Skocz do zawartości

Jaki multi do kija Dragon Big Bait Jerk 90 / 198 cm / 30-90 g

-Kowal-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam mały problem z wyborem multi do wędziska . Zestaw będzie służył również do rollingu po odrze.

Potrzebuję pomocy bo to będzie mój pierwszy multiplikator .Przeznaczyłem na niego maksymalnie 500 zł.

Dzięki z góry za pomoc. 

Za niewiele większy budżet można pokusić się na Abu Revo Toro Winch 51 lub jeśli myślisz o trollingu to większy model 61

Ja postawiłem na 61  ;) sparowany jest z kijkiem Dragona X-Force 140C

Tak jak Karol napisał w tych maszynach jest moc!!!!!ale mają jedną wadę!mały nawój chyba 64cm i przy holowaniu dużych ryb jest to nie wystarczające! i jak rybka czmychnie Ci w górę to nie nadążysz kręcić korbą.

Salty Stage moim zdaniem odpada. Wchodzi za mało linki. Toro NaCL ma taki sam nawój i głębszą szpulkę. Winch jak dla mnie za mały nawój.

Zwykłe toro ma 5,4 a salty ma 6,4 chyba, że utrafimy model toro HS właśnie z przełożeniem wyższym. Co do mało linki to wielu osobom(między innymi z tego wątku, jak i rodbuilderowi) z forum to nie przeszkadza, proponuję wziąć do ręki i sprawdzić faktycznie ile można nawinąć ;)

ale mają jedną wadę!mały nawój chyba 64cm i przy holowaniu dużych ryb jest to nie wystarczające! i jak rybka czmychnie Ci w górę to nie nadążysz kręcić korbą.

Powiedz, miałeś kiedyś taką sytuację czy są to tylko spekulacje? Wyholowałem tym multikiem dużo dużych ryb (szczupaków) i ani razu nie zaistniała sytuacja o której piszesz.

• Like 1

Rafał ma ten szybszy czyli salty z tego co pamiętam, mi wolne toro z nawojem styka, żaglic nie łowię póki co, a ostatnio po udanym holu rybki na muchę, która poszła w stronę łodzi to już w ogóle. Przesiadka na multika, który miałby przełożenie 3:1 byłoby komfortem w stosunku do łapania sznura ręką lub przełożeniu 1:1 w kręćku muchowym ;)

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Rafał ma ten szybszy czyli salty z tego co pamiętam, mi wolne toro z nawojem styka, żaglic nie łowię póki co, a ostatnio po udanym holu rybki na muchę, która poszła w stronę łodzi to już w ogóle. Przesiadka na multika, który miałby przełożenie 3:1 byłoby komfortem w stosunku do łapania sznura ręką lub przełożeniu 1:1 w kręćku muchowym ;)

Z tego co pamiętam miał ;) Ja przy odrobinie wprawy dawałem radę wolniejszym więc z Salty'm nie powinno być żadnego problemu, tym bardziej, że korba długaśna i niezłe bomby na końcu, jest za co złapać :D