Skocz do zawartości

Samoróbki - wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, tylko mój TG180 - aerograf - wkurza mnie okrutnie.... W połowie malowania muszę czyścić, po parę razy rozkręcać, bardzo mi to przeszkadza... musiałbym kupić coś porządnego.

A może zmień lakiery.Czym teraz malujesz, tzn. jakimi lakierami.

Maćku, igłę chusteczką jednorazową - zaraz po malowaniu - początkowo z rozpuszczalnikiem (czyli na mokro) a zaraz później na sucho przecieram. Nigdy nie polerowałem. 

Dyszę w rozpuszczalnik na około 5 minut (w tym czasie ogarniam się z posprzątaniem stanowiska), dokładnie wydmuchuję, do rozpuszczalnika na minutę, przedmuchać cały zestaw i już. Do następnego malowania. 

Inni pewnie mają swoje sposoby na zachowanie sprzętu w sprawności, ja na swoim się nie zawiodłem, więc uznaję za dobry...

To samo robię... Tylko zwykłym papierem toaletowym, nie chusteczką... A dyszę daję do zmywacza do paznokci, później troszkę do zbiorniczka, przedmuchuję, i później spuszczam cały zbiorniczek (aerografu) wody. I dalej chlapie, dławi się, nierówno dmucha, zacina się itp itd ;)  Mówię także o Createxie i Pactrze, którą na samym początku cudownie rozprowadzał... Jak pisałem wyżej, wymieniałem dyszę i igłę na nówkę. Więc myślę, że to po prostu tani sprzęt i tyle.

O przepolerowaniu iglicy powiedział mi lakiernik z pracy. Później porównałem "surowe" iglice w chinolu i Satcie i widać było różnice. Poszedł w ruch papier 2000 i skóra. Zauważyłem, że po tym zabiegu dysza dłużej utrzymuje się czysta.

Zmywacz do paznokci to aceton (a często już nawet nie aceton) z rożnymi syfami do pielęgnacji paznokci, więc często po odparowaniu pozostawia jakieś środki pielęgnacyjne.

Maluje małe serie woblerów, więc co 3-4. zmiany kolorów zalewam połówkę zbiornika nitro, mieszam i wylewam. Staram się jak najmniej puszczać przez dysze w trakcie czyszczenia (mikka "granuluje" si na dnie i pchanie tego przez dziurę 0,2 to utrapienie). Czyszczenie na koniec pracy to już na chama, ale dyszę wykręcam co 2-3 posiadówki.

Używam wyłącznie baz samochodowych (takich "górnopółkowych").

• Like 1

Z karty technicznej Birolu: "Można go używać do prawie wszystkich wyrobów lakierniczych, które nie są rozcieńczalne wodą..."

Nie używam aero, ale czasem zmywałem malowanie z woblera - używałem do tego celu zmywacza do paznokci na acetonie. Niezbyt skutecznie - farba akrylowa owszem mięknie, robi się gumowata - da się ją zetrzeć, ale zmyć nie.

Zapomniałem dodać - Krąpik miodzio! :)

Edytowane przez peekol

Dzięki :)

Tutaj w tym samym kolorze model "koza". Jak już pisałem - ten kolor sprawdził mi się wiosną na pstrągach w małej rzeczce, gdy roślinność budziła się do życia i robiło się zielono.

88m8.jpg

Kolor kolorem ale za to  kształt ma kozacki     B)  - myślę że w każdej kolorystyce się sprawdzi  ;)

• Like 2

Waldek - Popper - miał dni, w których ten wobler był niezastąpiony i kosił ładne pstrągi :)  Kształt taki dziwny, specyficzny, miała być koza :D a wyszło takie coś jak wyżej...

Wyszlo dobrze, nie obraz sie ale wole ogladac te bardziej Twoje. Odnosnie malowania to pisalem kiedys- nie ma czego sie wstydzic a wrecz przeciwnie. Jedne z najlepiej pomalowanych woblerow jakie mam.

Pozdrawiam,

Bujo

To tu "ciernik mały" ;) Tak go nazwałem w zeszycie jakieś 2 lata temu. Kolory to inna bajka niż w naturze...

Właśnie często się zastanawiałem czy naśladowanie kolorów jak w naturze ma sens. Pewnie tak. Ale niekiedy może się zdarzyć, że nasz przeciwnik zobaczy coś, czego jeszcze nigdy nie widział.... i to go sprowokuje.

cvm8.jpg