tomala89 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Wydaje mi się że nie ma znaczenia ile się włoży w dany projekt, ważna jest satysfakcja z końcowego produktu. Ja jak robię coś dla siebie to powoli, ale do przodu. Wtedy nie odczuje się straty finansowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romansidlo Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Czekam z niecierpliwością na kolejne odsłony z pracy nad projektem. Czytelnie, przejrzyście przedstawione kroki, super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Garażowe majsterkowanie z synem - bezcenne. Co do BHP to pamiętam jak pisałem kiedyś, chyba jeszcze zanim namówiłem Cię na ten wątek tutaj, żebyś zrobił małą adnotację "dzieci, nie próbujcie tego w domu" przy filmiku, na którym obrabiałeś niewielkiego woblerka. Oczywiście szlifierka i kilkucentymetrowy kawałek drewienka swobodnie trzymane w dłoniach. Dlatego szlifowanie blachy, którą dużo łatwiej pewnie chwycić, nie zrobiło na mnie aż takiego wrażenie, od którego palce same odpadają. P.S.Trzymam kciuki za powodzenie "projektu łódka", no i za dzielnych szkutników.PozdrawiamGrzesiek Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Maynard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Dużo już nie zostało . Jednak teraz nie mam za wiele czasu bo właśnie pracuję intensywnie w kuchni . Zrobiłem już zalewę i zapeklowałem dosyć sporo mięska które w sobotę lub niedzielę będę wędził . Mniam , będzie żarełko , jak to mój syn mówi - tatowe a nie jakaś chemia . . Gotuję też gar smalczyku , swojaka . Co najmniej 80% to mięciutkie skwary . Co chwilę go próbuję i pewnie jak skończę to jakąś porcyjkę dam na talerz i z suchym chlebkiem spożyję jako " świeżonkę " . Ależ mnie podniebienie drażni a jak ślinka cieknie , a jak na koniec dodam sok z dwóch cytryn to już będzie wybuch smaku i zapachu . Pewnie moja wątroba dzisiaj będzie się buntowała , ale mam na załagodzenie karafkę swojskiej śliwowicy - dosyć mocnej . Ech co to będzie za uczta . Znikam do gara , żeby się cosik nie spaprało . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 No wiesz?!Świństwo!Dostałem takiego ślinotoku, że muszę pójść do sieni i przynieść gar z golonką. Wyjąć z rosołu i podpiec. A miało być na jutro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Oj Norbert , dlaczego jesteś takim pesymistą . Nie wiem co masz na myśli pisząc dużo kasy pójdzie ? Na razie jeszcze nie przekroczyłem 80 zl . To ma być łódka dla mnie a nie do salonu wystawowego . Czy na tej skorupie styropianowej zrobię kopyto czy tylko jednorazową wytłoczkę kadłuba to jeszcze się zastanowię . Nie zależy mi na masowej produkcji ani na super gładkości zatem podejrzewam , że nie zaszaleję aż tak mocno z kaską . Trochę optymizmu a nie zaraz "OJ " .Gdybym wręgi obijał listewkami to pewnie poszedł bym dalej i robił na obłogi , ale wtedy wręgi musiał bym robić z ładnego drewna które tanie nie jest . Koszty listewek przy tej konstrukcji też były by całkiem pokaźne , prawda ?Ja chcę się dobrze bawić i relaksować przy budowie tej łódeczki , jeśli mi przyjdzie coś do głowy to chcę mieć możliwość korygowania czy wręcz zmiany projektu a takie możliwości daje mi właśnie styropian . Pozdrawiam . Polecam ci jeśli chcesz tanio użyć do szpachlowania żywicę z talkiem.Choć nie wiem czy nie zje styropianu.Sory, że może źle to zabrzmiało ale byłem zawodowym szkutnikiem i mam spaczenie zawodowe heheh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Dużo już nie zostało . Jednak teraz nie mam za wiele czasu bo właśnie pracuję intensywnie w kuchni . Zrobiłem już zalewę i zapeklowałem dosyć sporo mięska które w sobotę lub niedzielę będę wędził . Mniam , będzie żarełko , jak to mój syn mówi - tatowe a nie jakaś chemia . . Gotuję też gar smalczyku , swojaka . Co najmniej 80% to mięciutkie skwary . Co chwilę go próbuję i pewnie jak skończę to jakąś porcyjkę dam na talerz i z suchym chlebkiem spożyję jako " świeżonkę " . Ależ mnie podniebienie drażni a jak ślinka cieknie , a jak na koniec dodam sok z dwóch cytryn to już będzie wybuch smaku i zapachu . Pewnie moja wątroba dzisiaj będzie się buntowała , ale mam na załagodzenie karafkę swojskiej śliwowicy - dosyć mocnej . Ech co to będzie za uczta . Znikam do gara , żeby się cosik nie spaprało .U ja też robię swoje wyroby na święta.Szykuję się właśnie do robienia swojskiej kiełbaski. Palce lizać. Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Albatros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 styropian wchodzi w reakcje z żywica to fakt, kiedyś robiłem spoiler do auta, właśnie ze styropianu ,styropian pomalowałem zwykłą emulsją do ścian i dopiero potem maty i żywice , nic się nie działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Polecam ci jeśli chcesz tanio użyć do szpachlowania żywicę z talkiem.Choć nie wiem czy nie zje styropianu.Sory, że może źle to zabrzmiało ale byłem zawodowym szkutnikiem i mam spaczenie zawodowe heheh.Spoko Norbert . Szpachlówkę z talkiem znam , bo już wcześniej zrobiłem sobie jedną łódkę którą obecnie pływam . Teraz na tym styropianie to zanim położę żywicę to wcześniej będzie zabezpieczenie klejowo akrylowe . styropian wchodzi w reakcje z żywica to fakt, kiedyś robiłem spoiler do auta, właśnie ze styropianu ,styropian pomalowałem zwykłą emulsją do ścian i dopiero potem maty i żywice , nic się nie działo...Wiem , że wchodzi w reakcję i się wytapia . Jednak tak jak wyżej napisałem będzie zabezpieczony akrylem i nie tylko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ależ poszamałem , aż mi brzuszek wydęło jak krówce na wypasie . Sliwowiczka schłodzona mniej więcej do 4 stopni C . Zatem czas zacząć leczyć wątrobę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Na Zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Hi hiiiiii , w stosownym umiarze wyjdzie na zdrowie . Lecz jeśli przegniesz , kto ci to powie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Spoko własnie konsumuję wędzoną w sobote szyneczkę z troszkę bardziej dzikiej świnki niż domowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Hi hiiiiii , w stosownym umiarze wyjdzie na zdrowie . Lecz jeśli przegniesz , kto ci to powie ?w moim przypadku Policja.To też nie spożywam już kilka lat. Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Tomy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 w moim przypadku Policja. Tomek jest jeszcze jedna opcja ................ Straż Miejska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) hehe aż sobie wyjmę akta z oskarżenia.eh...łza w oku się kręci.Wspominam z nostalgiczną nutką.Pawle a wobki robisz? Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dzisiaj kiszka , nawet nie chce mi się pisać bo jestem zmęczony . Po południu byłem w moim garażu i zmajstrowałem 4 wahadełka trociowe . Mój brat prosił mnie abym mu coś wyklepał na otwarcie , bo chce skoczyć do Lubicza - Drwęca . Blaszki mają po około 13,6 do 13,8 gram bez kotwic . Będą ładnie startowały nawet w bardzo lekkim nurcie . Kolejne informacje dotyczące budowy mojej łodzi zamieszczę w późniejszym czasie bo teraz to nie mam weny do pisania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Ty się z bratem nie wybierasz ?Ja jadę na otwarcie, moglibyśmy się spotkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Piotrek , wprawdzie będę w okresie świątecznym w tamtych stronach ale nie wiem czy na pierwszego się tam załapię . Za dużo zajęć , za mało czasu .A w którym miejscu zamierzasz wystartować ? Koło młyna , żwirownia , most drogowy , most drewniany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Mam w planach Glinki albo Unigum, ale to jeszcze kawał czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Hmm , przy unigumie ? Czyli n kolanie , jeśli będę jeszcze w tym terminie w tamtych stronach to się odezwę na telefon . Pozdrawiam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 A ja dzisiaj wiązałem moje szyneczki , boczusie i łopateczki . Jutro od rana będzie dodatkowy nastrzyk i wędzenie . Oj piękny i smaczny będzie ten jutrzejszy dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zazdrość :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Wszystko już pięknie pachnie i smakuje . Nie wiem jak to się dzieje ale gdy zaczynam dymić w mojej wędzarce to zaraz zlatują się goście . Dzisiaj też miałem przyjemność gościć kilka osób . Oczywiście były testy wędzonek świeżutkich po sparzeniu , ledwie przestudzonych . Szyneczka wyszła smaczna , ale boczek tym razem przeszedł moje oczekiwania . Taki niezdrowy , że po prostu nie szło przerwać degustacji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Na otwarcie w tym roku zrobiłem troszkę trociowych wahadełek . Długość blaszek 6,5cm , waga te z lewej 14 gram a z prawej 18 gram . Waga jest rozpoznawalna po wzorze wybitym na blaszce . Materiał to nierdzewka .Kilka z takich będzie testowanych na Drwęcy a kilka w innej rzeczce . Pozdrawiam . 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi