xyz00100 Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Witajcie. Od czego by zacząć ... ? Może zacznę od tego, że pragnę się z Wami przywitać. Na wstępnie napiszę, że mam świadomość tego, iż zapewne podobny wątek przewijał się przez to forum, lecz wydaje mi się, że mój przypadek jest w pewnym sensie odosobniony. Jeśli jestem w błędzie - wybaczcie. Do rzeczy. Mieszkam na południowym Mazowszu, gdzie Dolinę Środkowej Wisły i Małopolski Przełom Wisły mam niemal za płotem a w raz z nimi ich mniejsze dopływy. Od lat łapię wyłącznie na spinning głównie klenie i im pokrewne i dodatkowo przy okazji wszystko, co da się złapać na spinning. Tej wiosny postanowiłem spróbować swoich sił z muchą. Czytałem, czytałem, czytałem ... i zakupiłem gotowy (deficytowy) zestaw z decathlonu https://www.decathlon.pl/zestaw-wedkarski-muchowy-go-fishing-fly-id_8014384.html do tego zrobiłem trochę swoich much, w tym także trochę imitacji robactwa z pianki ... i o dziwo łapię na to ryby ! Wciągnęło mnie to niespodziewanie i niewyobrażalnie, już niemal nie potrafię myśleć o czymś innym. Miejsca gdzie łapię, to malownicze, nieduże rzeki w ich ujściowych odcinkach jak Radomka, Zagożdżonka, Zwolenka, Iłżanka, czy Bystra, kręte, szerokie na max kilka metrów, porośnięte gęsto krzakami, drzewami, trawami i całym tym badziewiem, chaszczami i skarpami wielkimi jak płot w które nieustannie przy wymachu do tyłu wplątuje mi się sznur. Ba! Nawet Wisła, jej główki i opaski mam porośnięte chaszczami. To cholernie utrudnia łapanie i w dodatku skutecznie demotywuje, nie mogę wysunąć całej głowicy, nie mogę oddać takiego rzutu i zaprezentować muchy tak jak bym chciał, bo po prostu nie mam na to miejsca. Oczywiście liczę z faktem, że same moje rzuty mogą mogą jeszcze być dalekie od ideału ...Dlatego od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupienia sznura z krótszą głowicą a konkretnie http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/linki_sh/339-mayfly_expert.html WF5F i tutaj moje pytanie do Was, czy tego typu linka sprawdzi się na moich wodach, czy jest może jakiś inny patent? Chodzi mi po głowie linka o max 2 klasy cięższa, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Nie wiem co robić. Z góry dzięki za wyrozumiałość i każdą pomoc. pozdrawiam, Łukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 20 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Muszkarz ze mnie marny ale o dwie klasy to chyba ciut przy dużo dla wędki. Lepsza tak jak piszesz krótka głowica. Ewentualnie jak łowisz na piankowce to może rolka - no ale tutaj to już w ogóle doświadczenia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Zaczyna sie od powitan w odpowiednim dziale. Czyli chcesz #7?Twoj kij nie wydoli, #7 to juz duze ryby, a ty madz ciasno.Jak masz ciasno to użyj rollcast - http://flyfishingguy.com/casting/roll-cast/No i właź do wodyNie sprzęt a technika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Zaczyna sie od powitan w odpowiednim dziale. Czyli chcesz #7?Twoj kij nie wydoli, #7 to juz duze ryby, a ty madz ciasno.Jak masz ciasno to użyj rollcast - http://flyfishingguy.com/casting/roll-cast/No i właź do wodyNie sprzęt a technika. Co ma klasa sznura do wielkości poławianych ryb? Jeśli nie możesz brodzić, to faktycznie praca cięższym, a krótszym odcinkiem sznura ma sens. W tym wypadku musisz się liczysz z tym, że nie pracujesz podczas wyrzutu cala głowica tylko jej odcinkiem - czy dalej poleci? pewnie tak. Czy efekt będzie Ciebie satysfakcjonował? Ciężko powiedzieć bo faktycznie nie wiemy jaka masz technikę i jak daleko obecnie rzucasz. Jeśli chcesz się pobawić w niskim budżecie kup na takie łowienie sama głowicę lub używany sznur dt w cięższych klasach - dotnij doświadczalnie pod swoje potrzeby (odpowiednia waga jaka ładuje kij+ odpowiednia długość jaka pozwala na wymach). Do tego running - na początek może być żyłka i lecisz. Nie ma tu finezji jak przy połowie na mała sieczkę ale stawiające opór w powietrzu piankowce powinny latać zadowalająco. pozdrawim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 W ciasnych warunkach rolki potem switch'e(dynamiczne rolki).Do rzutów kotwiczonych długi stożek przedni wf7f ze standardową głowicą 30' lub krótszą będzie idealny,podając znad głowy można część głowicy schować w przelotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 21 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 W ciasnych warunkach rolki potem switch'e(dynamiczne rolki).Do rzutów kotwiczonych długi stożek przedni wf7f ze standardową głowicą 30' lub krótszą będzie idealny,podając znad głowy można część głowicy schować w przelotki.Darek musisz mi to pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz00100 Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 No i właź do wody Różnie z tym bywa i nie zawsze się da. Najczęściej atakuję z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 xyz00100 do tego kija optymalny jest sznur w klasie 6. Sprawdzałem go ze scierra htm v2 wf 6 i działał najlepiej.Jak chcesz 5 to airflo ridge supple świetnie dawało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz00100 Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 xyz00100 do tego kija optymalny jest sznur w klasie 6. Sprawdzałem go ze scierra htm v2 wf 6 i działał najlepiej.Jak chcesz 5 to airflo ridge supple świetnie dawało radę.Dobrze wiedzieć, dzięki. Wszystkim Wam dziękuję za porady podpowiedzi, dużo mi to pomogło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek88 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Witam!Zakupiłem Jaxon Monolith XT 2,7/2 4/5 mam sznur cortland 444 wf4f dopiero się uczę ale z tego co przeczytałem, usłyszałem i doświadczyłem przy nauce rzucania wydaje mi się że jest za lekki, chciałbym kupić sznur wf5f i teraz pytanie jaki mam do wyboru cortland fair play, vision attack, wision nita, vision keeper? Może by ktoś podpowiedział który z tych sznurów najlepiej się sprawdzi dla początkującego muszkarza do wyżej wymienionego kija?Pozdrawiam franek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Skoro sie uczysz to zaczynaj od najtańszych. Po co przepłacać i stwierdzić że nie umiem lub nie chcę. Linka zdecydowanie WF5, a lepiej przy nauce DT4 (na krótkie dystanse). Gdy już bedziesz potrafił utrzymać w powietrzu ok 9-12 m linki to wtedy WF obowiązkowo. Ja zaczynał bym od FairPlay'a lub innego taniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek88 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Właśnie rozchodzi się o to że już jestem na 100% pewien że nie zrezygnuje z muchówki. Nie wiem co masz na myśli utrzymać w powietrzu 9-12 metrów linki, czy jak muchę podaje na kilkanaście metrów to znaczy że potrafię utrzymać tyle jej w powietrzu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Jeżeli chcesz łowić daleko to musisz daleko rzucić. Te 9-12 m linki musisz mieć w powietrzu aby rzucić sucha muchą na większa odległość. Gdy łowisz ryby blisko, na dystansie 6-12m to sznur DT lepiej do tego sie nadaje. Im wiecej linki masz w powierzu (czyli im dalej chcesz rzucić) tym sznur musi być w klasie wedki. Jeżeli przeciążysz, to albo wyczujesz że kij już się składa i nie może, albo go złamiesz. Na jakiej rzece łowisz? Pożycz od kogoś sznur WF5 i sprawdzisz jak lata z kijem. Może ten kij potrzebuje sznura #6 i spokojnie da radę. Nie wiem, nigdy na tego nie lowilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi