WOBLER-W1 Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Pawle, a jest jakaś lista kolejkowa na boleniówki? Chętnie bym się dopisał... Jak się rozkręcę to pewnie i coś dla Ciebie zrobię . Jednak to troszkę potrwa bo wiesz - tak jak piszesz . Patryk , jak przyjadę na wiosnę to przywiozę trochę blaszek . Tylko czaruj dobrze wodę aby rybska brały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Paweł, jak nie przywali z 6 m to nie masz się o co martwić <_< ...Miejsce na krypie masz zaklepane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Dorobiłem wczoraj na prezent kilka mniejszych blaszek ale za to z grubszej blaszki . Blacha kwasówka , 2,5mm grubości . Wielkości i ciężary widać na jednym ze zdjęć . Myślę , że dzięki takiej wadze blaszki będą nieźle latały nawet przy wietrznej pogodzie a dzięki głębszemu krępowaniu powinny zachować ładną dosyć agresywną pracę . Mam nadzieję , że skuszą niejedną rybkę w Bugu bo tam dzisiaj się udały . Pozdrawiam Paweł B . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Coś pięknego - prawdziwy majstersztyk... Nic dodać, nic ująć... Pawle, czy zaprzestałeś produkcji woblerów? Czekamy na Twoje nowe propozycje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Pawle, czy zaprzestałeś produkcji woblerów? Czekamy na Twoje nowe propozycje ... Nie nie zaprzestałem i za jakiś czas coś wstawię . Przecież ludziska czekają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Dzisiaj zacząłem myśleć nad blaszkami podlodowymi i wyszło mi coś takiego . Te większe miedziane , mają około 4,8cm długości , w najszerszym miejscu 1cm szerokości , waga ich około 6 - 7gram . Mosiężne mają 3,4cm i 3,6cm , waga odpowiednio 4 i 5 gram . Na razie testy robiłem w wannie na ogrodzie bez haczyków w płytkiej około 30 centymetrowej wodzie . Blaszki ładnie odchodzą na boki . Miedzianki wytłoczone są z milimetrowej blachy która z drugiej strony zalana jest cyną . Liczę na Wasze uwagi , podpowiedzi , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Nie mam doświadczenia w łowieniu pod lodem, ale wyglądają bardzo ładnie. Prawdopodobnie będą łowne. Duża amplituda jest tych odjazdów na boki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Na tak płytkiej wodzie odchodzą na 15 do 20 cm ale tak jak pisałem bez haka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witam, Przynęty jak zawsze pięknie wykonane. Moze tym razem uda mi się coś wyhaczyć na testy... W bieżącym roku rozpoczynam przygodę podlodową na poważnie ... Pawle, spracowane dłonie dostrzegam... Tym bardziej doceniamy trud włożony w rozwój forum... Pozdrawiam mocno! No i czekamy na filmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Po zdobyciu niezbędnych dodatkowych informacji dzisiaj poszedłem do garażu i zrobiłem kolejne podejście do tej blaszki . Przeprojektowałem jej wygląd przesuwając środek ciężkości , wielkość i wagę . Ta którą możecie zobaczyć na filmiku ma 4,4cm długości i 5gram wagi . Wykonana tak samo czyli kształtka z miedzianej blaszki zalana cyną z drugiej strony . Filmik pokazuje jej pracę , testy niestety we wiaderku . Oczywiście liczę na Wasze opinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Ładne blaszki. Ta z filmu ładnie odchodzi spewnością będzie się sprawdzać na aktywnych okoniach. Proponowałbym na kotwiczce umieścić muszkę, rurkę fluo lub kropelkę lakieru kolorowego co napewno poprawia skuteczność. Okoń uderza wtedy bezpośrednio w kotwiczkę, nie pudłuje uderzając w korpus czy obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Oczywiście tak zamierzam zrobić z kotwiczką , jakoś ją przyozdobię . Dodam też czerwone zdobienie u dołu tak jak to jest w oryginale . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Błystka zapowiada się dobrze, raczej na wodę poniżej głębokości 5m. Łowność wabika zwiększa zastosowanie zawieszki (ósemki) ja wykonuję zawieszki z dentalu, według specyfikacji Oustina. Fotka przedstawia boleniowe żelazo WZ z moimi zawieszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Właśnie myślałem o takich zawieszkach albo o połączeniu przynajmniej 3 najmniejszych kółeczek łącznikowych , do tego jakiś akcent czerwony na kotwiczce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja do niektórych blaszek stosuję zamiennie zamiast takiej ósemki cienki łańcuszek. Dobry patent na mało aktywne okonie. Kiedy blaszka staje już w miejscu kotwiczka na łańcuszku dalej się porusza i pięknie prowokuje nawet niemrawe okonie. Ważne żeby polutować każde ogniwo z osobna, wtedy nie ma opcji żeby nawet najcieńszy łańcuszek puścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Czasem jest tak, że aktywne okonie zapinają się pyszczkiem za wszystkie trzy groty kotwiczki, co utrudnia uwolnienie, wtedy zamiast kotwiczki zakładam na spinkę pojedynczy haczyk z oczkiem dedykowany do bocznego troka rozm. 6-8, to ułatwia życie wędkarza i okonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Waszym zdaniem taka blaszka podlodowa powinna raczej mocno odjeżdżać na boki bo natrafiłem różne opinie na ten temat . Ja osobiście nie mam za wiele doświadczenia z blaszkami bo sam najczęściej łowię na mormyszkę i to malutką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Dzisiaj po przeczytaniu w sieci o łowieniu kleni na wahadłówki poszedłem do mojego garażu aby zmierzyć się z mikro wahadełkami . Nie wiem jeszcze czy je uzbroić czy dać córce na kolczyki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 pawel a nie masz jakies malej wagi co by podac wiadomy parametr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 pawel a nie masz jakies malej wagi co by podać wiadomy parametr? Mifku czyżbyś chciał dowiedzieć się czy zbytnio na uchu nie ciążą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 pawel a nie masz jakies malej wagi co by podać wiadomy parametr? Mifku czyżbyś chciał dowiedzieć się czy zbytnio na uchu nie ciążą? ja tam nie wnikam gdzie kto je sobie wiesza a ze pircing jest teraz trendy to i ludzie przekluwaja sobie rozne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Nie mam aż takiej dokładnej wagi . Na tej mojej kuchennej elektronicznej wyszło około 3 gramy ale wszystkie trzy razem . Przy jednej nawet nie chciała ruszyć . Myślę że z krętlikiem i kotwiczką każda trochę przekroczy 1 gram a może nawet podejdzie pod 2 gramy . W sam raz pod casta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Już zrobiony zapasik blaszek ala Kuusamo . Może teraz kilka informacji dotyczących samego wykonania . Zaczynam od tego , że ucinam pasek blaszki miedzianej lub mosiężnej o długości około 5cm i szerokości 1cm . Następnie wycinam zgrubnie kształt blaszki . Kolejnym ciekawym i dosyć pracochłonnym etapem jest wykrępowanie kształtu blaszki , robię to przy pomocy narzędzi sporządzonych do tego celu z grubego kawałka stali . Gdy już mam wykrępowany kształt blaszki trzeba dalej doszlifować ją do uzyskania prawie końcowego kształtu . Teraz czas na wytrawienie blaszki kwasem i zalanie wgłębienia cyną . Uffffff , ale to jeszcze nie koniec . Teraz następuje dalsze szlifowanie od strony cyny aby była płaska , wyrównywanie krawędzi . Teraz wiercę otwory pod agrafkę i kółeczko łącznikowe wiertełkiem o średnicy 2 mm , potem nieco większym scinam wystające kawałki blaszki które powstaną przy wierceniu metalu . Doszlifowuję krawędzie przy otworach aby nie były zbyt grube aby łatwo można było zapiąć malutką agrafkę i założyć najmniejsze kółeczko łącznikowe . Tak przygotowana blaszka może już zostać poddana zabiegom upiększającym , zatem czas na polerowanie metalu aby ładnie błyszczał . Polerowanie odbywa się w dwóch fazach , pierwsza to polerowanie przy użyciu specjalnej pasty polerskiej do miękkich metali a druga to polerowanie na czystym filcu . Gdy nasza blaszka nabierze już ładnego połysku trzeba umyć - odtłuścić ją w rozpuszczalniku potem dokładnie wytrzeć i usunąć zabrudzenia w otworach . Powolutku zbliżamy się do końca fazy produkcji mechanicznej . Teraz blaszki idą do malarni gdzie dokładnie są wycierane ręcznikiem papierowym i lakierowane przez zanurzenie w lakierze poliuretanowym . Po wyschnięciu lakieru nanosimy jeszcze czerwony paseczek przy pomocy farby w spreyu i nasza blaszka jest już gotowa . Aha zapomniałbym , musimy jeszcze wyczyścić otwory z lakieru . Jak widać wykonanie takiej blaszki jest bardzo proste i wcale nie jest pracochłonne , ale jaką mamy satysfakcję gdy posyłamy ją w przerębel po naszą zimową rybkę . Życzę wszystkim naśladowcom wielu udanych przynęt pod lodowych i pięknych okoni , Paweł Brzuskiewicz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Piękne błystki. Zauważyłem, że wypolerowane na wysoki połysk blachy są bardzo często zagryzane przez szczupaki, szczególnie te w jasno-srebrnych kolorach. Możesz pokazać jak wyglądają od strony zalewanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Piękne błystki. Zauważyłem, że wypolerowane na wysoki połysk blachy są bardzo często zagryzane przez szczupaki, szczególnie te w jasno-srebrnych kolorach. Możesz pokazać jak wyglądają od strony zalewanej?No niestety nie jestem już w stanie pokazać bo blaszki już zapakowane i idą do szczęśliwych wybrańców . Jednak niczego szczególnego tam nie ma . Zwykła cyna wyszlifowana na gładko , kolor szary nie polerowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi