krokkop Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Witam Serdecznie Kolegow . Technika krotkiej i dlugiej nimfy wciagnely mnie na dobre . Szukam kija ktory da rade pogodzic pstragi + 50 i brzany + 70 . Dlugosc to od 10' . Moje typy to sage one 10' #6 . Czytalalem tez o blankaxh cts . Prosze kolegow o sugestie w wyborze odpowiedniego kija . Dziekuje bardzo i PozdrwiAm Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Sage #6 10 stopowy powinien spokojnie wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Nie znam SAGE One, łowiłem kiedyś podobne pstrągi na SAGE XP4100. Trochę się nalatałem jednak dało radę i była frajda. Przy kiju w klasie #6 10' krótka nimfa szybko zmęczysz przedramię. Brzana w silnej dunajeckie rynnie nawet #6 potrafi nieźle zdemolować... Zerknij przy okazji na CTS Affinity X... Próbowałem w tym roku (San) bawić się krótka nimfą przy kiju BIIIx #6 9'6" + odpowiedni wagowo kołowrotek. Zakładając, że przedramię masz wyprostowane i wychylone przed siebie szybko nabierzesz pokory do parametru zestawu "#6". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) @Kwaq mi patent zapodał:zamiast 10'#6 na prostej ręce używam lekkiej 11'6"#6/7 na komfortowo zgiętej ręce dodatkowo wspartej o przedramię Edytowane 20 Maja 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Hej.Loop opti peak#4, wystarczy. Większym łośkom daje radę więc brzany spokojnie, z opaską na oczach......Generalnie sporo osób holuje ryby szalenie oszczędzając kije....Lub to popowiedział Darek, z pewną modyfikacją:guideline lpxe switch 11, #5/6 opisana jako jednoreczna z dolną częścią uchytu chowaną w blank. Daje to naprawdę wiele możliwości wykorzystania.Tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Witam Serdecznie Kolegow . Technika krotkiej i dlugiej nimfy wciagnely mnie na dobre . Szukam kija ktory da rade pogodzic pstragi + 50 i brzany + 70 . Dlugosc to od 10' . Moje typy to sage one 10' #6 . Czytalalem tez o blankaxh cts . Prosze kolegow o sugestie w wyborze odpowiedniego kija . Dziekuje bardzo i PozdrwiAm Zbigniew Jeśli nie musi być tanio (skoro Sege One wchodzi w grę), a warto by było lekko, może należy uwzględnić o Orvisia Heliosa 2 tip flex #6 - w ofercie są długości 290 i 305 cm. Mam dwa H2 w #4 i 6, wprawdzie długości 274 cm, ale nie przypuszczam by dłuższe odbiegały genialnymi parametrami użytkowymi. Jestem nimi po prostu zauroczony, a "szóstka" powoli staje się moim super uniwersałem, choć w teorii miała słuzyć głównie streamerowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Witam , dziekuje za expresowe porady. Holujac ryby na jakiejkolwiek wedce wyciskam z kija 110% . Tzn nie boje sie wyginania extremalnego blankow . Mam greys streamflex 9' # 5 i atc tf 906-4 . Pierwszemu brakuje mocy . Drugi ma jej wystarczajaco ale jest za krotki na moje brzanowiska . Budzet to 500 euro ( 2 tys zl ). Podalem sage one poniewaz mozna te wedke na ebayu za okolo 500 euro wyrwac . Helios to klasa swiatowa ale 1000 euro szkoda mi wydac . Panowie jak pracuja blanki cts ? Czy gna sie az pod sam dolnik ? Czy klasa #5 to tzw mocna 5 ? PozdrwiAm Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) Może Sage ESN ? to chyba jeden z najlepszych blanków do krótkiej nimfy łowiłem 3 i 4 ten kij to jest mistrzostwo świata na 3# pstrąg 50 cm spokojnie:) czuć każdy kamień na dnie nie wiem jaka cena ale za blank +zbrojenie u P.Wojtka Grocholi wyszło 2 tyś z hakiem. A teraz łowie admirą 11# 3/4 i też jest fajno :lol: Edytowane 20 Maja 2016 przez MaverikZagan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Panowie jak pracuja blanki cts ? Czy gna sie az pod sam dolnik ? Czy klasa #5 to tzw mocna 5 ?PozdrwiAm Zbigniew To zależy od blanku. Mam dwa CTS VINTAGE #2 i #5, przygniesz po skarpetki. Affinity X są szybkie, ładnie pracują w holu, długi czas używałem switcha #7 11'. Miałem też #8 12' Affinity MX - sprzedałem, wolniejszy od "X" i bardziej pancerny. Gdybyś zdobył blank Affinity X w klasie #4 lub #5 i długości 11' temat posprzątany. Obecnie bawię się Affinity Float 13' + centerpin. Pod brzany (nimfa, gumisie) marzenie, jedynie prowadzenie zestawu podobne do spławiania przepływanką. W Polsce na górskich rzekach niezgodne z RAPR u Ciebie w Niemczech może być dopuszczone. Inna bajka więc się nie rozpisuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) Tu masz heliosy trochę taniejhttp://www.ebay.co.uk/itm/Orvis-Helios-2-Fly-Rod-ANY-SIZE-New-Sealed-with-free-Tacky-Fly-Box-/252031783676?hash=item3aae43d2fc:g:uBwAAOSwYGFUype9 http://www.ebay.co.uk/itm/Orvis-NEW-Helios-Tip-Flex-Fly-Rods-4-models-Fly-Fishing-Trout-fishing-/121443467174?var=&hash=item1c46983fa6:m:mvjDQaKUffY9mzBxqXJuyXQ Edytowane 20 Maja 2016 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi