Skocz do zawartości

Samoróbki - wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki :D Ważyłem właśnie wobki, mniejsze cierniki mają 3g, większe 4g i powiedzcie mi jak to jest - Curado 101D 4g woblerek i leci przez Bóbr - sprawdzałem na zlocie, bez kłopotów, a inne 5-6g nie chciały :mellow: :lol:

Wniosek taki, że wyważenie wobka (lotność), a nie waga wpływa na odległość rzutu.

tak jak zauwazyles - masa wobka potrzebna jest do rozpedzenia szpulki, jednak bez odpowiedniej lotnosci za daleko to to nie poleci... :D

Małe, gumowe uszczelki o przekroju okręgu. W zalezności od modelu aero są w killu miejscach zapewniając uszczelnienie pomiędzy częściami przez które idzie powietrze. Czasami do zestawu są dołączone zapasowe komplety. Sprawdź czy nie są popękane, sparciałe. Jeśli przemywałeś roztworem z rozpuszczalnika to mogłeś je uszkodzić. :D

Czyli jednak brudek :unsure: . Generalnie jeśli Ci się to powtarza, to znaczy że jest niedostatecznie czyścisz. Po malowaniu, odkręć zbiorniczek po farbie (żeby nie tracić czasu, na czyszczenie owego), przykręć czysty, nalej wody destylowanej dajesz ciśnienie większe niż przy malowaniu i ładujesz tak długo aż nie brudzi (jak trzeba to 2 zbiorniczki). Potem ładujesz 2 zbiorniczki 30% roztworu z rozpuszczalnika (najlepiej przygotować sobie w buteleczce, większą ilość), na koniec znowu 2 zbiorniczki zwykłej wody destylowanej. Będziesz miał czysto i rzadko będziesz musiał zaglądać do środka. :D

No i dupa - wyczyściłem starą dyszę wkręciłem i dalej to samo - przy baaaardzo małej ilości podawania farby - prawie zerowej -

daje wielką plamę, nie kółko, a jajo bardziej. A na drugiej dyszy cały czas tylko cienkie kreski mogę robić - wcześniej na większym

ciśnieniu i większej ilości podawanej farby mogłem robić grubsze kreseczki, a nie tylko do podpisów. Nie mam pojęcia o co chodzi,

próbowałem już wielu rzeczy.... Farba w zbiorniczku nieraz się pieni - tak jakby dostawała powietrza, ale jak dokręcę na chama to

jest ok - może to jakaś podpowiedź?

No i dupa - wyczyściłem starą dyszę wkręciłem i dalej to samo - przy baaaardzo małej ilości podawania farby - prawie zerowej -

daje wielką plamę, nie kółko, a jajo bardziej. A na drugiej dyszy cały czas tylko cienkie kreski mogę robić - wcześniej na większym

ciśnieniu i większej ilości podawanej farby mogłem robić grubsze kreseczki, a nie tylko do podpisów. Nie mam pojęcia o co chodzi,

próbowałem już wielu rzeczy.... Farba w zbiorniczku nieraz się pieni - tak jakby dostawała powietrza, ale jak dokręcę na chama to

jest ok - może to jakaś podpowiedź?

No to rzeczywiście będzie popsuty oring, lub jak go ściągałeś przy myciu to musiałeś źle założyć.

Uszczelek nie ściągałem. Jedna - z tyłu - wyleciała przy myciu, ale założyłem ją z powrotem. Ale ona jest przed zbiorniczkiem i powietrzem.

Kiedyś już zdarzyło się, że farba w zbiorniczku się pieniła, ale po mocnym dokręceniu było już dobrze i malował ok. :(

Na pewno to nie będzie winą o ringu.Musisz sprawdzić igłę a dokładnie jej szpic, czy czasem nie ma zadziorka.Ewentualnie spróbuj nie wkładać iglicy do samego końca zostaw luz ok 0,5mm i pryśnij.Jak defekty będą się powtarzały po tej czynności to jedynie zostaje dysza, czyli może być zdeformowana.Wystarczy delikatne uderzenie i mogą występować takie deformacje.

Wyjąłem uszczelkę i jest ok - igła wydaje się być krzywa, ale nie końcówka tylko ogólnie - kulając po prostej powierzchni końcówka nie jest w równej linii.

Druga dysza bardzo cienkie linie robi aż za cienkie a to są zdaje się 0,25 i 0,3 niemożliwe, że jest aż taka różnica. Czyli igła?

http://img35.imageshack.us/img35/4304/img2021xv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Dziś próbowałem wyprostować igłę, teraz nawet na drugiej dyszy nie idzie - czyli mam rozumieć, że to igła? Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?

Najważniejsze przy igle to sam czubeczek zatykający dysze jeśli ma zadzior to trzeba go przeszlifować bardzo drobnym papierkiem.

Oczywiście rozumiem że farba jest dobrze rozcieńczona? :unsure: