Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie Do Was koledzy . Czy ma ktoś w swojej kolekcji jakieś stare oryginalne wahadła klamki ? Czy mogli byście jakoś tak bardziej obrazowo opisać pracę tej przynęty ?

Tylko proszę nie piszcie , że pracuje jak chora świnka , bo będę miał dylemat i będę się zastanawiał na co ta świnka choruje . :unsure:

Waldku czytałem ten artykuł ale i z niego nie dowiedziałem się jak naprawdę miała ta klamka pracować . No cóż będę improwizował , pewnie uda mi się stworzyć jakiś kompromis . Nawet już mam pewne sukcesy , przynajmniej tak mi się wydaje . Blaszka którą dzisiaj zrobiłem , pięknie się waha jak kołyska . Wychyla się dosyć głęboko , ładnie połyskując boczkami ale nie wpada w ruch wirowy . Może za jakiś czas uda się coś zmajstrować co w swej pracy będzie przypominało stare antyki . :unsure:

Po przeczytaniu kilku arcików na temat wykombinowałem sobie, że skoro nie było seryjnej produkcji a każda blacha, umownie zwana klamką, dostosowana była do konkretnych przez danego Twórcę określonych/zastanych warunków, ryb i wody, to w zasadzie wzorzec jest nieosiągalny.

Tekst o tym, że:

Znaleźli jednak gdzieś kawałki miedzianych rurek, które prostymi narzędziami porozcinali i wyklepali z nich coś, co z biedą przypominało rybkę.

też bym między bajki a raczej legendy włożył.

W latach 70-tych miedziane rurki? To byłby szyk, jakiego towarzysz Edward nie powstydziłby się raczej.

Znaleźli (w Dunajcu?), pocięli prostymi narzędziami (kozikiem?)....?

Po prostu w toku poszukiwań skutecznej przynęty trafili w dychę.

Polska zagłębiem miedziowym była więc blachy nie brakło.

Może i Ty trafisz. Kierunek już znany i z grubsza określony.

Twórcy pierwowzoru podążali bardziej krętą ścieżką poszukiwań :D

• 2 tygodnie później...

A powiedz mi z jak grubej blachy możesz klepnąć wahadło sumowe

Jeśli to będzie miedźka to i z pięciomilimetrowej spoko wyklepię , jeśli natomiast kwasówka to już trójka stawia niezłe opory . Ja klepiąc blaszki wszystko robię ręcznie , nie mam żadnej praski czy tym podobnych usprawnień .

Dzisiaj wkleiłem stery do dwóch mniejszych woblerków , przygotowuję je na zawody spiningowe.

Mają po 2,9 cm długości , 4 gramy i niesamowicie zamiatają kuperkami :mellow: . Jeden ma szerszą a rugi węższą pracę . Korpusy z piany bardzo twardej - tonące .

Malowane przez miotełkę tak jak to pokazywał Piotrek .

Zdjęcia robione telefonem .

post-1250-1348917938,7198_thumb.jpg

post-1250-1348917938,8267_thumb.jpg

Panie Pawle, warto się bawić w pianie? Jak Pan to ocenia? :D

Wczoraj szlifując nowe boleniówki właśnie zastanawiałem się nad tym pytaniem . Dochodzę do wniosku , że chyba nie bo okazuje się , że na czasie nic się nie zyskuje . Ja przynajmniej przeliczając każdą czynność w czasie dochodzę do wniosku , że szybciej zrobię wobka z klocka niż z piany . Jeszcze nie wiem czy wejdę w pianę ale jeśli tak to chyba tylko w tych mniejszych wobkach które trudniej się szlifuje na szlifierce kontowej i jest to bardziej ryzykowne ze względu na 11000 obrotów tarczy ściernej . Ponad to w pianie trzeba robić spore ilości ze względu na to , że szybko się starzeje . Doliczając koszty zakupu piany , łaczników , podkładu , to nie jest to takie cacy jak niektórzy dumają .

• 3 tygodnie później...

Na zawody które będę miał w niedzielę zrobiłem sobie nowy model bez sterowca . Myślę , że będzie dobry do powolnego prowadzenia , na tak zwanego lenia . W niedzielę sprawdzę jak się trzyma w nurcie podczas szybkiego prowadzenia . Może z jego pomocą uda mi się wydłubać jakiegoś bolesława , chociaż wydaje mi się że wraz z wysoką wodą gdzieś się z tego odcinka Warty wyniosły .

Poniżej link do filmiku z jego pracą podczas próby wannowej .

Czekam na Wasze opinie . Pozdrawiam .

• Like 1