Skocz do zawartości
  • 0

Cyfrowy Wskaźnik Poboru Prądu i Napięcia

Janusszr

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja podobnie jak kolega wyżej (Lucas)stosuję tani allegrowy woltomierz. W już drugim silniku. Gdyby cena była niższa być może bym się skusił, ale w tej sytuacji wolę zainwestować w paliwko na dojazd np ;)

Edytowane przez thug

• 0

Czy stosuje może ktoś urządzenie jak w temacie? Jakie wrażenia? Czy warto wydać taką kasiorę?

Można to kupić tu: http://www.mc-sklep.pl/cyfrowy-wskaznik-poboru-pradu-i-napiecia-led-r-p-617.html

Poco Ci to,na wodę se popatrz a nie będziesz się lampił w kolorowe diody.

Jeśli już coś koniecznie to wskaźnik napięcia.

• 0

Ja mam coś takiego: https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/lodziowe-systemy-elektryczne/panele/monitor-stanu-akumulatorow-650428/ ale chyba jest to też tylko do 12 V. Jeśli już chcesz  zainwestować to raczej w zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora. Ja kupuje właśnie sobie takie zabezpieczenie, trochę zmodyfikowane do moich potrzeb przez Sprzedawcę. Zadzwoń do tego Gościa (bardzo kontaktowy) i być może zrobi Ci 2 w 1, czyli i zabezpieczenie i wskaźnik naładowania akumulatora. Takie zabezpieczenie jest Ci o wiele bardziej potrzebne niż wskaźnik. Link do zabezpieczenia (telefon kontaktowy do Sprzedawcy w ofercie): http://allegro.pl/zabezpieczenie-przed-rozladowaniem-akumulatora-12v-i5827312170.html

• 0

Z woltomierza korzystam od lat. Nie jest to najlepszy sposób na oszczędzanie energii. Wydaje mi się, że amperomierz będzie lepszym rozwiązaniem. Czasami pokonuję duże odległości i tutaj amperomierz byłby najbardziej przydatny. Tylko cena  zaporowa.

• 0

Pożycz od jakiegoś elektryka takie lub podobne szczypce foto_add-4949.jpg

i zobaczysz że odczyt poboru prądu ma się nijak do aktualnego stanu akumulatora. Raz tak zrobiłem żeby się mniej więcej zorientować jaki jest pobór przy określonym odkręceniu manetki (lub biegu jak ktoś ma przełącznik). Ciągłe posiadanie mija się z celem.

Poza tym taki miernik pokazuje aktualny stan. I co, będziesz liczył czas w pamięci ile płyniesz na 20A, by za dwie sekundy silnik brał już 15A, za kolejne 23A. potem trzeba jakoś średnią wyliczyć ile to faktycznie amper już silnik zużył.

Trzymam się zasady, woltomierz pod obciążeniem i 11V. Ampery zbędne są, moim zdaniem.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Ja miałem to cudo z mc... ale po sezonie szlag trafił . Mierniki pojemności aku to drogie sprawy. Za sprzęt trzeba wydać od 4tys zł w zwyz. Także to nie są zabawki dla naszych wydzimisow wędkarskich

Gwarancji nie było?

Znalazłem w tej cenie mierniki cęgowe. Pewnie jaka cena taka jakość, ale pewnie wystarczy dla tak "profesjonalnych" pomiarów.

• 0

Miernik cegowy nie mierzy pojemności a prąd płynący w obwodzie.  ewentualnie ma kabelki na voltomierz i inne pierdy. Nie wysyłałem tego bo przegapiłem sprawę a później już było za puzno i tak wyszło.  Do 200zl spokojnie na nasze potrzeby kupi cegowy jakoś uni-t czy coś w tym stylu

• 0

Panowie odświeżam temat dla zainteresowanych, takie coś co pokazuje napięcie, pobór prądu i pozostałą pojemność akumulatora oraz parę innych informacji można kupić na aliexpress i u podobnych sprzedawców ceny nie powalają na kolana ok 80 zł z przesyłką w wersji 100A a bije na głowę te wszystkie wynalazki z naszych sklepów, oczywiście trzeba dorzucić jakieś pudełko ale to już grosiki. Zobaczycie ile silnik pobiera prądu oraz jak minimalne zmniejszenie prędkości oszczędza akumulator. Na YT są filmiki pokazujące jak to działa oczywiście wersje do silników poniżej 55 lbs będą tańsze bo na mniejszy zakres prądowy zresztą są tam też prostsze wersje z mniejszymi wyświetlaczami. Pozdrawiam Andrzej

post-67817-0-38108800-1516793509_thumb.jpg

• 0
  • 0

Czy można pod to podpiąć wiele urządzeń? Jeżeli chodzi Ci o odbiorniki prądu to jak najbardziej dajesz ich zasilanie już za tym urządzeniem zabudowanym między nimi a akumulatorem np silnik, echo, gniazdo USB tylko że wtedy będzie pokazywało pobór prądu tych wszystkich urządzeń na raz ale możesz podejrzeć ile bierze każde urządzenie osobno wyłączając pozostałe. Przepraszam za łopatologiczą odpowiedź ale wyznaję zasadę że nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi bo przecież nie każdy jest znawcą tematu. 

• Like 1