Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł - niektóre Twoje wynalazki to powinieneś opatentować.

Gratuluję pomysłowości.

Tobiasz super.

Szkoda mi na to kasy , a i tak za chwilę ktoś zrobi coś podobnego zmieniając nieznacznie nazwijmy "coś" . Już po twoim patencie i po kasie . Woblery to duża gałąź na którą siada wiele ptaków .

Mój pierwszy , taki troszkę większy chlapak . Wprawdzie już wcześniej brałem się za tego typu przynęty ale jakoś nigdy ich nie wykończyłem . Teraz pomyślałem , że dobrze będzie mieć w swoim pudełku kilka popperków różnej maści . Ten otwiera wejście do pudła ;) . Pozdrawiam .

post-46759-0-05406000-1353844177_thumb.jpg

Dzięki Igor za dobre słowo . Staram się , chociaż do detali w wykończeniu nie przykładam aż takiej wagi .

Po prostu uważam , że nie ma co przesadzać .

Teraz robię mniejszego popka , takiego bardziej w rurkę , może przyda się na bolki . Będzie miał około 17 , 18 gram i 12 centymetrów długości .

bigrafi , wedkarzyk1 , cieszę się , że podoba Wam się ten chlapak . Wczoraj byłem sprawdzić go nad wodą , nawet nakręciłem sobie krótki filmik , Popek chlapie aż miło , jak się go umiejętnie podszarpnie to i odchodzi na boki .. Miałem za miękki kij i za wiele się nie nauczyłem . Następnym razem wezmę mocniejszy kij to pokombinuję jeszcze , sprawdzając możliwości tej przynęty .

Edytowane przez WOBLER-W1

Rzekł raz Tomy dobre słowo ,

no i fotkę ma gotową .

Fotka kolorowa taka ,

pokazuje dzióbek szpaka .

A , że popek z wyższej fotki ,

dziobek też ma taki słodki .

Więc wedkarzyk się rozkręcił

i fajnego ryma skręcił . :D

Dzisiaj zrobiłem taką malutką blaszkę do łowienia pod lodem . Blaszka ma około 2 cm długości . Przy opadzie lekko odchodzi na bok a przy podbijaniu ciekawie zawija . Chciałbym poznać Waszą opinię odnośnie jej pracy , czy jest dobra czy raczej niepożądana . Czekam na opinie . Pozdrawiam .

PS : Zapraszam do obejrzenia filmiku .

Pawle praca blaszki ciekawa, a jak blaszka pracuje przy łagodniejszym podrywaniu? Takie tańczenie blaszki przy unoszeniu raczej nie sprawdza mi się jako sama w sobie prowokacja do ataku. Często jednak wykorzystuję takie tańczenie blaszki. Jeśli obławiam dziurę i nie ma brań, robię kilka energicznych ruchów tak żeby blaszka zatańczyła, podobnie jak Twoja. Według mnie czasem zwabia to okonie z większej odległości. Po tej prowokacji podrywam łagodniej bo wg mnie 99% brań jest wtedy kiedy blaszka stoi już w miejscu lub nieznacznie, gasnąco porusza się ustawiając do pionu. Dlatego długość pauzy miedzy poderwaniami to pewin klucz. Według moich obserwacji im lepiej żerują okonie tym bardziej reagują na odjeżdżające blaszki, jak słabo żerują sprawdzają się "gwoździki" prawie nie odjeżdzające na boki i blaszki do łowienia z dna.

Co do prób w wiaderku to będą w miarę miarodajne. jest tylko jeden patent. Można symulować głębokość pracy blaszki używając odpowiednio gruszej żyłki. Im grubsza żyłka (nawet +0,30) tym uzyskujemy symulację pracy na większej głębokości. :)