Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

jak igor chce na sciane to mu wystarczy xero ;)

Patrz , nie pomyślałem , że to takie proste . Tylko czy Igor przystanie na taką propozycję ?  :rolleyes:  :D

Ten łamaniec świetny Pawle. Żeś się na szlifował przy tym nieźle. 

Trochę szlifierką , trochę ręcznym pilnikiem (musiałem sobie przypomnieć podstawy ślusarki ) , trochę ręcznie na papierze ściernym . Najwięcej problemu miałem z wierceniem otworków o średnicy 1,5mm . Podczas wiercenia pękło wiertło i to w taki sposób , że nie było za co złapać żeby wykręcić . Namęczyłem się solidnie , żeby usunąć ten kawałek wiertła . Trochę precyzji trzeba podczas dorabiania łączników miedzianych bo to już całkiem nie za duże detale . 

Zrobiłem sobie jeszcze jedną taką bransoletkę ale większą o około 2 cm . Ma jeden segment więcej . Będzie na większe Bolki a może i na jakieś inne drapieżniki bo ładnie pracuje już przy wolniejszym prowadzeniu jak ta krótsza .

post-46759-0-06102800-1370592783_thumb.jpg

• Like 5

Piotrek , a jak myślisz dlaczego nie ma ich w ogólnym obiegu i w Polsce jest ich zaledwie kilkadziesiąt sztuk ? 

Masz rację , za dużo z tym roboty . Jeśli wykonam jeszcze jedną sztukę to tylko z ciekawości aby sprawdzić co sobie myślę . No chyba , że zerwę swój egzemplarz . Na pewno takie bransoletki nie wejdą do stałej produkcji ze względu na zbyt dużą ilość pracy . 

Praca + materiał = płaca . Ile twoim zdaniem musiał bym wziąć ? 50 - 60 ~~ więcej ?

Mam coś takiego od Roberta Hamera,i powiem Ci Pawle ,że właśnie tyle płaciłem z bratem za jedną sztukę.

No i Twój jest bardziej odpicowany, no i dłuższy,o ile się dobrze orientuję to nie ma ich w sprzedaży.

A tak z innej półki to braciak miał na te cudo piękne branie ,szkoda tylko ,że nie zacięte.

Edytowane przez Krystekwolf

Piotrek , a jak myślisz dlaczego nie ma ich w ogólnym obiegu i w Polsce jest ich zaledwie kilkadziesiąt sztuk ? 

Masz rację , za dużo z tym roboty . Jeśli wykonam jeszcze jedną sztukę to tylko z ciekawości aby sprawdzić co sobie myślę . No chyba , że zerwę swój egzemplarz . Na pewno takie bransoletki nie wejdą do stałej produkcji ze względu na zbyt dużą ilość pracy . 

Praca + materiał = płaca . Ile twoim zdaniem musiał bym wziąć ? 50 - 60 ~~ więcej ?

Dlatego napisałem jak wejdziesz. ;) domyślam się ile z tym pracy a i cena tak jak piszesz minium tyle by wyszło.

Krystek dobrze pisze, dzieła Roberta po tyle chodziły

• 2 tygodnie później...

Spoko , wszystko się działo na otwartym terenie przy lekkim wiaterku . Miałem też maskę z filtrami węglowymi . Nie przesadzajmy z tym straszeniem bo niedługo dotknięcie ciężarka ołowianego będzie wywoływało ołowicę .  :rolleyes:

Spoko , wszystko się działo na otwartym terenie przy lekkim wiaterku . Miałem też maskę z filtrami węglowymi . Nie przesadzajmy z tym straszeniem bo niedługo dotknięcie ciężarka ołowianego będzie wywoływało ołowicę .  :rolleyes:

Dokładnie jak piszesz Pawle , wystarczy zachować zdrowy rozsądek :) . Choć parę razy dostawałem zapytania jak bezpiecznie odlewać ołów w domowej kuchni , zimą  przy zamkniętym oknie  :lol: :blink: .

Pochlebstwa cieszą , dziękuję .  :) Wobki malowane warstwowo , piegi wymywane . Muszę jeszcze popracować nad różnymi rodzajami pracy , ale to już przy następnych egzemplarzach . Ciężkie są to raczej drżeć nie będą . Ten ze sterem z poliwęglanu pracuje ogonowo i mam nadzieję , że nie będzie to za szeroka praca . Drugi ma ster z blaszki kwasowej o grubości 1mm . Blaszka została wytłoczona i ster jest wklęsły . Wobek mocno wykłada się na boki , raz na lewy , raz na prawy . To tyle co zaobserwowałem testując je we wannie ogrodowej .  :D  Muszę je jeszcze zwodować przy łodzi , to może jakiś filmik uda mi się zmontować . Na pewno będą jeszcze wymagały jakiejś korekty .

Paweł naprawde masz dobrą rekę minąłeś się z powołaniem będę to powtarzał jak mantrę :) Widać ze sporo główkujesz przy budowie przynęt i masz wszystko przemyslane.Super!!! Mam jeszcze jedno przemyślenie ale zostawie je dla siebie... :)

Edytowane przez dzerwys