pontonss Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Cześć koledzy mam takie jak w tytule nowe cacko. Zauważyłem ostatnio większa niz zwykle ilość spadających ryb.Ma ktoś doświadczenia z tym kijkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Nic dziwnego , te Elitki MHF są bardzo sztywne .Dlatego w tym przedziale do 28 g wolę Avidy.To moja prywatna opinia. Edytowane 15 Maja 2016 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Bo to kijki na większe rybki i większe przynęty. Łowiąc dodatkowo plecionką na lekko i mniejsze rybki będzie się tak działo. Edytowane 15 Maja 2016 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Pytanie o jakich rybach mówisz, na jakie przynęty łowisz, żyłka czy plecionka?Kiedyś z tego powodu avida 86MHF-2 sprzedałem. Mało uniwersalny był. Edytowane 15 Maja 2016 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Przecież to normalna sprawa przy konstrukcjach bez płynnego ugięcia, szczyt kładzie się okej ale potem prawie betonowy dolnik bez amortyzacji. W szczególności mniejszych i średnich ryb. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Tera taka moda na sztywne kije... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Tera taka moda na sztywne kije...Tak, każdy musi zrozumieć że węgiel IM 20 czy 100 milionów psi w kiju to nic dobrego .Zawsze będę powtarzał, że dobre uczciwe im6 przy plecionce załatwia spokojnie sprawę załatwia .Tylko nie wszyscy chcą w to wierzyć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Ale tak szczerze - kiedyś bałem się tego Avida 86MHF2 - poczytałem trochę i trafiłem też na Twoją opinię Jozi , że szczupaki Ci z niego spadały i się go pozbyłeś...Mam ten kij w wersji custom i powiem tak - żyłki w spinningu od kilku lat dla mnie już nie istnieją a na tym Avidzie spadów miałem jak na lekarstwo , w zeszłym sezonie sobie nie przypominam.Może dużych ryb nie wyjąłem i ilościowo też nie zaszalałem , ale zarówno okonie 20+ jak i szczupaki niewymiarki i około 50-60 cm lądowały bez problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Dokładnie z tych samych przyczyn (spadanie ryb) sprzedałem w sumie 2 avidy.Jeszcze starszej sterii. 2,7 do 35g i 1,98m do 11g jeśli dobrze pamiętam gramatury. Edytowane 15 Maja 2016 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Nic dziwnego , te Elitki MHF są bardzo sztywne .Dlatego w tym przedziale do 28 g wolę Avidy.To moja prywatna opinia.Nie jestem przekonany, czy rzecz w sztywności wędziska. Trzymanie ryby i temperament wędkarza, zdają się nierozłącznymi elementami układanki.Aktualnie, skutecznie łowię pstragi wędziskiem CD XLS 2,13m do 14g wyrzutu. Niektórzy uważają, że to wędziska szybkie i dość "kołkowate".Pierwsze morskie trocie łowiłem skutecznie, wędziskiem bardzo sztywnym i szybkim. CD XLS 3,05m 20lb i 8-32g, to wędka, którą niejeden z marszu odrzuci właśnie z powodu sztywności.W sumie, to zestaw + wędkarz daje całość. Tak mi się wydaje Edytowane 15 Maja 2016 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Ale tak szczerze - kiedyś bałem się tego Avida 86MHF2 - poczytałem trochę i trafiłem też na Twoją opinię Jozi , że szczupaki Ci z niego spadały i się go pozbyłeś...Mam ten kij w wersji custom i powiem tak - żyłki w spinningu od kilku lat dla mnie już nie istnieją a na tym Avidzie spadów miałem jak na lekarstwo , w zeszłym sezonie sobie nie przypominam.Może dużych ryb nie wyjąłem i ilościowo też nie zaszalałem , ale zarówno okonie 20+ jak i szczupaki niewymiarki i około 50-60 cm lądowały bez problemu.Wiesz, zawsze istnieje mała subtelna różnica, bo z jednego kija na 10 złowionych spada 3 natomiast z drugiego na 10 złowionych spada 1, niby różnica nieznaczna ale..., sam odpowiedz.Często spada ten największy....Avid mnie w....ł jak na zawodach na 8 zaciętych i wyjętych krótkich sandaczy właśnie jeden mi spadł, ten najważniejszy bo był miarowy .Wygrywałem w cuglach, a tak psu w d.....Nie dość, że tyły w tabeli, brak kwalifikacji na mistrzostwa, to jeszcze nagrody poszły w p...u.Mam pewność co do miary sandacza, bo kij był dokładnie obczuty w ręce ( spokojnie było +60), natomiast nigdy nie miałem takiego przypadku na talonie itm ( dodatkowo na "klejonej" szczytówce w nim).Oczywiście to są moje odczucia, TY możesz mieć zupełnie inne, ja natomiast nie chcę mieć kija S.C..Croix, bo mam złe wspomnienia o nim....Jak sobie przypomnę te zawody od razu wk.... dostaję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Mialem Avida MH 2,75 m, przy plecionce spadaly tylko okonie, inne ryby trzymal swietnie. Mam jeszcze jakiegos krotszego, dla odmiany L, nie przypominam sobie spadow, nawet mniejszych ryb, chociaz to troche kolek jak na subtelny z opisu kij. Najwiecej ryb tracilem na jakims szklaku, okazalo sie, ze nie mozna za bardzo zacinac, bo sie wyrywa przynete z pyska, taka sila! Moze z Avidami jest podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorianyates27 Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Witam, posiadam tą elitke nową seryjną 86mhf2 i mogę powiedziec tyle że dla mnie osobiście kij jest bardzo szybki i zarazem delikatny. Testuje go na plecionkach od 0,12 do 0,16 i zauważyłem że przy tej najgrubszej zdarza się że rybka nieduża spadnie, ale nie z tego względu że kij sztywny tylko trudniej zaciąć jest. Pozatym kij przy rybach od 3kg wzwyż wygina się cały i trzyma ryby bardzo dobrze. Avidem łowiłem tym 290 i 260cm do jednej uncji i kije te zdecydowanie odstają zarówno w czułości jaki szybkosci bz porównania. Jedyną zaletą jaką zauważyłem w avidzie 290cm to łatwiejszy hol przy większych sumach, avid ma na tyle cieply blank że kopnięcia lepiej amortyzuje , bo w elicie każdy strzał czuć w nadgarstku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 He he skąd ja znam ten problem :-) byłem posiadaczem tytułowego kijka... Twoje spady to nic innego jak haki wyrywane z pyska..przez moc tego cuda.....ten kij przy zbyt mocnym zacięciu to niewymiarowemu szczupłemu szczęke wyrywa....smutna prawda. To jest kij na naprawde medalowe okazy....A druga sprawa to chyba tylko metrowka ten dolnik uruchomi...bo 80tka nie ruszyła :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 To są blanki S&S, nie na okunki... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Sprawa nienowa.Kombinacja lubiana w Polsce, czyli uniwersal. Jako szczyt ewolucji sprzetu wedkarskiego.wedka z zapasem, no bo na przypadek przylowu.do tego Shimano 4000...A potem jak najlepsze modele, stella albo TP minimum, no i wedka Elite albo inna "TOP".Tymczasem pamietajmy, ze to sa jednak specjalistyczne narzedzia. Te akurat tu cytowane, to wedki na lososie... Mozna wszystko robic jednym francuskim kluczem najwyzszej jakosci. Mozna w jego cenie miec komplet kluczy w roznych rozmiarach. Jasne, swietny francuz to oh i ah...ale praktyka pokazuje, ze poreczniej miec specjalistyczne, dopasowane narzedzia niz TOP uniwersaly.A przynajmniej to niektorym przychodzi z czasem... Sam kilka razy poplynalem na tych topowych uniwersalach Czlowiek najlepiej uczy sie na bledach (wlasnych). Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Sprawa nienowa.Kombinacja lubiana w Polsce, czyli uniwersal. Jako szczyt ewolucji sprzetu wedkarskiego.wedka z zapasem, no bo na przypadek przylowu.do tego Shimano 4000...A potem jak najlepsze modele, stella albo TP minimum, no i wedka Elite albo inna "TOP".Tymczasem pamietajmy, ze to sa jednak specjalistyczne narzedzia. Te akurat tu cytowane, to wedki na lososie... Mozna wszystko robic jednym francuskim kluczem najwyzszej jakosci. Mozna w jego cenie miec komplet kluczy w roznych rozmiarach. Jasne, swietny francuz to oh i ah...ale praktyka pokazuje, ze poreczniej miec specjalistyczne, dopasowane narzedzia niz TOP uniwersaly.A przynajmniej to niektorym przychodzi z czasem... Sam kilka razy poplynalem na tych topowych uniwersalach Czlowiek najlepiej uczy sie na bledach (wlasnych). Pozdrawiam Pytanie tylko, jakie narzędzie (kij) zastosować, gdy nawet okonki skubią na gumy obciążone główkami 20-25g, zaś lżejsze główki szybują gdzieś w toni. A są takie wody w Polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) Pytanie tylko, jakie narzędzie (kij) zastosować, gdy nawet okonki skubią na gumy obciążone główkami 20-25g, zaś lżejsze główki szybują gdzieś w toni. A są takie wody w Polsce... Isc na piwo na z KIJA, juz bez wedki Oczywiscie tylko osoby +18 Edytowane 16 Maja 2016 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Ale ja pytałem serio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Wtedy sie pogodzic z fizyka, wypic piwo i lowic dalej...co spadnie to spadnie. Tylko nie nalezy pozniej narzekac po forach, ze Elitka pod dwa tauzeny to dno ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Jedno jest pewne, jak ryba gryzie to nie spada nawet z kija od szczotki, a jak szczypie, skubie, trąca, wącha etc. to można wspomóc się dozbrajaniem przynęt co z reguły mocno obniża ilosć brań lub jak Daniel zasugerował, otworzyć piwko...Chciałbym też zobaczyć minę łowiących szczupaki na te wędeczki co im dolnik się uruchamia pod byle 60 - ką jak siądzie ten własciwy i kończy się nagle wędka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontonss Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Przesiadlem sie na niego z avida 86mhf2 (ktorego dalej mam) tam nic mi nie spadło ale czułość duzooo gorsza, na tym kijku czuje koguta dobrze na odleglosc 70 metrow na avidzie czucie dobre konczylo sie maks na 40. Porobie wiecej testów na razie bylem dwa razy czuciowo oraz rzutowo bajka zobacze jak bedzie ze spadami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Nie zawsze wyżej modułowy blank będzie lepszy ....Co do spadania ryb ...ja łowie na Ul i mi nie spadają A tak jużna powaznie ... Tak jak ktoś wczesniej wspomniał ,ten kij jest pod naprawdę większe rybki - tudziez mniejsze mogą spadać i nie dopatrywał bym się tu jakies magii . Kwestia dobrania kija pod odpowiednią rybę . Wszelkiego rodzaju uniwersalne cuda - po prostu nie istnieją Nie da się na jeden rodzaj kijka łowić wszystkiego. Tzn da się ale może wystąpic taka sytuacja jak u kolegi . Rybki ,albo nie będą się zapinały ,albo będą najnormalniej w świecie spadac. Pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Między innymi posiadam dwie Elitki do 28 gram. Podczas ostatniej wyprawy na mniej więcej dwadzieścia złowionych ryb spadła tylko jedna. Wędka teoretycznie sztywniejsza od tytułowej bo model 8'6" a i tak statystycznie całkiem niezłe to wypadło. Łowiłem wyłącznie na gumy 10-15 cm dość lekko uzbrojone bo na główkach 3-10 gram. Do tego plecionka 20 lb i oczywiście Shimano w rozmiarze 4000, Stella . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 16 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Pamiętajcie o odpowiednim ustawieniu hamulca w kołowrotku ... ja zawsze ustawiam delikatnie,mam trzy elitki do 11,21 i 28 gr z tej 17lb nie zanotowałem jakiejś znaczącej ilości spadów no chyba ze sa to małe okonie -traktowane jako przyłow , a w danej chwili zasysają skubance 10 cm i większe gumy Ja wędzisko dobieram do specyfiki łowiska na które jade -przeważnie zabieram dwa kije 12 i 17 lb i jest to raczej podyktowane ciężarem oraz wielkością przynęt a nie wielkością ewentualnie poławianych ryb... Dobrze dostrojony hamulec potrafi pomóc w wyciągnięciu na sztywniejszy kij mniejszych ryb... tylko co ta za radocha targac 15 cm okonie na kij 17 lb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi