Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś były takie siatki z nylonu , oczka miały w kształcie rombu . Zazwyczaj były koloru białego półprzezroczystego ale już ich obecnie nie widzę nigdzie w sklepach . Dawniej można było je spotkać w budowlance albo rolniczych sklepach . Takie siateczki o mniejszym oczku kiedyś stosowano również jako siatki przeciw owadom na okna . Czas jednak się zmienił i takie wyroby gdzieś poszły w zapomnienie .

Kiedyś były takie siatki z nylonu , oczka miały w kształcie rombu . Zazwyczaj były koloru białego półprzezroczystego ale już ich obecnie nie widzę nigdzie w sklepach . Dawniej można było je spotkać w budowlance albo rolniczych sklepach . Takie siateczki o mniejszym oczku kiedyś stosowano również jako siatki przeciw owadom na okna . Czas jednak się zmienił i takie wyroby gdzieś poszły w zapomnienie .

A zerknij w jakimś dyskoncie i poszukaj kilogramowych koszyków z nektarynkami coś mi się zdaje, że sa obwiązywane taką siateczką.

Panie Pawle mam tylko kawałek 6-kątnej o (średnicy?)4 mm. Jakby ją naciągnąć wzdłuż to fajna łuska wyjdzie na większe woblerki. Nie wiem czy aż na takie duże ale ogólnie nieźle to wychodziło ( sam kiedyś robiłem woblerki z powodzeniem ale teraz nie mam czasu). Jeśli Pan chce to wyślę tylko proszę o adres na priv( kawałek jakieś 35x35cm). A ogólnie to te Pana woblerki mniejsze są super i dziękuję bardzo. Pozdrawiam Robert.

A zerknij w jakimś dyskoncie i poszukaj kilogramowych koszyków z nektarynkami coś mi się zdaje, że sa obwiązywane taką siateczką.

Tak Zbyszku już nie raz przeglądałem takie siatki ale mają za cienką żyłkę i są za bardzo rozciągliwe , szybko się deformują przy napinaniu na klocek . Poza tym to w tym wypadku grubość ścianki siatki ma dla mnie spore znaczenie aby uzyskać odpowiedni wygląd łuski . Nie chcę teraz za wiele mówić bo to dopiero praktyka pokaże .

• Like 1

Panie Pawle mam tylko kawałek 6-kątnej o (średnicy?)4 mm. Jakby ją naciągnąć wzdłuż to fajna łuska wyjdzie na większe woblerki. Nie wiem czy aż na takie duże ale ogólnie nieźle to wychodziło ( sam kiedyś robiłem woblerki z powodzeniem ale teraz nie mam czasu). Jeśli Pan chce to wyślę tylko proszę o adres na priv( kawałek jakieś 35x35cm). A ogólnie to te Pana woblerki mniejsze są super i dziękuję bardzo. Pozdrawiam Robert.

Mógłbyś mi wcześniej jakąś fotkę podesłać zanim wyślesz bo spojrzałbym jak ona wygląda . Dziękuję .

Panie Pawle choć mam super aparat ( sigma DP1s) ale nie umiem robić nim zdjęć choć kilka co zrobiłem to mistrzostwo świata( przypadek?) nie bardzo nim idzie zrobić zdjęcia makro ale do zdjęć tzw landszaftów( nie wiem jak się to pisze poprawnie) jest suuuper. Mogą narzekać wszyscy na niego ale właśnie takie zdjęcia robi wspaniałe. Znalazłem adres i jutro wyślę tę siatkę jak zdążę po pracy. Myślę że będzie ok a Pan coś z nią zrobi co zachwyci każdego kto lubi ładne woblery. Dam znać jutro co i jak czy udalo mi się wysłać. Pozdrawiam, Robert.

Moskitiery były ze 2 miesiące temu w Leroy Merlin, ale tamte siateczki były bardzo drobne. Możesz spróbować czepków dla kucharzy, Kiedyś miałem kilka w pracy, sprawdzę czy jeszcze są i jaką mają tą siatkę.

Moskitierki to ja mam i faktycznie mają za małe oczka . Ja raczej potrzebuję coś o grubszej ściance i większym oczku . Tomek coś mi podpowiedział ale najpierw muszę to sprawdzić .

http://images38.fotosik.pl/1070/68de33b7b2b6d96cmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/1070/68de33b7b2b6d96cm.jpg <- pełny rozmiar

Siatka szmaciana lekko rozciągliwa można ładnie nałożyć na woblerka :D średnica oczka około 2,5 mm po rozciągnięciu 3 mm, raz już robiłem na niej łuski w woblerze i wyszły takie dosyć soprawe, mam tego spory kawałek

http://images46.fotosik.pl/1037/593c63a27aa35e05med.jpg

http://images46.fotosik.pl/1037/593c63a27aa35e05m.jpg <- pełny rozmiar

Siatka nylonowa o którą pewnie Tobie Pawle chodziło. Wielkość oczka 4-5 mm (dłuższa przekątna). Tego też mam gdzieś spory kawałek z tym że jeszcze będę musiał dokładniej poszukać. Kiedyś parę razy też użyłem (widać spray na niej) ale zrezygnowałem z powodu właśnie zbyt dużych oczek jak na 5-7 cm woblery. Do dużych na pewno się przyda

Mam też siatkę nylonową o trochę drobniejszym profilu około 2-3 mm ale tez muszę jej poszukać ;)

Mam nadzieję że o takie coś chodziło. Pozdrawiam Adam :D

Adam :mellow: . Rewelacja ! Właśnie o takiej jak ta dolna myślałem . Piszesz , że masz więcej rozmiarów , było by bardzo super . Jak już się dokopiesz do pozostałych to proszę podaj namiary to prześlę Ci jakąś kaskę . Fajnie by było jak byś mi przesłał takie siateczki w dużej kopercie aby ich nie połamać . Pisz co chcesz w zamian , jak mogę się odwdzięczyć ? :unsure:

No to się nie zrozumieliśmy. Takiej drobnej na razie nie mam ale w hurtowniach na pewno są. Tylko, że w małej ilości ciężko będzie dostać. Trzeba kupić całe płótno a sieci rybackie są drogie.

Nie ma sprawy Krisu23 . Właśnie otrzymałem przesyłkę , a w niej siatka o której myślałem i której szukałem . Adam - ta siateczka o większych oczkach to jest dokładnie to czego mi trzeba . Napisz mi jak mogę się zrewanżować - konkretnie co Ci przesłać . Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję .