane przez robertd

• 2 tygodnie później...

Kurde hartzlack połysk pożarł mi się z wobkami.... A domalux się nie żarł :(  Mam teraz problem.

Jedyny problem to ponowne malowanie.

Wrzuć do słoika z rozpuszczalnikiem poliuretanowym, poczekaj aż wierzchnie lakiery spuchną. Załóż gumowe rękawice i obierz oraz osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Jak rozpuszczalnik odparuje, przeszlifuj i maluj jeszcze raz. :)

Sprawdź też, czy przypadkiem rozpuszczalnik nie naruszył kleju przy sterze. Jak zbyt długo będziesz moczył (zależy ile dałeś warstw lakieru), rozpuszczalnik może zmiękczyć drewno i osłabić działanie kleju przy sterze. W takim przypadku ster wyjdzie i trzeba go wkleić ponownie.

• Like 1