osiak Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Od dawna nosiłem się z zamiarem samodzielnego zbudowania wędki, po przeczytaniu chyba wszystkich tematów na forum dotyczących rodbuildingu zdecydowałem się całą zdobytą wiedzę sprawdzić w praktyce. Wybór padł na jednoczęściowy kijek na blanku Batsona IP 840(2,13m, 2-6gr, 4-6 lb, akcja Mod/F. Wędka w wersji spinningowej, rękojeść dzielona z pianki EVA,uchwyt kołowrotka Fuji IPS DU6, końcówka gumowa Fuji ERC 20, przelotki Alconite + Sic na szczycie(Y20-Y12-L8-L7-L6-L5.5-L5.5-F5.5).Nici firmy Gudebrod nylonowa + metallic, lakier U40 LS Supreme Light Stable. Spacing pod kołowrotek w rozmiarze 1000. Wędka zbudowana z myślą o okoniach, małych lekkich gumach, cykadach i kogutach.Rękojeść:Przelotki-omotkiCałośćGotowa wędka waży 98grAutorka opisu;)Oczywiście nie obyło by się bez tego sprzetuLakierowanieJestem zadowolony z końcowego efektu, pierwsze testy rzutowe wypadły zaskakująco dobrze. Kijek stoi teraz w kącie i czeka na pierwsze testy nad wodą.Zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Gratuluje 1 kija samodzielnie uzbrojonego. Wyglada na moje niewprawne oko naprawde dobrze.Bardzo zachecajaco dzialaja na mnie takie informacje, moze i ja kiedys sie podejme zbudowania sobie kijka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 A ja gratuluję zrozumienia ze strony 2giej połówki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milczacy Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Osiak gratulacje!Na prawdę ładniutko Ci to wyszło Choć ja sam chyba poleciałbym omotki przelotek odwrotnie niż Ty - srebrną nitką, z wstawką czarną.Ale jest bajerancka wykałaczka! (puść mi proszę na PW zestawienie kosztowe (jeśli możesz)- mnie torszkę przerażają jeszcze koszty - jak się orientowałem, w moim przypadku sam koszt wysyłki niemal podwaja cenę blanku jaki mnie interesuje.....jeszcze trochę kitrania kasy przed żoną mnie czeka ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 @milczacyZestawienie kosztowe to żadna tajemnica więc nie musi być na priv. A wygląda mniej więcej tak: blank - 140złuchwyt kołowrotka - 70złelement na rekojeśc dzieloną- 6złkońcowka- 7złprzelotki- 130zł Razem 353zł No i oczywiście: lakier- 115złnici- 49złklej do rękojeści- ok. 20zł Razem 184zł...Jednak tego starczy na kilka wędek;) Wszystko kupione w FC w Warszawie. W sumie (537zł) koszty były dość spore, jednak efekt końcowy, zdobyte umiejętności i satysfakcja: BEZCENNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Gratuluję! Choć ze spinningiem wziąłem rozwód piękna wędeczka! Kiedy następna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jak na pierwszy raz kijeklekko bajeranco pomyślany, pogratulować umiejętności.@ Remek stara miłość nie rdzeiwje może jeszcze do spina wrócisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 @remek,mam nadzieję, że do maja powstaną 2 nowe. Jeden spin pod bolenie z brzegu a drugi kij castingowy-szczupakowy narazie trwaja poszukiwania blanków i odkładanie kasy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jak na pierwszy raz kijeklekko bajeranco pomyślany, pogratulować umiejętności.@ Remek stara miłość nie rdzeiwje może jeszcze do spina wrócisz . Dla mnie nie ma problemu. Po castingu, spinn wydaje mi się baaaajecznym komfortem zarówno w wydaniu bolkowym jak i pstrągowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 @remek,mam nadzieję, że do maja powstaną 2 nowe. Jeden spin pod bolenie z brzegu a drugi kij castingowy-szczupakowy narazie trwaja poszukiwania blanków i odkładanie kasy:) Świetnie to czekamy na relację Bardzo lubię podziwiać ręczne dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam.Może troszke nie na temat.Na zdjęciu wędka zamocowana jest w uchwycie.Można wiedzieć gdzie go dostałeś?Poszukuje coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam.Może troszke nie na temat.Na zdjęciu wędka zamocowana jest w uchwycie.Można wiedzieć gdzie go dostałeś?Poszukuje coś podobnego. zbudowałem(kilka śrubek, kątowniki, kółka, piła i wiertarka)moim zdaniem nie warto kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Powstał kolejny kijek. Lekki uniwersał na Wisłę. Batson SH1143-2 RX6. Rękojeść z pianki EVA, uchwyt fuji DPS black, przelotki fuji hardloy i alconite na szczycie. Kijek mocno budżetowy jednak w 100% spełnia swoje zadanie. Świetnie rzuca się wobkami od 5-18gr. Ma na koncie kilka niechcianych rybek podczas testowania wobkow boleniowych. 60 cm pistolecik nie zrobił na nim większego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Jednym słowem jak to mówią za oceanem no-nonsense stick Moim zdaniem oba blanki na które się zdecydowałeś to bardzo przemyślany wybór, powinieneś mieć z nich pożytek. Może przyniesiesz na spotkanie 21.05? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms72 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Kuba właśnie planuje nowy kijek i pytanko jak to jest z profilowaniem pianki mam zamiar zrobić uchwyt w EVA'ie i czy normalnie się to szlifuje ewentualnie od jakiego papieru zacząć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Kuba właśnie planuje nowy kijek i pytanko jak to jest z profilowaniem pianki mam zamiar zrobić uchwyt w EVA'ie i czy normalnie się to szlifuje ewentualnie od jakiego papieru zacząćProfiluje się normalnie, zaczynając od papieru 120-200 kończąc na na prawdę drobnym np. 800. Ja przy swoich wędkach nie profilowałem pianki. Tylko małe zabiegi kosmetyczne przy uchwycie kołowrotka i gałce. Więcej problemów miałem z dopasowaniem średnicy wew. pianki do grubości blanku. Nie posiadam profesjonalnego power reamer-a, poradziłem sobie dłutem o okrągłym przekroju zakupionym w markecie budowalanym, po odczepieniu raczki da się to ustrojstwo zainstalować do wiertarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nowy jeszcze ciepły kijek Zbudowany dla kolegi @Maticsh, przeznaczenie: Kogut i Zalewowe Smoki Blank Batsonowski Mag Bass 784Rekojeść dzielona, wędzony korek i korkoguma.Uchwyt Fuji DPS18 czarny.Przelotki Alconite Fuji w ramce K ( za namową kolegi @Friko)Szczyt SiC , też seria K.Zestawienie kolorystyczne i wyważenie pod RedArca w rozmiarze 400.Foty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nie wiem czy to zludzenie czy rekojesc nie wszedzie centryczna z blankiem. Zauwazylem ze jak sie najpierw toczy a potem rozwierca czesto jest taki problem. Ja zaczalem najpierw rozwiercac a potem toczyc - zeby sie rekojesc na precie po rozwierceniu trzymala daje tasme.Jesli to zludzenie to przepraszam, ze smiem insynuowac Jak pierwsze wrazenia z przelotek K? jak sie to ma cenowo do np. alconitow w Y'kach? Fajnie spasowany kijek, rekojesc i kolorki do redarca pasuja - fajnie sie tez kogut prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 pierwotnie miała być jedna srebrna nitka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nie wiem czy to zludzenie czy rekojesc nie wszedzie centryczna z blankiem. Zauwazylem ze jak sie najpierw toczy a potem rozwierca czesto jest taki problem. Ja zaczalem najpierw rozwiercac a potem toczyc - zeby sie rekojesc na precie po rozwierceniu trzymala daje tasme.Jesli to zludzenie to przepraszam, ze smiem insynuowac Jak pierwsze wrazenia z przelotek K? jak sie to ma cenowo do np. alconitow w Y'kach? Fajnie spasowany kijek, rekojesc i kolorki do redarca pasuja - fajnie sie tez kogut prezentuje dzieki za miłe słowo:)raczej jest centrycznie w każdym elemencie, może jakieś złudzenie- choć nie ukrywam, że to pierwsza rekojeść klejona z plastrów.cenowo alconity w ramce K są troszke droższe od Y ale naprawdę nie wiele. A co do wrażeń, ciężko powiedzieć tak na sucho bez testów na wodzie. Może właściciel wypowie sie po pierwszych wypadach na rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Ciekawi mnie ich antysplataniowe wlasciwosci ale nie przy rzucie jak reklamuja filmiki. Mianowicie czy wyeliminowalyby platanie sie plecionki na szczytowych przelotkach. Dosyc niebezpieczny w dryfie z jednoczesciowa wedka i zaczepem Czekam na info od wlasciciela PS. dwie srebrne nitki zdecydowanie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 tak na sucho to sobie pozwoliłem kilka razy sprawdzic jak to jest z tymi super wlasciwosciami antysplątaniowymi, nie wiem jak na filmach to robią ale u mnie nie działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 ... w praktyce wyjdzie. Jak dla mnie kijek super. Zarówno jeśli chodzi o estetykę jak i o koncepcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi