Skocz do zawartości

Moje pierwsze wędki

osiak

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna nosiłem się z zamiarem samodzielnego zbudowania wędki, po przeczytaniu chyba wszystkich tematów na forum dotyczących rodbuildingu zdecydowałem się całą zdobytą wiedzę sprawdzić w praktyce. Wybór padł na jednoczęściowy kijek na blanku Batsona IP 840(2,13m, 2-6gr, 4-6 lb, akcja Mod/F. Wędka w wersji spinningowej, rękojeść dzielona z pianki EVA,uchwyt kołowrotka Fuji IPS DU6, końcówka gumowa Fuji ERC 20, przelotki Alconite + Sic na szczycie(Y20-Y12-L8-L7-L6-L5.5-L5.5-F5.5).Nici firmy Gudebrod nylonowa + metallic, lakier U40 LS Supreme Light Stable. Spacing pod kołowrotek w rozmiarze 1000. Wędka zbudowana z myślą o okoniach, małych lekkich gumach, cykadach i kogutach.
Rękojeść:
f8041c60dc1f6388med.jpg
051b54703311d0cemed.jpg
cd7171e1550dc8fdmed.jpg
8b9bc4d4e2faff75med.jpg

320a63ffb85ff90cmed.jpg
Przelotki-omotki
2b64a3707bb082e5med.jpg
a857e8c3dd05469emed.jpg
9206833a39ff7ef7med.jpg
9c6226381c5f0781med.jpg
25339b18ebf24b9dmed.jpg
Całość
aaa7cf6c4a66baf7med.jpg
Gotowa wędka waży 98gr
4fe9005b286d56d7med.jpg
Autorka opisu;)
991e655d4ba0408fmed.jpg
Oczywiście nie obyło by się bez tego sprzetu
c60591b9bfc0d387med.jpg
Lakierowanie
90f01a7478fbc171med.jpg

Jestem zadowolony z końcowego efektu, pierwsze testy rzutowe wypadły zaskakująco dobrze. Kijek stoi teraz w kącie i czeka na pierwsze testy nad wodą.
Zapraszam do komentowania.

Osiak gratulacje!

Na prawdę ładniutko Ci to wyszło :D

Choć ja sam chyba poleciałbym omotki przelotek odwrotnie niż Ty - srebrną nitką, z wstawką czarną.

Ale jest bajerancka wykałaczka! (puść mi proszę na PW zestawienie kosztowe (jeśli możesz)- mnie torszkę przerażają jeszcze koszty - jak się orientowałem, w moim przypadku sam koszt wysyłki niemal podwaja cenę blanku jaki mnie interesuje.....jeszcze trochę kitrania kasy przed żoną mnie czeka )

Pozdrawiam.

@milczacy

Zestawienie kosztowe to żadna tajemnica więc nie musi być na priv. A wygląda mniej więcej tak:

blank - 140zł

uchwyt kołowrotka - 70zł

element na rekojeśc dzieloną- 6zł

końcowka- 7zł

przelotki- 130zł

Razem 353zł

No i oczywiście:

lakier- 115zł

nici- 49zł

klej do rękojeści- ok. 20zł

Razem 184zł...Jednak tego starczy na kilka wędek;)

Wszystko kupione w FC w Warszawie.

W sumie (537zł) koszty były dość spore, jednak efekt końcowy, zdobyte umiejętności i satysfakcja: BEZCENNE :mellow:

Jak na pierwszy raz kijeklekko bajeranco pomyślany, pogratulować umiejętności.

@ Remek stara miłość nie rdzeiwje może jeszcze do spina wrócisz :D .

Dla mnie nie ma problemu. Po castingu, spinn wydaje mi się baaaajecznym komfortem :D zarówno w wydaniu bolkowym jak i pstrągowym :D

• 2 miesiące temu...

Powstał kolejny kijek. Lekki uniwersał na Wisłę. Batson SH1143-2 RX6. Rękojeść z pianki EVA, uchwyt fuji DPS black, przelotki fuji hardloy i alconite na szczycie. Kijek mocno budżetowy jednak w 100% spełnia swoje zadanie. Świetnie rzuca się wobkami od 5-18gr. Ma na koncie kilka niechcianych rybek podczas testowania wobkow boleniowych. 60 cm pistolecik nie zrobił na nim większego wrażenia.

http://images41.fotosik.pl/818/c203824bbb33b1fdmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/804/096665848a7dd23dmed.jpg

http://images45.fotosik.pl/826/d0636db756bb5ff8med.jpg

http://images41.fotosik.pl/818/84533f6f8a2b430dmed.jpg

http://images50.fotosik.pl/825/07fc07b975d43bcamed.jpg

http://images37.fotosik.pl/778/0ede540f6d96cb45med.jpg

Kuba właśnie planuje nowy kijek i pytanko jak to jest z profilowaniem pianki mam zamiar zrobić uchwyt w EVA'ie i czy normalnie się to szlifuje ewentualnie od jakiego papieru zacząć

Profiluje się normalnie, zaczynając od papieru 120-200 kończąc na na prawdę drobnym np. 800. Ja przy swoich wędkach nie profilowałem pianki. Tylko małe zabiegi kosmetyczne przy uchwycie kołowrotka i gałce. Więcej problemów miałem z dopasowaniem średnicy wew. pianki do grubości blanku. Nie posiadam profesjonalnego power reamer-a, poradziłem sobie dłutem o okrągłym przekroju zakupionym w markecie budowalanym, po odczepieniu raczki da się to ustrojstwo zainstalować do wiertarki :D

• 10 miesięcy temu...

Nowy jeszcze ciepły kijek :D

Zbudowany dla kolegi @Maticsh, przeznaczenie: Kogut i Zalewowe Smoki :D

Blank Batsonowski Mag Bass 784

Rekojeść dzielona, wędzony korek i korkoguma.

Uchwyt Fuji DPS18 czarny.

Przelotki Alconite Fuji w ramce K ( za namową kolegi @Friko)

Szczyt SiC , też seria K.

Zestawienie kolorystyczne i wyważenie pod RedArca w rozmiarze 400.

Foty:

post-2782-1348916672,7566_thumb.jpg

post-2782-1348916672,8374_thumb.jpg

post-2782-1348916672,9303_thumb.jpg

post-2782-1348916673,0747_thumb.jpg

post-2782-1348916673,1977_thumb.jpg

Nie wiem czy to zludzenie czy rekojesc nie wszedzie centryczna z blankiem. Zauwazylem ze jak sie najpierw toczy a potem rozwierca czesto jest taki problem. Ja zaczalem najpierw rozwiercac a potem toczyc - zeby sie rekojesc na precie po rozwierceniu trzymala daje tasme.

Jesli to zludzenie to przepraszam, ze smiem insynuowac

Jak pierwsze wrazenia z przelotek K? jak sie to ma cenowo do np. alconitow w Y'kach?

Fajnie spasowany kijek, rekojesc i kolorki do redarca pasuja - fajnie sie tez kogut prezentuje :D

Nie wiem czy to zludzenie czy rekojesc nie wszedzie centryczna z blankiem. Zauwazylem ze jak sie najpierw toczy a potem rozwierca czesto jest taki problem. Ja zaczalem najpierw rozwiercac a potem toczyc - zeby sie rekojesc na precie po rozwierceniu trzymala daje tasme.

Jesli to zludzenie to przepraszam, ze smiem insynuowac

Jak pierwsze wrazenia z przelotek K? jak sie to ma cenowo do np. alconitow w Y'kach?

Fajnie spasowany kijek, rekojesc i kolorki do redarca pasuja - fajnie sie tez kogut prezentuje :D

dzieki za miłe słowo:)

raczej jest centrycznie w każdym elemencie, może jakieś złudzenie- choć nie ukrywam, że to pierwsza rekojeść klejona z plastrów.

cenowo alconity w ramce K są troszke droższe od Y ale naprawdę nie wiele. A co do wrażeń, ciężko powiedzieć tak na sucho bez testów na wodzie. Może właściciel wypowie sie po pierwszych wypadach na rybki.

Ciekawi mnie ich antysplataniowe wlasciwosci ale nie przy rzucie jak reklamuja filmiki. Mianowicie czy wyeliminowalyby platanie sie plecionki na szczytowych przelotkach. Dosyc niebezpieczny w dryfie z jednoczesciowa wedka i zaczepem :wacko:

Czekam na info od wlasciciela :D

PS. dwie srebrne nitki zdecydowanie lepiej :mellow: