Skocz do zawartości

Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio skupiłem się troszkę nad wyklepaniem kilku blaszek , trochę większych blaszek . Przeznaczone są pod trolling lub cięższy spining . Kilka dni temu spływałem już o zmroku z wody i z jedną z takich blaszek na końcu ciągniętego w trollu zestawu . Jakaś bardzo sportowa rybka urąbała mi ją z całym stalowym zestawem . Były trzy piękne odjazdy , kij ugięty przy rękojeści i nagle spokój i cisza .  :)

Te blaszki zrobiłem dla czekających już na nie kolegów . Mam nadzieję , że przyczynią się do złowienia przynajmniej kilku ładniejszych rybek .  ;)

post-46759-0-38317500-1407171791_thumb.jpg  post-46759-0-03664600-1407171829_thumb.jpg  post-46759-0-33688800-1407171858_thumb.jpg  post-46759-0-87246600-1407182594_thumb.jpg

Pierwsze i drugie zdjęcie to te same blaszki tylko zdjęcie zrobione w innej scenerii .

• Like 8

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad wahadłówką która by przypominała dużą ukleję .

Poszedłem dzisiaj wieczorem do garażu i wyciąłem sobie pasek blaszki o długości około 15 cm z lekkim naddatkiem . Blaszkę poddałem obróbce i tłoczeniu i wyszła mi wahadłówka o wąskiej pracy o różnej częstotliwości wahnięć . Potrząsa też łebkiem w zależności od szybkości prowadzenia . Przy wolnym prowadzeniu wpada w ruch wirowy i odchodzi na boki . W opadzie kręci się , ładnie połyskując . Blaszka ma około 48 gram .

Testy przewiduję dopiero we wrześniu , ze względu na brak czasu . Sam jestem ciekaw czy ciągana za łodzią sprowokuje jakąś rybkę do brania . 

Zastanawiam się jeszcze nad tym czy nie dodać jej jakiegoś dodatkowego haka w połowie długości . Nie wiem jak to zrobić , czy wiercić na krawędzi , czy może na jakimś przyponie przywiązać do przedniej części . Ciekawe jak to by wpłynęło na jej pracę , czy jej nie popsuje .

Igor , dziękuję za podpowiedź . Zobaczę i po testuję co  zrobić z tą dodatkową kotwiczką , czy ją dam od zewnątrz - od wewnątrz czy na krawędzi jak radzisz . Blaszka jest wąska , dlatego troszkę się obawiam o to czy nie zmieni ruchu . Fotki na razie nie wstawiam , bo blaszka w fazie eksperymentów . Zrobiona jest z nierdzewki jak jej poprzedniczki , dostała też tradycyjne zdobienia . Dopiero jak będę wiedział , że już osiągnąłem zamierzony cel to wstawię tu to co mi wyjdzie . Pozdrawiam serdecznie , Paweł B .

Ostatnio skupiłem się troszkę nad wyklepaniem kilku blaszek , trochę większych blaszek . Przeznaczone są pod trolling lub cięższy spining . Kilka dni temu spływałem już o zmroku z wody i z jedną z takich blaszek na końcu ciągniętego w trollu zestawu . Jakaś bardzo sportowa rybka urąbała mi ją z całym stalowym zestawem . Były trzy piękne odjazdy , kij ugięty przy rękojeści i nagle spokój i cisza .  :)

Te blaszki zrobiłem dla czekających już na nie kolegów . Mam nadzieję , że przyczynią się do złowienia przynajmniej kilku ładniejszych rybek .  ;)

attachicon.gif1.JPG  attachicon.gif3.JPG  attachicon.gif4.JPG  attachicon.gif7.JPG

Pierwsze i drugie zdjęcie to te same blaszki tylko zdjęcie zrobione w innej scenerii .

Witaj Kolego

Po pierwsze, to wyrazy szacunku za mistrzostwo blach.

Po drugie, może było to już wyjaśniane, ale mam Kolego 2 pytania, jeżeli można.

Szukam odpowiedniego lakieru.

Szukam farby do pomalowania blach, których sam nie wytwarzam,ale reanimuje stare.

1) Rozmawiałem w sklepie z zaopatrzeniem jubilerskim, są tam emalie jubilerskie, ale mały pojemniczek kosztuje ok 40zł. Przy 4-5 podstawowych kolorach robi się kosztownie. W grę wchodzą również super farby, ale trzeba je wypalać w piecach w temperaturze ok 800 st.

2) Sklep modelarski sugeruje procedurę: Podkład x 2, potem 2-3 warstwy farby, każda warstwa suszy się ok 48-72 godz, a na sam koniec lakier ochronny. Koszt podstawowego takowego zestawu zaczyna się od 80 zł, nie licząc nylonowych pędzelków.

Jeżeli to nie tajemnica, jakich farb używasz?

Jak się robi na blaszce ozdobne kręgi, krążki, które wyglądają tak jakby przy pomocy stolarskiej otwornicy zapiętej do wiertarki ozdabiało się powierzchnię drewnianą?

Pozdrawiam

Alek

Ja swoich blach nie maluję tylko wygrzewam je palnikiem . Kiedyś jak malowałem kilka blaszek to na podkład użyłem białej nitro a potem malowałem sprayami samochodowymi Motip . Na koniec Domalux bezbarwny . 

Kręgi na blaszce wybijam przy pomocy okrągłego wybijaka o odpowiedniej średnicy . 

Ja swoich blach nie maluję tylko wygrzewam je palnikiem . Kiedyś jak malowałem kilka blaszek to na podkład użyłem białej nitro a potem malowałem sprayami samochodowymi Motip . Na koniec Domalux bezbarwny . 

Kręgi na blaszce wybijam przy pomocy okrągłego wybijaka o odpowiedniej średnicy . 

Cześć Kolego

Dzięki za podpowiedzi, będę ćwiczył.

Pozdrawiam

Alek

• 1 miesiąc temu...

Niewiele ostatnio spędzam czasu w garażu przy konstruowaniu przynęt dlatego mój temat poleciał prawie w otchłań . 

Dzisiaj mam dla Was taki nowy temat do dyskusji . Zapraszam do obejrzenia filmiku a potem wzięcia udziału w dyskusji .

Pytanie dla Was : Co jest nie tak z tym woblerem , dlaczego nie pracuje , jak byś go naprawił ?

Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii . Potraktujmy to jako zabawę .  :D  ;)  :D

• Like 5

Czesc 

Pawle wyglada to na model sandaczowy .Minelo troche czasu i dzis juz nie szaleje z wobkaimi tak jak kiedys .Mam w kolekcji kilka takich perelek .Zle chodza ,wrecz okropnie ryby lowia .Sa leniwe a nawet przestaja pracowac w czasie ciaganai ,zwalniaja same odchodza na boki ale ida pod woda .

Nie wiem jakie masz mozliwosci trollingowe ale jezeli wobler ten schodzi na okolo 5 m i chodzi a nawet nie chodzi ,wystarczy ze sie lekko kolebie i ma gruchawe -moje zdanie takie ze cos powinien zlapac pod warunkiem ze przy najmniejszej predkosci silnika zejdzie na 5 metrow i nie robi fikolkow .

http://sv.tinypic.com/view.php?pic=2elh5kp&s=8#.VDwmnvl_uuc

Odejde troche od tematu ale nie wszystko co dobrze chodzi lowi i odwrotnie .Chyba zalezy czego sie spodziewamy .

Blacha -  

czyli denko od konserwy 

Czopek -nakladamy zawyczaj przed blacha ,guma a moze ten wobler potrzebuje troche zycia  

Na koniec model ktory powinienes miec w podelku 

http://www.youtube.com/watch?v=xXWrwmH20d4

http://www.youtube.com/watch?v=mOeSK9r_7HE&list=UUmgIBEXyyvxt8wXlODzXLBw

Ten wobler w trollu nie da się poprowadzić . Nie dość , że nie ma praktycznie żadnej pracy to jeszcze robi kozły , przewraca się . Nie chodzi mi o to co warto mieć do trolla lecz o dyskusję , co jest nie tak z tym wobkiem , jak go uruchomić .

• Like 1