Skocz do zawartości

Moje pierwsze wędki

osiak

Rekomendowane odpowiedzi

Super sprawa ten kapsel, gdzie go można zdobyć?

Kapsel na znanym portalu aukcyjnym, zwykła przypinka z agrafką. Agrafkę oczywiście usuwamy, ostatni pierścien korkogumy należy nawiercić wiertłem piórowym 25 mm. Oczywiście plasterek bez otworu. Nawiercamy przed toczeniem i klejeniem rekojeści

Mam ten sam dylemat...  dwa blanki o dł 8'6" I mocy 17LB  czekaja na decyzje czy robic je w minimach PC...  Ja przy takiej mocy skłaniałbym sie do przelotek z ceramicznymi ringami...

Zastanawiałem się nad tym kilka dni. Wybrałem minimy, czy się sprawdziły będę mógł powiedzieć po sezonie.

Fajna wędeczka, bardzo ładne połączenie pianki z korkiem :) Napisz coś po sezonie na temat minim ,jestem bardzo ciekawy czy dadzą radę.No i oczywiście opisz wrażenia z łowiska,jak wędeczka się spisuje,Mam zamiar coś ukręcić na blanku z Krakowa ,ale nie wiem czy nie na serii F,właśnie pod bolka, nocnego zanderka i trotkę plażową. :)

• 3 tygodnie później...

przeróbka starego pickera Mikado Black Draft, fabrycznie 2.40 do 40gr.

demontaż rękojeści

kot zastanawiał się po co psuć całkiem dobrą wędkę :D

post-48189-0-39774500-1368354420_thumb.jpg

post-48189-0-29401100-1368354445_thumb.jpg

post-48189-0-97774600-1368354442_thumb.jpg

zeskrobywanie starego lakieru i demontaż omotek

post-48189-0-37454000-1368354437_thumb.jpg

dopasowywanie nowej pełnej węglowej szczytówki,średnica szczytu 1mm.

post-48189-0-18844800-1368354434_thumb.jpg

post-48189-0-57620900-1368354431_thumb.jpg

Następnie blank był oszlifowany papierem od 220 do 2000 oczywiście na mokro.

Potem lakierowanie poprzez zanurzenie. Na dolniku 3 cienkie warstwy na szczycie 2.

Efekt końcowy, wędka ma 2,43 m, uzbrojona w PacBay minima 4 od V20 do L3. Przelotka szczytowa XFXZT Micro Top, Hard Chrome Frame, Zirconia Ring, tulejka 1,2mm. Uchwyt kołowrotka Fuji SKSS 16.

post-48189-0-37141100-1368354730_thumb.jpg

post-48189-0-55276300-1368354733_thumb.jpg

post-48189-0-72696400-1368354738_thumb.jpg

post-48189-0-06483700-1368354745_thumb.jpg

kolorystycznie fajnie wyszło , ale moim zdaniem  ( choć nie mam dużego doświadczenia w budowie kijków) rozmieszczenie przelotek , a szczególnie tych bliżej uchwytu chyba niezbyt jest poprawne - duże odległości  , nie powinno się jeszcze przynajmniej z dwóch dołożyć ? czy linka nie będzie uderzać o blank w czasie wyrzutu ? i niepostawną duże katy przy głębszym ugięciu ?  

dzięki, rozmieszczenie przelotek jest odpowiednie, kij ma w miarę sztywny dolnik i dlatego przelotka startowa jest odsunięte maksymalnie daleko(chyba 68 cm co wcale nie jest ekstremalną odległością) od rantu szpuli. Linka nie uderza o blank przy rzutach, kij gnie się całkiem ładnie. Złowił nawet kilka rybek:)

Mam ten sam dylemat...  dwa blanki o dł 8'6" I mocy 17LB  czekaja na decyzje czy robic je w minimach PC...  Ja przy takiej mocy skłaniałbym sie do przelotek z ceramicznymi ringami...

Zeby Ci nie wpadło 17lb kije robić na "druciakach" :) .Obowiązkowo ceramika :rolleyes: .

Już wymieniałem PacBay Minimy  na nowe w wkładkami ceramicznymi bo przelotki były źle dobrane i do kija około 15-20 lb założono minimy druciaki .Niestety po trzyletnim dość intensywnym użytkowaniu szczytowa miała takie wżery że cięła każdą plecionkę. Jeżeli chodzisz na ryby kilka razy w roku to spokojnie zakładaj ,wystarczy na parę ładnych lat , oczywiście jak spaigot bez omotki nie powie TRACH .

To miejsce poddawane jest niesamowitym obciążeniom przy rzutach ,może zrobimy jakieś zakłady ? Ja obstawiam że będzie trach .Kto obstawia ?

Już wymieniałem PacBay Minimy  na nowe w wkładkami ceramicznymi bo przelotki były źle dobrane i do kija około 15-20 lb założono minimy druciaki .Niestety po trzyletnim dość intensywnym użytkowaniu szczytowa miała takie wżery że cięła każdą plecionkę. Jeżeli chodzisz na ryby kilka razy w roku to spokojnie zakładaj ,wystarczy na parę ładnych lat , oczywiście jak spaigot bez omotki nie powie TRACH .

To miejsce poddawane jest niesamowitym obciążeniom przy rzutach ,może zrobimy jakieś zakłady ? Ja obstawiam że będzie trach .Kto obstawia ?

szczytowa w tym 17 lb jest z ceramicznym wkładem tak samo jak we wklejce, która  ma szczyt grubości 1mm i nie martwię się raczej o duże przeciążenia przy rzutach przynętami max 10 gr. Ale skoro nalegacie,w wolnej chwili nawinę tą omotkę dla świętego spokoju :)

Rozwińcie myśl co do tych druciaków na kiju 17 lb i możliwości ich zniszczenia?