WOBLER-W1 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Jaka to waga???? Ma jakieś 7 cm????(na zasadzie jak cykady???-a znalazłem kilka twoich i wiem że masz rękę do tego )Ma około 7,5 cm na dole szczęki ( dolna linia wobka ) . Waga około 23 gramy , z kotwiczkami będzie ciut więcej . Drgania ostre jak u cykady , ale umiejętnie poprowadzony jest znacznie subtelniejszy i ma więcej możliwości . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Pawle, bardzo podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Oby też pracę i lotność miał podobną . Jak pojadę nad wodę to sprawdzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Piotrek , Andrzej ! Klamki już poszły . Jutro lub pojutrze powinny dojść . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Pawle a jak tam postępy z woblerkami z pianki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 ...a no właśnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Robert , na razie ciężko mi idzie z tymi chudziakami . Może na przyszły tydzień uda się je skończyć . Długość około 8 - 8,3 cm . Waga z kotwiczkami będzie wynosiła około 12 gram . Nie wiele ,ale ze względu na niewielką wysokość powinny też nieźle latać .Zdjęcie kiepskiej jakości , na szybko telefonem , niedoświetlone . Jednak na razie to nie ma co za bardzo pokazywać . A jeśli chodzi o woblerki z pianki , to na razie zatrzymałem się ze względu na brak czasu . Kilkanaście sztuk jest już w perłowym podkładzie i czekają na dalsze malowanie . Udało mi się już w miarę opanować nanoszenie farby podkładowej , bez pęcherzyków i innych niespodzianek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Ooo fajne te wobaski.Mają to coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1939pl Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Świetna robota Sam bym je zjadł... ale nie będę taki pazerny i zostawię Bolkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Dzisiaj wróciłem zestresowany i strasznie podenerwowany , dlatego poszedłem do garażu aby coś zrobić co nie będzie wymagało zbytniego skupienia . Pomyślałem więc o pomyśle który jakiś czas temu podsunął mi kolega z innego forum . Wahadło na głowatkę . Myślałem , że pójdzie zupełnie łatwo ale się myliłem . Wahadło jest głęboko krępowane na całej długości i skręcone przy ogonie jak jedna z blaszek którą kiedyś widziałem na pewnym zdjęciu . Długość 12,5 cm . Praca testowana w wannie , stawia mały opór co jest chyba istotne przy takich rozmiarach , wahając się lekko na boki , lub przy mocniejszych pociągnięciach wchodzi w ruch wirowy wąski i nie za szybki . Wyszło mi coś takiego i co najważniejsze trochę wyhamowałem nerwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Paweł, a jak testy tego bezstera ( duplikata) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Paweł, a jak testy tego bezstera ( duplikata)Patryk , testy są bardzo zadowalające , nie wiem jednak czy czasami nie chodzi minimalnie mocniej . Zacząłem już robić kolejnego tak , żebyś w razie czego miał zamiennik . Ten rdugi powinien mieć delikatniejsze drgania . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undre Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Byłem dziś na testach.Klamka zapadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Andrzeju cieszę się , że klamka otworzyła kawałek wody . W późniejszym czasie zrobię Ci coś takiego jak dla Patryka . Zobaczysz jak fajnie zasuwa . Oczywiście wodę otwiera . Dziękuję za Twoją informację i życzę dalszych udanych testów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Jakbyś tak znowu dostał ataku nerwicy, to ja się ustawię w kolejkę do przetestowania takiej klameczki Swoją drogą może na WPN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Prawdziwa klamka wygląda podobnie jak ta z fotki niżej. Jest to interpretacja w wydaniu Pawła Nadrowskiego. Wahadła tego typu były używane na Dunajcu i Popradzie w latach '80-tych. Miałem okazję widzieć oryginały, łowię obecnie repliką. Charakterystyczna praca coś jak skaleczony lipień lub żerująca świnka, jak kto woli. Wydaje mi się, że ta z fotki j/w jest zbyt przyciężkawa (za gruba blacha) i szybko zalegnie w głęboczkach Dunajca... Na dużym uciągu powinna być dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Pan Paweł Nadrowski wykonuje piękne wahadełka . Ja widziałem zdjęcie takiej starej klamki której zdjęcie zamieścił na forum WŚ nieżyjący już Pan Czesław z Tych . Która z tych klamek bliższa jest tych pierwotnych produkowanych na Podhalu ? Ja nie wiem i nie zamierzam na ten temat dyskutować . Moja próba zrobienia czegoś podobnego do tego starego wahadła była podyktowana ciekawością i chęcią odprężenia się . A wracając do wpisu Waldka , wydaje mi się , że chodziło mu o klamki( bez sterowce ) wykonywane przeze mnie z drewna olchy , które swoim kształtem przypominają właśnie klamkę , z którymi zapoznał się podczas zlotu w WPN . Zresztą te przynęty właśnie na tym forum zostały tak nazwane w czasie gdy Tomek pięknie oklejał je skórą . Pozdrawiam serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Bez obraz ale takie ciężkie dni widać wskazane w dobrym tego słowa znaczeniu - efekt powalajacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Pan Paweł Nadrowski wykonuje piękne wahadełka . Ja widziałem zdjęcie takiej starej klamki której zdjęcie zamieścił na forum WŚ nieżyjący już Pan Czesław z Tych . Która z tych klamek bliższa jest tych pierwotnych produkowanych na Podhalu ? Ja nie wiem i nie zamierzam na ten temat dyskutować . Moja próba zrobienia czegoś podobnego do tego starego wahadła była podyktowana ciekawością i chęcią odprężenia się . A wracając do wpisu Waldka , wydaje mi się , że chodziło mu o klamki( bez sterowce ) wykonywane przeze mnie z drewna olchy , które swoim kształtem przypominają właśnie klamkę , z którymi zapoznał się podczas zlotu w WPN . Zresztą te przynęty właśnie na tym forum zostały tak nazwane w czasie gdy Tomek pięknie oklejał je skórą . Pozdrawiam serdecznie .No ja je tak nazwałem i jestem z tego kurna dumny jak paw.Blaszka super i te poprzednie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Tym razem miałem na myśli tą właśnie klamkę, blaszaną. Myślę, że jeśli miałaby do 28g masy, to może się sprawdzić a Artur Furdyna już na spotkanie zaprasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Dzisiaj zacząłem grzebać coś takiego . Tym bardziej podziwiam kunszt kolegów którzy wykonują takie piękne wahadła . To jest masakryczna ilość pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Cudne wahadło będzie jak waga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 To jest duże i ciężkie wahadełko , ma około 38 gram i 13 cm długości. To taki kolejny etap w próbach nad metaloplastyką i moją cierpliwością . Z tym drugim jest najgorzej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzerwys Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 A kto powiedzial ze klepanie blach to bulka z maslem ? Pawel jak mawial moj nauczyciel od mechaniki cwiczenie czyni mistrza brrrr az ciary mi przeszly na to wspomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Masz rację Michał ćwiczenie wzmacnia doświadczenie .Tym razem wyszło mi coś takiego . Zdjęcia robione telefonem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi