Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki koledzy za dobre sowo .

Bes stery z dwiema kotwicami będą jeszcze dopracowywane , może uda mi się zmusić je do pracy przy szybszym prowadzeniu . Na razie działają w technice na lenia .

Natomiast te z pojedynczą kotwicą na trotki morskie są bez zarzutu . ładna praca zachowana nawet przy stosunkowo szybkim prowadzeniu . Wraz z prędkością praca stopniowo zmienia się na bardziej ogonową . Lotność piękna , jak pocisk . Na zawodach miałem już w niego pierwsze pobicie chociaż przez moje lenistwo rybę straciłem bo żyłka strzeliła na węźle . Nie przewiązałem po siłowaniu z zaczepem . Wczoraj nieśmiało zacząłem robić kilka nowych sztuk ze względu na zainteresowanie nadmorskich surwiwalowców . :D

Kilka nowych woblerków boleniowych ( nowy wzór ) i kilka na trotkę morską . Pozostało jeszcze doszczelnić stery i poustawiać nad rzeką . Bolenióweczki bez kotwiczek ważą 10 - 11 gram , trocióweczki około 17 gram . Bolenióweczki pomimo niewielkiej wagi zachowały swoją dobrą lotność i nie kozłują . Trocióweczki lecą na bardzo przyzwoitą odległośc a pracę mają jak te z ostatnio prezentowanego filmiku .

post-46759-0-61419900-1350839168_thumb.jpg

Witaj Pawle.Dziisiaj odwiedziłem moja miejscówke ,łowiłem na woblera który mi dałes na zawodach rewelka w trzecim rzucie pobicie i zjazd około 70 mt.z nurtem niestety pękło kółko łącznikowe przy tylnej kotwicy ale woblery bajka musze z tobą pohandlowaćakie małe na jazia na wiosne pozdrawiam

Witaj Pawle.Dziisiaj odwiedziłem moja miejscówke ,łowiłem na woblera który mi dałes na zawodach rewelka w trzecim rzucie pobicie i zjazd około 70 mt.z nurtem niestety pękło kółko łącznikowe przy tylnej kotwicy ale woblery bajka musze z tobą pohandlowaćakie małe na jazia na wiosne pozdrawiam

Mam nadzieję , że woblerek ocalał bo to z nowej jeszcze nie publikowanej serii . :)

Paweł, dotarły do mnie. Rokują bardzo optymistycznie :)

Waldku bardzo liczę na to ;) . Połamania .

Można po jednej sztuce :D

Piotrek przykro ale będzie teraz problem , :(

Patrząc na Zbyszkowe zamki postanowiłem zmierzyć się i z takimi przynętami . W efekcie powstały takie trzy miedzianki . Wydaje mi się , że są trochę bardziej zaokrąglone (wykrępowane , nie wygięte ) od Zbyszkowych . Mogę się jednak mylić bo na zdjęciach za wiele nie widać . Przydadzą się w moim pudełku z przynętami na morską trotkę .

post-46759-0-26891700-1351458485_thumb.jpg

Cały czas trwają prace nad kształtem nowych wahadełek na morską troć . Efekty już są zadowalające .

A to nowe Brzulowe klamki .

post-46759-0-88344500-1351981345_thumb.jpg

Może w poniedziałek uda mi się jakiś filmik skręcić z ich pracą . No i oczywiście sprawdzić ich możliwości w przelocie :rolleyes: .

Kilka nowych woblerków boleniowych ( nowy wzór ) i kilka na trotkę morską . Pozostało jeszcze doszczelnić stery i poustawiać nad rzeką . Bolenióweczki bez kotwiczek ważą 10 - 11 gram , trocióweczki około 17 gram . Bolenióweczki pomimo niewielkiej wagi zachowały swoją dobrą lotność i nie kozłują . Trocióweczki lecą na bardzo przyzwoitą odległośc a pracę mają jak te z ostatnio prezentowanego filmiku .

post-46759-0-61419900-1350839168_thumb.jpg

Paweł - w weekend "uczyłem pływać" Twoje trocióweczki. Ryby na razie nie złapałem ale lecą baaaardzo daleko. Pozdrawiam, :)

Dziękuję Jacku za informację . Skoro 17-mnastki tak latają to jak polecą dwudziestki ? :rolleyes:

Muszę jednak popracować jeszcze nad ich pracą aby dalej była taka migotliwa jak przy siedemnastkach .

Mam nadzieję , że prędzej czy później jakaś srebrna torpeda zaatakuje te przynęty które już masz , pozdrawiam .

Dzisiaj wieczorkiem poszedłem do garażu popracować nad następcą poprzedniego woblera na morską troć . Ta konstrukcja będzie dłuższa od poprzedniej o około 1,5 cm i cięższa o jakieś 3 gramy . Z wstępnych testów wannowych wynika , że pracę będzie miał nieco inną od swojego poprzednika . To znaczy , dalej zachowuje lusterkowanie z dużą częstotliwością ale nawet przy szybkim prowadzeniu , podczas gdy jego poprzednik przy szybkim prowadzeniu zaczynał mieć pracę ogonową . Oczywiście lusterkuje w opadzie nawet na całkiem luźnej lince , bo opada poziomo . Zresztą z końcowymi wnioskami poczekam do zakończenia prac i najpierw sprawdzę powtarzalność . B)

Edytowane przez WOBLER-W1

Tak mi się spodobała praca nowej dłuższej morskiej trociówki , że postanowiłem przymierzyć się do zrobienia kilku nowych sztuk . Mam nadzieję , że wszystkie kolejne utrzymają pracę prototypu . Pięć sztuk już wyszlifowane , obciążone i po kąpieli impregnującej . ;)

post-46759-0-90815900-1352758948_thumb.jpg

Na razie taki filmik z pracą woblera Tobi 10 cm na morską troć . Wobek jeszcze nie skończony bo ma tylko biały podkład i na potrzeby filmiku przyciemniony grzbiecik .

Filmik chociaż nagrywany kamerką HD to jednak ma straszną jakość ze względu na brak światła . Nagrywałem go o zmroku dlatego w wannie ogrodowej obrośniętej glonem było zbyt małe odbicie światła . Ale co tam , jak będę miał troszkę więcej czasu to skoczę gdzieś nad wodę i zrobię lepszy filmik gdzie wobka będzie widać jak pływa w poziomie . Tu kombinowałem z opadami na luźnej i napiętej żyłce i wyszło jak wyszło . :D :D :D

Niedługo go skasuję B)

Edytowane przez WOBLER-W1