Skocz do zawartości

Problem z Citica 201E

Kamil_Be

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zauważyłem że multik przy pracy trochę rzęzi. Nawet przy odblokowanej szpuli przy oddawaniu linki tak jest, więc obstawiam że to nie przekładnia. Wrzuciłem nowe łożysko piniona oraz łożysko pod trzpień korbki. Łożyska naoliwione a multik nasmarowany i dalej to samo...

Jakieś pomysły?

Moze cos z bloczkami i svs ? Sprawdź czy nic tam nieodstaje - prosiłbym rownież o zdjecia lewy panel zdjęty, prawy jak mozna :)

chyba VBS

sprawdzil bym raczej lozyska na szpuli,jesli juz

a moze najzwyczajniej w swiecie VBS halasuje,ciezko to stwierdzic,przydal by sie filmik

Edytowane przez didi
  • Like 1

przekladni tez nie byl bym taki pewny,shimance maja wlasnie taka dolegliwosc ze szybko czuc zeby przekladni nie przeciazajac wcale multiplikatora

latwo to sprawdzic,a mianowicie wystarczy dokrecic lekko docisk szpuli by stwierdzic jak zmienia sie praca multika,to wlasnie zbyt silne dokrecenie docisku szpuli powoduje ze os zmienia ustawienie piniona wzgledem glownego kola,i odrazu jest to wyczuwalne na lapce,nie musze pisac ze przy dluzszej takiej pracy przekladnia dostaje w tylek,i po czasie juz nic nie pomoze

dlatego lepiej jest wlaczyc dodatkowy bloczek,jak wspomagac sie dociskiem,docisk na 0(bez luzu poprzecznego szpuli)

to tak apropo konstrukcji gdzie os szpuli przechodzi przez pinion

Edytowane przez didi
  • Like 1

przekladni tez nie byl bym taki pewny,shimance maja wlasnie taka dolegliwosc ze szybko czuc zeby przekladni nie przeciazajac wcale multiplikatora

latwo to sprawdzic,a mianowicie wystarczy dokrecic lekko docisk szpuli by stwierdzic jak zmienia sie praca multika,to wlasnie zbyt silne dokrecenie docisku szpuli powoduje ze os zmienia ustawienie piniona wzgledem glownego kola,i odrazu jest to wyczuwalne na lapce,nie musze pisac ze przy dluzszej takiej pracy przekladnia dostaje w tylek,i po czasie juz nic nie pomoze

dlatego lepiej jest wlaczyc dodatkowy bloczek,jak wspomagac sie dociskiem,docisk na 0(bez luzu poprzecznego szpuli)

to tak apropo konstrukcji gdzie os szpuli przechodzi przez pinion

Dokręcenie docisku szpulki potęguje ten efekt a do tego jakby ząbkował. Nie tak jak Daiwy ale czuć zęby. Po odkręceniu dosyć znacznie gwiazdy hamulca pracuje git, ale każdy tak ma. W jadnym położeniu korbka może dostać delikatnego ruchu wstecznego ale w innych działa łożysko igiełkowe.

Korbka jest dokręcona dobrze, ale też o tym pomyślałem. 

Oliwka jaka została zastosowana to Kernite a smar molibdenowy czarny od Texaco.

Na moje oko to ten smar molibdenowy zrobił delikatnie krecią robotę.Kiedyś podobnie załatwiłem stałoszpulowca i przez port wpuściłem smar moly,bo nie było nic pod ręką.Po jednym intensywnym łowieniu zaczął głośniej i mniej płynnie pracować,rozbiórka i wymiana smaru pomogła lecz do dziś kołowrotek głośniej pracuje.

Miałem podobnie rok temu w modelu 201D (Malezja) .Nie czuć było przekładni a "szumiał" - pomogła szczypta oliwki (ABU) na łożysko oporowe ale naprawdę kropelka . Dodam ,że mój ma już 9 lat .

mam tez ten mlynek,tylko moj ma juz okolo 13lat 

szum lozyska oporowego to cos innego,zreszta na oporowke wole jednak niewielka ilosc smaru,oliwke ci wyrzuci i za niedlugo dalej bedzie szumial

tu ewidentnie zle dobrany srodek smarujacy i przekladnia zaczela zebami zgrzytac

tym bardziej ze mlynki shimano sa jakby bardziej na takie rzeczy wrazliwe,daiwa raczej wszystko przemieli zanim po czasie bedzie czuc przekladnie

jak tam citica?

Edytowane przez didi