Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Największą wadą petu jest to ze każdy producent robi materiał o innych właściwościach pierwszy jaki miałem był petg vivak uv 2mm w konfrontacji z poliwęglanem wygrywał pet dwa podobnej wielkości stery położyłem na imadle i potraktowałem młotkiem pet zbielał i się odkształcił a poliwęglan rozprysł się na kawałki , oba stery były wycięte na ploterze cnc . Z tego co wiem to obecnie płyty vivak nie są powlekane warstwami uv i z czasem stają się kruche , sam się o tym przekonałem bo starsze stery w wersji uv nigdy nie pękały a nowsze dwu trzy letnie bez ochrony pękają , jest też taka możliwość ze bayer sięgnął po materiał z recyklingu bo to dziwne ze dwa razy starsze stery mają większą wytrzymałość :wacko: .

Dość dobrej jakości jest też płyta marki Queen jest bardziej miękka niż vivak fajnie się ją tnie nożycami do blachy :mellow: , kiepsko dremelem zostaje dożo trudnych do usunięcia smarków :angry: jeszcze jej nie ciąłem na cnc , udarność podobna do poliwęglanu za to jest ciut lżejsza .

Co prawda nie jestem fachowcem w dziedzinie poliwęglanu,ale wiem że każdy ma swoje przeznaczenie. Moja firma używa 6 rodzai każdy ma inne zastosowanie. Miedzy innymi bayer,lepszy jednak jest Lexan

Edytowane przez marekc

• 2 tygodnie później...

Wiadomo , że taka żywica podczas żelowania lub jak kto woli wiązania , twardnienia , nagrzewa się . Zatem musisz lać ją warstwami aby się nie zagotowała albo nie wypaliła . Możesz dodać wtroszkę wypełniacza mineralnego . Czyli mączkę kamienną , fugę do płytek czy coś podobnego ale nie licz na to , że zaraz będzie ok . Temperatura też powinna być odpowiednia dla danej żywicy aby zachowała odpowiednią ciekłość , - lejność . Jak żywica będzie za zimna to narobi Ci się wiele dziwnych pęknięć czy wżer . Reszta to już próby , doświadczenia i wyciąganie wniosków . Ja zanim zrobiłem kilka dobrych odlewów żywicznych też spaprałem kilka form . Tak to już jest , samo czytanie za wiele nie daje . Pozdrawiam .

Trzeba będzie zatem wydumać od nowa. Moja właśnie spękała i pojawiły się pęknięcia przy kołkach przy samym wobku. reszta była ok, ale całość wyszła na 3+. Mam rozumieć żeby wpierw podgrzać żywice np. w łaźni wodnej i dopiero dodawać utwardzacz? Przepraszam za takie banalne pytania, po prostu pierwszy raz bawię się z żywicą w ten sposób.

Ja robię formy tylko z żywicy epoksydowej. Trzeba ją zostawić w spokoju najlepiej na 24godz. To chyba jedyny minus bo na początku ręce swędzą żeby to sprawdzić szybciej. Ale opłaca się poczekać.

Jako wypełniacz najlepiej sprawdzał się pył grafitowy. Fuga tak średnio. Używałem też niespienionego styropianu (takich bardzo drobnych kuleczek) ale to już całkiem niewypał. Forma wychodzi bardzo krucha.

Epoksydowa (nawet tani epidian) ma mały skurcz i można zalać od razu całość.

Z poliestrowej (takiej zwykłej samochodowej) też robiłem i jak wlałem do pojemnika większą ilość to tylko czekałem kiedy się to zapali (dosłownie dymi się). Więc ja bym żywicy nie podgrzewał przed pracą.

Nie chodzi o podgrzewanie żywicy tylko o odpowiednią temperaturę otoczenia w którym jest rozrabiana . Oczywiście wcześniej składowana w tym pomieszczeniu sama uzyska taką samą temperaturę . Sprawdź na opakowaniu w jakiej temperaturze powinno się nią laminować . Podczas lania formy , żywicy już nie podgrzewaj bo wystąpi zbyt szybka reakcja . Jak jest bardzo ciepło to możesz dać trochę mniej utwardzacza co spowoduje spowolnienie reakcji .

• 2 tygodnie później...

No cóż , temat znowu poleciał w dół ale doskonale to rozumie . Ostatnimi czasy byłem zaabsorbowany konstrukcją pewnej budowli która właśnie dzisiaj pomogła mi uświetnić czas który dzisiaj przeżyłem . Dzisiaj z moją ukochaną żoneczką przeżyliśmy 23 rok naszego wspólnego pożycia .

Bardzo Ją cenię i kocham , dla tego chciałem zrobić coś innego co uświetni tą naszą rocznicę . Efekty przeszły nawet moje najśmielsze oczekiwania dla tego jestem szczęśliwy , że podjąłem taki wysiłek .

Pozdrawiam Was Wszystkich , Paweł B .

post-1250-1348917421,3164_thumb.jpg

post-1250-1348917421,4096_thumb.jpg

post-1250-1348917421,6376_thumb.jpg

Teraz spojrzenie na otwór dymny wymurowany z pionowo ustawionych cegieł na które następnie kolejne położone są poziomo . Dało to efekt sklepienia i przedłużyło kanał dymny od paleniska .

W razie pojawienia się niejasności , pytać .

To na razie tyle :D .

post-1250-1348917429,1336_thumb.jpg

post-1250-1348917429,2094_thumb.jpg

post-1250-1348917429,2992_thumb.jpg

post-1250-1348917429,3922_thumb.jpg

post-1250-1348917429,4791_thumb.jpg