Skocz do zawartości

Rapala Flat Rap

sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Chce tylko dodac cos teoretycznie, bo tez sie nim interesuje ale go jeszcze nie kupilem. Pisze na opakowaniu, ze jest Slow-Rising, czyli wolno wyplywajacy.

- Przy omawianiu tego wobka chcialbym zapytac o jakby podobnego do niego, czyli o Clackin'Minnow, czy ktos uzywal ?.

- http://www.rapala.com/products/lures/clackin_minnow/

ktory jest Slow-Sinkig i ma prace lusterkujaca ?.

Dziekuje, Leslaw.

Te?ź się nim zainteresowałem, ale mam pytanie czy ten model jest dostępny u nas w kraju?

google.pl.....

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/rapala-flat-rap-g5-a 20-p20-k8559.html

http://allegro.pl/listing.php/search?string=flat+rap&cat egory=0

• 3 lata później...

Łowię od kilku lat zarówno 8-kami jak i 10-tkami. Próbowałem także 6-tek ale wg mnie najmniej łowne z tej grupy a i praca jest taka sobie,- lotność kiepska.

8-ka jest najbardziej lotna z tej grupy rozmiarowej i potwierdzam jej skuteczność zarówno boleniową jak i sandaczową.

10-tka jest łowna sandaczowo na 100% jednak ciężko nią dorzucić tak daleko jak 8-ką i ma nieco szerszą pracę (wynik wielkości) więc pewnie i na szczupaki się sprawdzi ale tego nie próbowałem gdyż nie łowię z premedytacją szczupaków.

Kolory nie maja dla mnie szczególnego znaczenia więc sie nie wypowiem na temat tego czy lepszy taki czy inny.

Ponieważ używam tych woblerów do nocnego i płytkiego łowienia sandaczy chętnie wybieram tzw lusterka w przekonaniu że każdy odblask w wodzie będzie elementem wabiącym dodatkowo,- ale czy to myślenie jest słuszne? Trzeba by zapytać sandaczy ;)

PS

Dwa lata temu namówiłem Janusza Widła do zrobienia 6,8,10 na wzór flat rapa i wszystkie są doskonałe, zarówno lotność, jak i praca jest wyśmienita, ster metalowy w płytkim kamienistym łowisku jest nieoceniony (dla mnie) a i cena wyraźnie niższa co nie zmienia faktu, że flat-rapy 8cm nadal są w moim pudle ale pozostałe je opuściły... 

Jedne z najlepszych ,fabrycznie wykonywanych woblerów. Biją na głowę 3/4 plastykowych wydmuszek. Ze względu na małe/płytkie zanurzenie sprawdzają się w płytszych miejscach w czasie połowu sandacza ,bolenia a i szczupak nigdy nimi nie pogardzi.

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

PS

Dwa lata temu namówiłem Janusza Widła do zrobienia 6,8,10 na wzór flat rapa i wszystkie są doskonałe, zarówno lotność, jak i praca jest wyśmienita, ster metalowy w płytkim kamienistym łowisku jest nieoceniony (dla mnie) a i cena wyraźnie niższa co nie zmienia faktu, że flat-rapy 8cm nadal są w moim pudle ale pozostałe je opuściły... 

Witam,

Masz moze gdzies zdjecie jak wygladaja te woblery? Flat Rapy bardzo lubie od tego roku jak pobilem PB pstraga, lowiac na plytkich, bardzo szybkich i kamienistych rzekach jest troche problem ze sterami bo sie ''gubia'', bez steru 10 pracuje kapitalnie aczkolwiek pstragom nie pasuje a na boleniach nie mialem jak sprawdzic bo u mnie niet :( 

Pozdrawiam,

Bujo

Dzieki wszystkim za odpowiedzi,a co do łowności praktyka zweryfikuje tak czy inaczej ciesze się ze więcej pozytywów na Flat Rapa niż negatywów :)  Martwi mnie tylko sprawa sterów które lubią odpadać jak mówicie. Ale nie ma się co załamywać tylko zakasać rękawy łowić  ;)

Dzieki wszystkim za odpowiedzi,a co do łowności praktyka zweryfikuje tak czy inaczej ciesze się ze więcej pozytywów na Flat Rapa niż negatywów :)  Martwi mnie tylko sprawa sterów które lubią odpadać jak mówicie. Ale nie ma się co załamywać tylko zakasać rękawy łowić  ;)

Te stery same nie odpadaja, jak zakleszczy sie w kamienie a masz zwyczaj jak ja zacinac bo pierdzielniecie ryby czuc praktycznie tak samo to zostale bez steru, jestem pewien, ze jak napisze sie do Rapali to podesla nowe.

Bujo

Myślę, że widać co trzeba.

Janusz po zrobieniu tych jak je nazwaliśmy płytkich Reńskich woblerów nie był szczególnie zadowolony z ich pracy,- ja przeciwnie ;)

No cóż, Dunajec nie płynie tak szybko jak Ren ale Janusz mimo wszystko uważał, że są za ciężkie...

Jednak zarówno sandaczom, boleniom jak i turbo-jaziom to pasowało i nadal pasuje ;)

Dla każdego już trochę wędkującego  spinningisty jest to oczywista rzecz, że to co pasuje idealnie do jednej wody, to pasuje średnio do innej a do jeszcze innej wcale...

Zamawiając te woblery zamówiłem je ostrożnie po 5 szt z rozmiaru ponieważ się ich prawie nie urywa, ale ponieważ się kończą bo podzieliłem się nimi z kilkoma kolegami pewnie będę je musiał znów zamówić  :) bo są naprawdę świetne. W wodzie mają podobną pracę jak flat rapy w średnim uciągu.

Różnica w pracy polega na tym iż gdy nurt się wzmaga Widełki zaczynają mocniej merdać ogonem a gdy nurt zanika to tylko się drobno kołyszą i drgają a flat rap ma odwrotnie ale to ten sam typ pracy mimo iż wygląd nieco się różni.

Jeszcze inna różnica polega na tym iż zarówno 4,6,8 i 10cm Widły uważam za rewelacyjne woblery a z flat rapów za taki uważam jedynie 8cm. 

PS

Bardzo proszę o nie posądzanie mnie o to, że mam coś z tego że reklamuję woblery Janusza czy o inny spisek, w najbliższym czasie opuszczę forum bezpowrotnie i będzie święty spokój :)

post-51172-0-52194400-1418465328_thumb.jpg

post-51172-0-06461200-1418465343_thumb.jpg

• Like 1