Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia już gotowe do wstawienia , robione telefonem .

Pierwsze to takie jak jedna z tych co Waldek bociany nią gania .

DSC01323.JPG

Te blaszki są po lekkich zmianach w wyglądzie czy też pracy .

DSC01331.JPG

Piękności Pawle!!! Rękodzieło w najlepszym wydaniu.

Łał ! :o  Lubię tak śliczne prace i podziwiam, podziwiam !!! oglądam. Coś pięknego. Ten balans kolorystyczny. Wyobrażam sobie efekty refleksu świetlnego w prowadzeniu w wodzie. No, ruszy każdego leniucha !

Pawle piszę się na te do 35 g  ;)

Dzięki bardzo . Nie odpisywałem bo mam urwanie głowy i sporo stresu , tak iż nie mam za wiele czasu aby nawet tutaj posiedzieć . Te blaszki już są zarezerwowane dla jednego kolegi ale pewnie niedługo jeszcze coś tam wyklepię na moim kowadełku .

Witajcie ! Mam ostatnio masakrycznie mało czasu . 

Przedwczoraj  wieczorem poszedłem go garażu , żeby wygiąć trochę mniejszych sterów siodłowych do niewielkich przynęt dla pewnego kolegi z forum . Zacząłem kombinować jak wygiąć maluszki z płytki o grubości 1mm . Wyszło nawet fajnie a najmniejsze stery jakie wygiąłem miały około 9 - 10 mm . Gięcie takich maluszków to już troszkę trudniejsza sprawa , ale nie ma rzeczy niemożliwych . Zdjęcia zrobiłem na szybko telefonem przy kiepskim świetle ale coś widać .

post-46759-0-83705400-1401370066_thumb.jpg  post-46759-0-77470500-1401370089_thumb.jpg

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich czytających i piszących .

• Like 1

Dlatego pomalowałem brzeg steru aby cokolwiek było widać .  

Ciekaw jestem do jakiej wielkości wobka można będzie zastosować go aby dobrze pracował . Pewnie w przedziale gdzieś około 3,5 do 5 cm . Niestety mam na razie za mało czasu na hobby i eksperymenty . 

• Like 1

Wczoraj na szybko byłem ustawić kilka boleniówek 8,5 cm i  ciężarze około 12 g , oraz 4 siudemki o wadze 2x10 g , 1x13,8 g i 1x14,5 g . 

Malowanie tradycyjne bez szaleństwa , nie mam na to czasu . Zdjęcie eksperymentalnie robione w cieniu drzewa .

post-46759-0-00432400-1401619714_thumb.jpg

Pozdrawiam .

• Like 3

Paweł,

jak dojdą stery siodłowe to zrobię fotkę i wstawię. Chyba, że nie będzie zainteresowania  :) . Nie spodziewałem się, że zrobisz tak małe. Wielkie dzięki, tym bardziej że sprawiły Tobie kłopot. Oczami wyobraźni nie przewidywałem komplikacji :o . Jesteś wielki :) . Kolega zrobi do nich korpusy. A ja tylko przetestuję  :lol: .

Pawle, nadal podziwiam. 

I bardzo dziękuję, dotarły  :rolleyes:

Dziś przez godzinę zrobiłem 7 sztuk, ile napsułem, ile "ciepłych" słów w eter poszło - to moje. Może kiedyś zbliżę się do 50/50 dobrych do zepsutych. Wtedy podziękuję Ci jeszcze raz B)

Fajnie , że Wam się te stery przydadzą , chociażby do zabawy w nieznane dotąd . Ja nie wiem gdzie  łapy mam wsadzić , znacznie za mało czasu na wszystko . Dzisiaj robiłem testy płyty solarnej którą w ostatnich dniach a może wieczorach robiłem . Płyta ma wymiary robocze 134 x 84 cm . Dzisiaj po zalaniu jej wodą , nagrzała mi około 6 - 7 litrów wody , - metodą grawitacyjną , do temperatury około 60 stopni C . Nie wiem czy to jest dobry wynik ale postanowiłem zrobić sobie coś co praktycznie za darmo podgrzeje mi wodę chociaż do kąpieli i do takich tam kuchennych spraw . Koszt materiałów jakie zakupiłem do zmontowania tej płyty to około 230 zł . Teraz myślę , że zrobię jeszcze jedną taką samą i postawię je na dachu po przeciwnych stronach aby działały od wschodu do zachodu słońca.  Oczywiście aby to wszystko dobrze działało będę jeszcze potrzebował jakiś mądry wymiennik ciepła , ale o tym będę myślał później .

• Like 6

He , zapomniałem dodać , że te 6 litrów wody nagrzało się do 60 stopni w 20 minut .  :)  Dzisiaj zakupiłem części na kolejny kolektor słoneczny , bo chcę mieść dwa ustawione w przeciwnych kierunkach , czyli jeden na wschód a drugi na zachód . Po południu zmontowałem , czyli polutowałem rury miedziane w harfę i dorobiłem absorber z blaszki aluminiowej o grubości 0,3 mm . Teraz jeszcze trzeba będzie dorobić skrzynię , zamontować rury , pomalować wszystko na czarno i przykryć to szybą .  Jak już będą obydwa Panele gotowe to zacznie się myślenie jak to zamontować i w którym miejscu .

• Like 1

Paweł twoje klamki dzisiaj nieźle połowiły, kolega wyjął 6 bolków, ja na twoją wyjąłem 1, więcej łowiłem na swoje  ;)

Niestety jeden boleń odpłynął razem z twoją klamką, mimo dość lekko ustawionego hamulca żyłka 0,22 strzeliła podczas brania :(

Ten kolektor który jest pod linkiem to kolektor o bardzo dużej sprawności . Taki jak ja robię potrzebuje więcej słońca do podgrzania wody ale przecież nie o to codzi żeby zrobić urządzenie o maksymalnej sprawności lecz aby je zrobić i mieć z niego pożytek i satysfakcję .

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj robiłem mięsne przynęty dla kilku gości .  ;)  Kilka kilogramów .

Goście przychodzą w niedzielę i na pewno się na nie skuszą . Skład przynęt to karkówka i boczek w przyprawach , lekko zwilżone olejem . Do niedzieli mięsko na pewno ładnie przejdzie przyprawami , będzie ładnie pachniało , no i pewnie troszkę skruszeje . 

Wszystko to po to aby powspominać 25 lat przeżytych razem z moją żoneczką . To były dobre lata chociaż nie były usłane różami . 

Mam nadzieję , że goście docenią przynęty i mile spędzimy kilka radosnych chwil . Pewnie żadnej rybki nie złowimy ale troszkę wody na pewno się znajdzie :)  Pozdrawiam Wszystkich na forum .

• Like 7