norbertkrakow Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) A to się nada? http://allegro.pl/prasa-reczna-zebatkowa-i5058845511.html http://allegro.pl/prasa-reczna-ap-1-1t-1-tona-praska-ap1-i4998838567.html Edytowane 7 Lutego 2015 przez Albatros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Tak i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Moja prasa którą sobie ostatnio składałem tak jak mówiłem jest prosta w konstrukcji jak i działaniu . Pierwsze zdjęcie jeszcze w trakcie wykonania , widać na nim wzmocnienie belki ruchomej pod siłownikiem . A teraz praska wygląda tak . Pozostaje mi jeszcze dołożyć do niej porządne dwa kawałki grubej blachy które będą leżały na belce ruchomej i służyły jako stół rozsuwany . Pozdrawiam . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo90 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Panie Pawle a nie taniej wyszloby kupic gotowa taka prase?? czesto takie widze.. tak z czystej ciekawosci pytam bo troche roboty Pan w to wlozyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Nie wiem czy gdzieś można taką prasę kupić poniżej 200 zł . Pracy swojej w zasadzie nigdy się nie liczy bo to w ramach majsterkowania w wolnych chwilach . A Twoim zdaniem gdzie można nabyć taką 20 tonową praskę jeszcze taniej ? A nie są to jakieś zdezelowane śrupy ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Paweł, piękny prosty kawał stali.Dobra robota, naprawdę fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Świetny pomysł na powrót tłoka, tylko ja by dorzucił jakąś blokadę żeby nie wisiało na tych sprężynach cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Jacku sprężynki są na tyle mocne , że z powodzeniem unoszą tych kilkanaście kilogramów . Zawsze można w górnym stabilizatorze tłoka ( ten kawałeczek rury nad siłownikiem ) zamocować jakieś śrubki którymi można by złapać wykręcany rdzeń . Potem po zakręceniu zaworu przelotowego w siłowniku nie było by mowy o tym aby zszedł na dół chociażby o milimetr aż do momentu kiedy go sam nie uruchomię . Dokupiłem już sobie dwie jeszcze mocniejsze sprężyny które mają zamienić obecne . Jak zamocuję te nowe i stwierdzę , że będą się lepiej nadawały to wtedy pomyślę nad tą blokadką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala89 Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Pawle fajna zabawka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Powolutku trzeba będzie uzbroić się w nowe ciężarki do bocznego troka , dlatego wyspawałem sobie coś co już dawno powinienem zrobić . Poszukałem na moim złomie kawałek starej i skorodowanej rury ale za to o odpowiedniej średnicy . Odciąłem kawałek , wyczyściłem , wyklepałem wylewkę , dorobiłem denko z kawałka blachy , przyspawałem śrubę fi 6mm odpowiednio długą i założyłem na nią uchwyt z kawałka gałęzi brzozowej . W ten sposób powstał tygielek do lania ołowiu . Tygielek ma grube ścianki dlatego dobrze trzyma temperaturę co sprawia , że można odlewać kilka ciężarków rozkładając i składając za każdym razem foremkę . Przedtem miałem tygielek zrobiony z puszki ale dopiero teraz zdaję sobie sprawę z tego jaka różnica jest w pracy między jednym a drugim . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czorny Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Dzięki Tobie już wiem, co będę jutro robił w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Do tego tygielka dorobiłem dwie malutkie foremki z aluminium , z jednej wychodzą mi pałeczki do bocznego troka o ciężarze około 23 gramy a z drugiej około 15 gram . Można w nich również odlewać wałeczki do dociążania woblerów . Odlewa się bardzo prosto i w miarę szybko . Teraz już będę miał odpowiedni zapas ciężarków do bocznego . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Prasa i tygiel pierwsza klasa. Sam kombinuje z kolega nad prasą do pestek dyni, do tłoczenia oleju. Początkowy był pomysł z lewarkiem ale chyba skończymy na rurce hydraulicznej i śrubie... niestety brak spawarki trochę ogranicza w tym względzie ale trzeba kombinować Tygielek i formę radzę powielać i wystawiać na giełdzie twórców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Jeśli chodzi o prasę to tak na prawdę nie musisz mieć spawarki . Na "ale drogo" są takie praski i nie widać tam aby cokolwiek było spawane . Jeśli natomiast chodziło by o tygielek , foremki i giełdę twórców , to nie wiem czy robociznę i materiał udało by się jakoś rozsądnie wycenić aby nie ponosić strat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Coś tam się robi , wprawdzie nie dla mnie ale idzie do przodu . Niedługo będę chciał zajrzeć na Drwęcę , to będę musiał dorobić sobie kilka wahadełek pod trotkę . 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Wczoraj byłem nad Drwęcą i cały dzień próbowałem szczęścia w poszukiwaniu troci . W zeszłym roku o tej porze było ich jeszcze dosyć sporo . Niestety wczoraj nie zaliczyliśmy nawet jednego wyjścia . W nocy woda opadła o około pół metra co spowodowało , że jeśli nawet rybki były to dały drapaka . Woda była jak zaczarowana - martwa . Nie widziałem przez cały dzień nawet pluśnięcia jakiejkolwiek nawet najmniejszej rybki ( czytaj ukleja ) . Wykonałem sobie specjalnie na ten wyjazd nowy model blaszki wahadłowej z przeznaczeniem pod trotkę . Po testach wodnych przekonałem się , że będzie dawała sobie doskonale radę nie tylko przy poszukiwaniach troci ale na pewno skusi się na nią niejeden szczupaczek czy może i sandacz . Nakręciłem filmik z pracą tej blaszki , Widać to co widać bo woda nie była pierwszej klarowności . Pozdrawiam . 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 8 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Super Pawle ,filmik z pracą blaszki ,niektórzy nie wiedzą ,nie zwracają uwagi na pracę tych i innych przynęt :-) ,fajnie że pokazałeś co wyklepałeś:-).Na trocie się nada na sandacze to chyba za szeroko śmiga ,fajnie by było żeby mimo tak agresywnej pracy dała się poprowadzić średnim tempem nie koziołkując ale nic straconego bierz kowadło kilkanaście blaszek i nad wodę ,ciepło jest ,to i przyjemnie będzie poklepać :-). Edytowane 8 Marca 2015 przez Kielo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja nie mam zwyczaju prowadzić blaszek w tak zwanym średnim tempie , cokolwiek to by nie oznaczało , Wolę nimi trochę popracować , postawić mignąć dodatkowo . Wtedy wydaje mi się , że rybka jest bardziej skora do posmakowania jej . Do szybszego prowadzenia mam inne blaszki ale to już o innej pracy . Te mają pracować przy jak najwolniejszym prowadzeniu a nawet podczas cofania na wolniaczkach . Czy rybki je polubią zobaczymy w sezonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 W garażu już cieplej to i trochę czasu mogę poświęcić na klepanie blaszek . Powolutku nadrabiam zaległości . 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k.gluchy Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Witam;) bardzo miło że pojawiły się nowe wahadełka, chętnie wezmę: 10 cm 33-34 gr - ta z trzema kropkami i środkowa, dwie 43-44 gr, jedna 50 gr ta z zielonymi i czerwonymi kropkami, dwie skrajne z lewej strony 35-36 gram. z góry dziękuje! reszta na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k.gluchy Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Otrzymałem wahadła, są śliczne, przez chwilę się zastanawiałem czy nie są za ładne aby nimi łowić, ale po telefonie do Pana Pawła i krótkiej rozmowie będę z wielką przyjemnością z nich korzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Oby Ci kij trzeszczał jak będziesz targał wielgoryby . Oczywiście liczę na jakieś fotki ze złowionymi rybkami na te wahadła . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Coś nowego na ten sezon . Powolutku się zbroję pod suma . Blaszka zmontowana z dwóch dużych wahadeł i sześciu malutkich . Pracuje dosyć żwawo chociaż nie za szeroko jak na taką wielkość . Robi dosyć głębokie wychylenia i ładnie szumi - hałasuje podczas ściągania . Waga około 60 gram . Blaszka pracochłonna ale może się sprawdzi . 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Zbrojenie na suma 2015 w toku . Rattle spoon , w moim wykonaniu . Dodałem dłuższe blaszki (7 sztuk ) falujące i ocierające się o siebie , co powoduje ładną imitację falującego ogona ale i dosyć ładne grzechotanie . Mocowanie haka zrobiłem na wykrępowanym stożku co wydaje mi się daje mocne i stabilne mocowanie haka nr 6,0 . Podwójne wahadło lekko rozgięte z przodu powinno dodatkowo kołatać gdy woda będzie rozchylała lżejszą od cięższej powierzchni . 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu442 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Szkoda, że nad Soczewką nie zobaczyłem na żywo tych wahadeł Ta sumowa jest dopiero wymyślna i jakoś mam przeczucie że skuteczna Pozdrawiam Panie Pawle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi