Skocz do zawartości

Samoróbki - wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Maciej , a czy blacha wirówka w jakieś kropki czerwone czy żółte to są naturalne barwy ? A jednak wielu w nie wierzy i ryby biorą . Maluj swoje przynęty na różne barwy , jakie ci przyjdą do głowy i jeśli będą się ruszały to zawsze jakaś rybka w nie uderzy , Nie ma się co blokować , 

• Like 1

Według mnie wszystkie teorie jakoby wobler miał coś imitować są wyssane z palca. 3cm kiełże o kształcie bobu... hehehhe dobre sobie :D Da mnie liczy się przede wszystkim możliwość poprowadzenia wobka w sposób przemyślany od początku do końca. Na drugim miejscu jest orientacyjna tonacja woblera, jasny, mniej jasny.....ciemny, czarny ;) Niektórzy jednak chyba widzą różnicę w skuteczności woblera z namalowaną płetewką i bez. Nie neguję takiego myślenia, lecz chciałbym zobaczyć jak ktoś na drodze porównania wykazuję różnicę w skuteczności. Np. łowi na wobler typu A bez szczegółów przez godzinę i nic mu nie bierze, po czym zmienia na ten sam wobler typu A pomalowany na "real, very macz live edition" i zaczyna łowić ryby, a następnie wraca do tego pierwszego i zamyka się worek z rybami....

Edytowane przez Kondziu
  • Like 2

Kondziu nie zgodzę sie z Tobą. Napisano wiele artykułów na temat czy kolor ma znaczenie... ale nie o artykułach będę tu pisał.

Miałem kiedyś taka sytuację na niewielkim jeziorku. Zlokalizowalem szczupaki na standardowej miejscowce przy trzcinkach. Lowilem na bodajże 8cm predatory z manssa. Prawie co rzut wyciagalem szczupaczki w okolicach 65-70cm. Po kilku rybach gdy gumka nie nadawała sie do łowienia zmienialem kolor i nic. Sporo rzutów i ani dotknięcia. Zakladalem ta sama wielkość gumki czyli praca była jednakowa. W momencie gdy wróciłem do wcześniejszego koloru w każdym rzucie tym kolorem siadala ryba. Po 2-3 rybach zmienialem juz z czystej ciekawości kolor na jakiś inny i nic. Po paru minutach znów ów kolor i ryby co rzut... Był to zielony przezroczysty manns z czarnym grzbietem i brokatem wtopionym wewnątrz... Próbowałem nawet inny odcień zielonego mansa z brokatem i czarnym grzbietem i nie było bran... Było to bardzo dziwne, nie potrafię tego wyjaśnić. Złapałem ok 20szczupakow tego dnia i dużo mi spadło, wszystko na tylko ten jeden odcień przynety. Mam je do dzisiaj, jutro wrzuce fotke jak wrócę do domu.

• Like 1

Kondziu nie zgodzę sie z Tobą. Napisano wiele artykułów na temat czy kolor ma znaczenie... ale nie o artykułach będę tu pisał.

Miałem kiedyś taka sytuację na niewielkim jeziorku. Zlokalizowalem szczupaki na standardowej miejscowce przy trzcinkach. Lowilem na bodajże 8cm predatory z manssa. Prawie co rzut wyciagalem szczupaczki w okolicach 65-70cm. Po kilku rybach gdy gumka nie nadawała sie do łowienia zmienialem kolor i nic. Sporo rzutów i ani dotknięcia. Zakladalem ta sama wielkość gumki czyli praca była jednakowa. W momencie gdy wróciłem do wcześniejszego koloru w każdym rzucie tym kolorem siadala ryba. Po 2-3 rybach zmienialem juz z czystej ciekawości kolor na jakiś inny i nic. Po paru minutach znów ów kolor i ryby co rzut... Był to zielony przezroczysty manns z czarnym grzbietem i brokatem wtopionym wewnątrz... Próbowałem nawet inny odcień zielonego mansa z brokatem i czarnym grzbietem i nie było bran... Było to bardzo dziwne, nie potrafię tego wyjaśnić. Złapałem ok 20szczupakow tego dnia i dużo mi spadło, wszystko na tylko ten jeden odcień przynety. Mam je do dzisiaj, jutro wrzuce fotke jak wrócę do domu.

Zdecydowanie zgadzam się z tobą że kolor ma znaczenie.W maju poławiałem okonie i tylko brały super na jeden kolor gumek choć miałem w zapasie inne kolory.Kolega z boku łowił i nic.Tak że i kolor ma znaczenie choć i prowadzenie przynęty również.

A jakie zadanie ma na sterze podpis "129" ? :P . Może to jest licznik mówiący o ilości ryb złowionych, zanim zostanie w wodzie na Amen :D .Podpis zaczerpnięty z bajki?

Jakoś udało mi się nabyć dwa Twoje wobki - 4 cm. Mówiąc szczerze jestem chętny, aby zakupić bezpośrednio od Ciebie następne.

• Like 1

A 129 na sterze ma za zadanie imitować pijawki na ryjku :D :D :D

Cieszę się, że wobki się sprawdziły. Aktualnie cienko stoję z czasem po pracy i ciężko mi cokolwiek dla kogokolwiek robić..... Pierw do moich pudeł parę sztukasów.

Klej zamówiony, będzie w tygodniu, więc ostateczne ustawienie wobków po wklejeniu i uszczelnieniu sterów w przyszły weekend....

A tu fotki polakierowanych - ze sterami. Tylko wkleić, uszczelnić, ostatecznie ustawić :)

Ten kolorek Wam się podobał to wklejam:

42fy.jpg

6yya.jpg

• Like 4

Ten łamaniec jest bardzo fajny i ciekawie pracuje. Idzie drobno, ogonek prawie jakby stał - może minimalnie drga, przód idzie drobno, myka i co jakiś czas - co parę sekund - nagle błyska brzuchem pierwsza część - tak, że z góry widać złoty kolor smile.gif Tak nieregularnie w wolno-średnim uciągu.

91pg.jpg

• Like 3