Skocz do zawartości
  • 0

śruba do Mercury 9.9 KM

fisherman1560

Pytanie

Witam,

Zakupiłem silnik zaburtowy Mercury 9.9 KM, 2005 rok, 2-suw

W silniku jest założona oryginalna śruba 9 calowa, o skoku 9.

Silnik testowałem na łodzi Alfa 390 i jestem trochę zawiedziony v-max. W dwie osoby na pokładzie silnik osiąga 12 km/h. Wcześniej pływałem na Johnsonie 2 KM i rozpędzał łódź do 9 km/h.

Czy zmiana śruby na taką o większym skoku załatwi sprawę???

Proszę o porady

Edytowane przez fisherman1560

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolga podał za mało danych. Proszę jeszcze podać skok obecnej śruby albo chociaż oznaczenia. Często takie silniki służą jako manewrowe/awaryjne do jachtów. Mają założone śruby uciągowe i siłą rzeczy będą pływać wolno. Na małej łódce objawi się to brakiem spadku prędkości lub minimalnym spadkiem nawet z pełną obsadą. Długa stopa na pewno nie pododuje takiej różnicy. Uwaga @evin jak najbardziej na miejscu.

• 0

jako ciekawostkę napiszę że łódka płaskodenna 2.55m ok 50kg plus silnik 30 paliwo 10 dwie osoby po 80 czyli 250kg nie chce wyjść z wody w żaden sposób,a na łódce 3.10m ok 80-90kg kształt opływowy z większą powierzchnią denną i tą samą obsadą ślizga się ładnie.

20 hp 2t i romana 4.30 z balastem ok 200kg plus 2 osoby z majdanem tak jak piszesz ślizga się ładnie ale 4 osoby to jest ok 550-600kg nie ma szans.

Edytowane przez busz231

• 0

@buszu Powiem ci, że coś w tym jest. Obecnie mam 5mx1,85, około 270-300kg wagi i szła w ślizgu przy powiedzmy trzech dorosłych  osobach ja + znajomy +żona i syn - liczę jako jednego dorosłego faceta + trochę gratów + aku, echo - lekką ręką ponad 600kg. Co prawda było to około 20/h, ale zawsze.