WOBLER-W1 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 I tu dziękuję o taką odpowiedź mi chodziło . Nie wiedziałem o kruszeniu się PETU . Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 miałem tu na myśli, że przy pęknięciu powstają tzw. pajączki przez, które materiał właśnie się kruszy, mam nadzieję, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Największą wadą petu jest to ze każdy producent robi materiał o innych właściwościach pierwszy jaki miałem był petg vivak uv 2mm w konfrontacji z poliwęglanem wygrywał pet dwa podobnej wielkości stery położyłem na imadle i potraktowałem młotkiem pet zbielał i się odkształcił a poliwęglan rozprysł się na kawałki , oba stery były wycięte na ploterze cnc . Z tego co wiem to obecnie płyty vivak nie są powlekane warstwami uv i z czasem stają się kruche , sam się o tym przekonałem bo starsze stery w wersji uv nigdy nie pękały a nowsze dwu trzy letnie bez ochrony pękają , jest też taka możliwość ze bayer sięgnął po materiał z recyklingu bo to dziwne ze dwa razy starsze stery mają większą wytrzymałość . Dość dobrej jakości jest też płyta marki Queen jest bardziej miękka niż vivak fajnie się ją tnie nożycami do blachy , kiepsko dremelem zostaje dożo trudnych do usunięcia smarków jeszcze jej nie ciąłem na cnc , udarność podobna do poliwęglanu za to jest ciut lżejsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Co prawda nie jestem fachowcem w dziedzinie poliwęglanu,ale wiem że każdy ma swoje przeznaczenie. Moja firma używa 6 rodzai każdy ma inne zastosowanie. Miedzy innymi bayer,lepszy jednak jest Lexan Edytowane 1 Stycznia 2014 przez marekc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Panowie, a jak wygląda sprawa z klejeniem?Chodzi mi konkretnie czy kleje tupu super glue i jakieś tam żywice epoksydowe wchodzą w reakcje z płytami pet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambusfly Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Jak zrobić żeby formy z żywicy poliestrowej nie pękały? Twoje wyglądają idealnie, mi pierwsza zbyt mocno się skurczyła i słabo to wyglądało. Dodajesz jakiegoś wypełniacza do żywicy przed dodaniem utwardzacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Wiadomo , że taka żywica podczas żelowania lub jak kto woli wiązania , twardnienia , nagrzewa się . Zatem musisz lać ją warstwami aby się nie zagotowała albo nie wypaliła . Możesz dodać wtroszkę wypełniacza mineralnego . Czyli mączkę kamienną , fugę do płytek czy coś podobnego ale nie licz na to , że zaraz będzie ok . Temperatura też powinna być odpowiednia dla danej żywicy aby zachowała odpowiednią ciekłość , - lejność . Jak żywica będzie za zimna to narobi Ci się wiele dziwnych pęknięć czy wżer . Reszta to już próby , doświadczenia i wyciąganie wniosków . Ja zanim zrobiłem kilka dobrych odlewów żywicznych też spaprałem kilka form . Tak to już jest , samo czytanie za wiele nie daje . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Idealna zywica do form to ta do regeneracji wałów, twardość metalu daje sie świetnie spolerować, nie ma problemu z pękaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambusfly Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Trzeba będzie zatem wydumać od nowa. Moja właśnie spękała i pojawiły się pęknięcia przy kołkach przy samym wobku. reszta była ok, ale całość wyszła na 3+. Mam rozumieć żeby wpierw podgrzać żywice np. w łaźni wodnej i dopiero dodawać utwardzacz? Przepraszam za takie banalne pytania, po prostu pierwszy raz bawię się z żywicą w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja robię formy tylko z żywicy epoksydowej. Trzeba ją zostawić w spokoju najlepiej na 24godz. To chyba jedyny minus bo na początku ręce swędzą żeby to sprawdzić szybciej. Ale opłaca się poczekać.Jako wypełniacz najlepiej sprawdzał się pył grafitowy. Fuga tak średnio. Używałem też niespienionego styropianu (takich bardzo drobnych kuleczek) ale to już całkiem niewypał. Forma wychodzi bardzo krucha.Epoksydowa (nawet tani epidian) ma mały skurcz i można zalać od razu całość.Z poliestrowej (takiej zwykłej samochodowej) też robiłem i jak wlałem do pojemnika większą ilość to tylko czekałem kiedy się to zapali (dosłownie dymi się). Więc ja bym żywicy nie podgrzewał przed pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Nie chodzi o podgrzewanie żywicy tylko o odpowiednią temperaturę otoczenia w którym jest rozrabiana . Oczywiście wcześniej składowana w tym pomieszczeniu sama uzyska taką samą temperaturę . Sprawdź na opakowaniu w jakiej temperaturze powinno się nią laminować . Podczas lania formy , żywicy już nie podgrzewaj bo wystąpi zbyt szybka reakcja . Jak jest bardzo ciepło to możesz dać trochę mniej utwardzacza co spowoduje spowolnienie reakcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambusfly Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Właśnie o to mi chodziło. Żywica po dodaniu utwardzacza i tak się podgrzewa i to dość solidnie stąd moje pytanie. Używam żywicy firmy novol i podają temperaturę 20 stopni, a za oknem 30:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 No cóż , temat znowu poleciał w dół ale doskonale to rozumie . Ostatnimi czasy byłem zaabsorbowany konstrukcją pewnej budowli która właśnie dzisiaj pomogła mi uświetnić czas który dzisiaj przeżyłem . Dzisiaj z moją ukochaną żoneczką przeżyliśmy 23 rok naszego wspólnego pożycia . Bardzo Ją cenię i kocham , dla tego chciałem zrobić coś innego co uświetni tą naszą rocznicę . Efekty przeszły nawet moje najśmielsze oczekiwania dla tego jestem szczęśliwy , że podjąłem taki wysiłek . Pozdrawiam Was Wszystkich , Paweł B . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol18 Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Hoho wędzarnia z prawdziwego zdarzenia A wędlinki tak smakowicie wyglądają że aż ślinka cieknie xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Wszystkiego najlepszego Pawle . Ps. ciekawe czy szynki robisz równie dobre jak woblery . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Fajna suszarka do woblerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Pawełku , mógłbyś podesłać mi na maila taki projekcik wędzarni ? Bo myślę o zbudowaniu takiego czegoś na ogrórdku. Głównie chodzi mi o wymiary Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Tak ja też bym poprosił tylko takiej większej co by teściowa tam wlazła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Tomek , co Ci chodzi po głowie ? Czy ty nie wiesz , że wędzone dłużej trzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Zamiast rysować jakieś schematy wstawię jeszcze kilka zdjęć które pokazują niektóre istotniejsze szczegóły .Zacznijmy od paleniska : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Teraz spojrzenie na otwór dymny wymurowany z pionowo ustawionych cegieł na które następnie kolejne położone są poziomo . Dało to efekt sklepienia i przedłużyło kanał dymny od paleniska . W razie pojawienia się niejasności , pytać . To na razie tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Tomek , co Ci chodzi po głowie ? Czy ty nie wiesz , że wędzone dłużej trzyma ? ...ale nie truje <_< Tak na serio fajna sprawa zwłaszcza w czasach plastykowych wędlin.Złota rączka z Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Paweł dosc ciekawe te bezsterowce i na pewno beda smakowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 w koncu sezon na sumy w pelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Oj smakują smakują i to nie tylko rybkom . Do tego kolejna porcyjka takich bez sterowców już pływa w zalewie peklowej .W poniedziałek albo we wtorek będzie zadyma . Oj będzie się dymiło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi