Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Garażowe majsterkowanie z synem - bezcenne. :)

Co do BHP to pamiętam jak pisałem kiedyś, chyba jeszcze zanim namówiłem Cię na ten wątek tutaj, żebyś zrobił małą adnotację "dzieci, nie próbujcie tego w domu" przy filmiku, na którym obrabiałeś niewielkiego woblerka. Oczywiście szlifierka i kilkucentymetrowy kawałek drewienka swobodnie trzymane w dłoniach. :D Dlatego szlifowanie blachy, którą dużo łatwiej pewnie chwycić, nie zrobiło na mnie aż takiego wrażenie, od którego palce same odpadają. :lol:

P.S.
Trzymam kciuki  za powodzenie "projektu łódka", no i za dzielnych szkutników.

Pozdrawiam
Grzesiek

Edytowane przez Maynard

Dużo już nie zostało . Jednak teraz nie mam za wiele czasu bo właśnie pracuję intensywnie w kuchni . Zrobiłem już zalewę i zapeklowałem dosyć sporo mięska które w sobotę lub niedzielę będę wędził  . Mniam , będzie żarełko , jak to mój syn mówi - tatowe a nie jakaś chemia  .  :)  . 

Gotuję też gar smalczyku , swojaka . Co najmniej 80% to mięciutkie skwary . Co chwilę go próbuję i pewnie jak skończę to jakąś porcyjkę dam na talerz i z suchym chlebkiem spożyję jako " świeżonkę " . Ależ mnie podniebienie drażni a jak ślinka cieknie , a jak na koniec dodam sok z dwóch cytryn to już będzie wybuch smaku i zapachu . Pewnie moja wątroba dzisiaj będzie się buntowała , ale mam na załagodzenie karafkę swojskiej śliwowicy - dosyć mocnej . 

Ech co to będzie za uczta  :rolleyes:  . 

Znikam do gara , żeby się cosik nie spaprało .

• Like 3

Oj Norbert , dlaczego  jesteś takim pesymistą . Nie wiem co  masz na myśli pisząc dużo  kasy pójdzie ? Na razie jeszcze nie przekroczyłem 80 zl . 

To ma być łódka dla mnie a nie do salonu wystawowego . Czy na tej skorupie styropianowej zrobię kopyto czy tylko jednorazową wytłoczkę kadłuba to jeszcze się zastanowię . Nie zależy mi na masowej produkcji ani na super gładkości zatem podejrzewam , że nie zaszaleję aż tak mocno z kaską . 

Trochę optymizmu  a nie zaraz "OJ " .

Gdybym wręgi obijał listewkami to pewnie poszedł bym dalej i robił na obłogi , ale wtedy wręgi musiał bym robić z ładnego drewna które tanie nie jest . Koszty listewek przy tej konstrukcji też były by całkiem pokaźne ,  prawda ?

Ja chcę się dobrze bawić i relaksować przy budowie tej łódeczki , jeśli mi przyjdzie coś do głowy to chcę mieć możliwość korygowania czy wręcz zmiany projektu a takie możliwości daje mi właśnie styropian . Pozdrawiam . 

Polecam ci jeśli chcesz tanio użyć do szpachlowania żywicę z talkiem.

Choć nie wiem czy nie zje styropianu.

Sory, że może źle to zabrzmiało ale byłem zawodowym szkutnikiem i mam spaczenie zawodowe heheh.

Dużo już nie zostało . Jednak teraz nie mam za wiele czasu bo właśnie pracuję intensywnie w kuchni . Zrobiłem już zalewę i zapeklowałem dosyć sporo mięska które w sobotę lub niedzielę będę wędził  . Mniam , będzie żarełko , jak to mój syn mówi - tatowe a nie jakaś chemia  .  :)  . 

Gotuję też gar smalczyku , swojaka . Co najmniej 80% to mięciutkie skwary . Co chwilę go próbuję i pewnie jak skończę to jakąś porcyjkę dam na talerz i z suchym chlebkiem spożyję jako " świeżonkę " . Ależ mnie podniebienie drażni a jak ślinka cieknie , a jak na koniec dodam sok z dwóch cytryn to już będzie wybuch smaku i zapachu . Pewnie moja wątroba dzisiaj będzie się buntowała , ale mam na załagodzenie karafkę swojskiej śliwowicy - dosyć mocnej . 

Ech co to będzie za uczta  :rolleyes:  . 

Znikam do gara , żeby się cosik nie spaprało .

U ja też robię swoje wyroby na święta.

Szykuję się właśnie do robienia swojskiej kiełbaski. Palce lizać. ^_^

Edytowane przez Albatros

Polecam ci jeśli chcesz tanio użyć do szpachlowania żywicę z talkiem.

Choć nie wiem czy nie zje styropianu.

Sory, że może źle to zabrzmiało ale byłem zawodowym szkutnikiem i mam spaczenie zawodowe heheh.

Spoko Norbert . Szpachlówkę z talkiem znam , bo już wcześniej zrobiłem sobie jedną łódkę którą obecnie pływam . 

Teraz na tym styropianie to zanim położę żywicę to wcześniej będzie zabezpieczenie klejowo akrylowe .

styropian wchodzi w reakcje z żywica to fakt, kiedyś robiłem spoiler do auta, właśnie ze styropianu ,styropian pomalowałem zwykłą emulsją do ścian i dopiero potem maty i żywice , nic się nie działo...

Wiem , że wchodzi w reakcję i się wytapia . Jednak tak jak wyżej napisałem będzie zabezpieczony akrylem i nie tylko .

Dzisiaj kiszka , nawet nie chce mi się pisać bo jestem zmęczony . Po południu byłem w moim garażu i  zmajstrowałem 4 wahadełka trociowe . Mój brat prosił mnie abym mu coś wyklepał na otwarcie , bo chce skoczyć do Lubicza - Drwęca . Blaszki mają po około 13,6 do 13,8 gram bez kotwic . Będą ładnie startowały nawet w bardzo lekkim nurcie . 

Kolejne informacje dotyczące budowy mojej łodzi zamieszczę w późniejszym czasie bo teraz to nie mam weny do pisania . 

Piotrek , wprawdzie będę w okresie świątecznym w tamtych stronach ale nie wiem czy na pierwszego się tam załapię . Za dużo  zajęć , za mało czasu .

A w którym miejscu zamierzasz wystartować  ? Koło młyna , żwirownia  , most drogowy , most drewniany ?

Wszystko już pięknie pachnie i smakuje . Nie wiem jak to się dzieje ale gdy zaczynam dymić w mojej wędzarce to zaraz zlatują się goście ;)  . Dzisiaj też miałem przyjemność gościć kilka osób . Oczywiście były testy wędzonek świeżutkich po sparzeniu , ledwie przestudzonych . Szyneczka wyszła smaczna , ale boczek tym razem przeszedł moje oczekiwania . Taki niezdrowy , że po prostu nie szło przerwać degustacji  :D  .

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Na otwarcie w tym roku zrobiłem troszkę trociowych wahadełek . Długość blaszek 6,5cm , waga te z lewej 14 gram a z prawej 18 gram . Waga jest rozpoznawalna po wzorze wybitym na blaszce . Materiał to nierdzewka .

Kilka z takich będzie testowanych na Drwęcy a kilka w innej rzeczce .

post-46759-0-85253400-1388346851_thumb.jpg  post-46759-0-13807800-1388346865_thumb.jpg

Pozdrawiam .

• Like 12