Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

(...) wobki o mocnej akcji ogonowej wymagają zdecydowanie mniejszych sterów, (...)

Niestety Przyjacielu nie zgodzę się z Tobą . Wobki o mocnej akcji ogonowej wcale nie potrzebują większych sterów . 

Wiesz , ja jestem taki stary pierdziel który myśli zawsze inaczej jak wszyscy  . Pozdrawiam .

:huh:  :whistling:

Przecież napisaliście to samo :P

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Dobra podbijam wątek bo już przepadł w czeluściach otchłani .  :)

Czas pomyśleć o sobie i  zacząć się zbroić w nowe przynęty . Dzisiaj miałem chwilę czasu i chęci , to poszedłem do garażu zrobić sobie małą ołowiankę która być może przyda mi się w okresie żerowania na wylęgu . 

Jak widać na zdjęciu blaszka ma 3,5 cm długości i z kotwiczką około 8 gram wagi . Praca jest dosyć energiczna ( x ) . Kotwiczka jaką przypiąłem do testów jest w rozmiarze nr 9 . Pewnie dam jakiś chwościk na kotwiczkę aby delikatnie osłabić jej pracę ( chociaż można  to zrobić poprzez podcięcie z odpowiedniej strony ołowiu ) a i jak wiadomo czasami podnosi to atrakcyjność przynęty . 

Blaszka jest dla mnie , więc proszę nie oskarżać mnie nie wiadomo o co , bo na przykład ktoś już robi podobne i je sprzedaje . Jeśli chodzi o mnie to będę sobie robił co zechcę i w ilościach które zechcę . Będę też próbował zrobić przynęty wymyślone przez innych bo mam satysfakcję z tego gdy potrafię zrobić przynętę która rzekomo jest trudna do wykonania . Pozdrawiam serdecznie .

post-46759-0-81148900-1396122236_thumb.jpg

• Like 2

Tak obciążenie odlewane w prymitywnej formie i doprofilowane pilnikiem . Jeśli chodzi o pracę X to faktycznie przypomina to pracę woblera X . Jak będę nad rzeką to zobaczę z jaką prędkością można to ściągać aby poprowadzić pod wodą lub smużyć na wodzie .

Kolejne dwa woblerki ze sterem siodłowym . Nagrałem też ich pracę bo byłem dzisiaj z nimi nad rzeką . Muszę jednak najpierw wrzucić te filmiki na YT  . Nagrałem też filmik z pracą ołowianki boleniowej 7 cm długości w wersji topwater .

post-46759-0-05216600-1396723401_thumb.jpg

• Like 1

Taki zwykły ciapraniec . Bardziej skupiałem się nad pracą a nie nad wyglądem . Teraz muszę opanować trochę mniejsze konstrukcje .

Nie dodałem, że praca przykuła moją uwagę, a nie malowanie. Kibicuję kolejnym siodłowym wobom z twojego warsztatu. Może coś bym zamówił większego do ciągania za łodzią, bo sam nie planuję robić takich wabi w najbliższym czasie :) Dało by radę ?

Edytowane przez joker

Bardzo fajnie filmiki wyszły :-) ,ja dzisiaj będę próbował :-) coś takiego jak pisałem nakręcić.

Ster sodłowy to bardzo dobre rozwiązanie bo S załatwia się samym sterem i zostaje jeszcze dużo miejsca na inne kombinacje wewnątrz wobka.

Super wszystko widać :-).

"Taki zwykły ciapraniec . Bardziej skupiałem się nad pracą a nie nad wyglądem . Teraz muszę opanować trochę mniejsze konstrukcje ."

Z mniejszymi też nie powinno być problemów ,gorzej przy woblerach nie owalnych ,cygarowatych tylko bocznie spłaszczonych ,i pływakach.

Edytowane przez Kielo

Jeden z tych wobków na pewno jest pływający a drugi albo neutralny albo bardzo powolutku tonie . Patrz skupiając się mocno nad pracą pominąłem takie spostrzeżenie . Miałem wczoraj dwa mniejsze ale tak je zmontowałem , że nadają się tylko na wody stojące bo mają takie szerokie odejścia na lewo i prawo iż ciężko nad nimi zapanować na wodzie płynącej .