Skocz do zawartości
  • 0

Pontonem na elektryku pod wiatr

leszekw72

Pytanie

Wrażenia z pontonu z wczoraj:

Ponton 3,2 m 2 osoby na pokładzie + cały majdan.

Płynąc pod wiatr i fale na silniku Shakespeare 44 lbs max prędkość to ok. 2,5 km/h (wg wskazań echosondy) na jeziorze ok. 100 ha.

Trochę wiało, ale sztormu nie było a mimo to dwukrotnie nieskutecznie wypływaliśmy zza półwyspu - obracało ponton i wiatr nas szybko znosił z powrotem. Pomogło dopiero wspomaganie wiosłami.

Nie wiem, czy coś jest nie w porządku z mocą silnika, czy w tych warunkach to normalne?

Trzeba się chyba rozejrzeć za małą spalinką - co polecacie? Wolałbym z wbudowanym zbiornikiem i coś lekkiego, żeby nie targać zbyt dużo. Nie myślę o ślizgu - raczej o bezproblemowym przemieszczaniu się na wodzie.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To są skutki kupowania SŁABYCH śilników na  akweny ,ten temat był już poruszany,kupuje się ZAWSZE najmocniejszy silnik,jaki tylko można, przynajmniej 55./60.lbs w przypadku mocnego wiatru a co za tym idzie dużej fali taki ponton będzie szedł może wolno ale jednak  ciągle do przodu,słaby będzie stał w miejscu lub będzie spychany przez wiatr i falę,no i WAŻNY jest kil..jak go nie ma to lipa Panowie..... :rolleyes:

Edytowane przez delux64
  • Like 1

• 0

wiadomo ze na lodce miejsca wiecej , to nie podlega dyskusji.  w detkach  srednice balonow = sie szerokosci pokladu...cos za cos . pelna mobilnosc vs miejsce na pokladzie. Mi przez pierwsze sezony na pontonie bylo ok , jednak im dluzej plywam tym czesciej ogladam lodzie. tylko ta mobilosc mnie meczy...,slipy , garaze itp